Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vzpomínky pamětníka: Němce povraždilo 7 lidí!

Autor: Jiří Čada, hto - 
21. srpna 2010
05:06

Blesk zná jména sedmi lidí, kteří údajně po válce umlátili patnáct německých obyvatel Dobronína na Jihlavsku. Šokující svědectví Blesku poskytl Vladislav Brtnický (88), spolužák jednoho z účastníků brutálního vraždění.

„Nevěřte mu, že si nic nepamatuje. Má paměť lepší než my všichni dohromady,“ tvrdí Brtnický o R. K. (88). Ten ve středečním Blesku prohlásil: „Nic si z toho večera nepamatuji. Hrál jsem tehdy s kapelou v hospodě!“

Jeden z vrahů se chlubil v hospodě

Čiperného důchodce Brtnického prý po tolika letech od války už přešel strach. Jména potenciálních vrahů, která uvedl, Blesk pochopitelně nezveřejní s ohledem na jejich potomky. „Když se jeden z nich v hospodě opil, vykládal, jak lopatou rozťal hlavu jedné z obětí. On se tím dokonce chlubil,“ vzpomínal Brtnický.

„Zabili tam i Němce, který za války českým sedlákům pomáhal navyšovat falešný úhyn prasat, aby si doma mohli udělat zabijačku. S těmi Němci jsme tu byli jako jedna rodina. Nechápu, kde se ta nenávist v našich lidech vzala,“ diví se ještě po letech Vladislav Brtnický.

V pátek archeologové společně s kriminalisty ukončili odkrývání hromadného hrobu za Dobronínem. „Prokazatelně jsme našli pozůstatky šesti obětí. Nelze vyloučit, že jich bude více. To potvrdí až odborníci z antropologického ústavu,“ uvedla mluvčí krajských policistů Dana Čírtková. „Naše prověřování případu definitivně končí, nebudeme už jinde kopat,“ zdůraznila. Výsledky vyšetřování policie sdělí nejdříve za dva měsíce.

Masakr se odehrál po válce

Na louce za Dobronínem na Jihlavsku zemřelo 19. května 1945 údajně patnáct německých obyvatel Dobronína a nedaleké Kamenné. Původně měli být odsunuti. Příslušníci tehdejších Rudých gard nejprve nechali oběti vykopat hromadný hrob a pak je za pomoci místních obyvatel zmasakrovali lopatami a krumpáči. V pozadí krvavé msty za okupaci stálo nejspíš vyřizování účtů mezi německy mluvícími obyvateli! Hromadnou vraždu totiž údajně zorganizoval otec pamětníka R. K. (88), který byl Němec a paradoxně zároveň člen Rudých gard!

e.44 ( 23. srpna 2010 00:31 )

Jenže problém u těhle starých lidí bývá ten, že to co si "perfektně pamatují", že se stalo před padesáti lety, vyprávějí pokaždé "trochu" jinak.

9030 ( 23. srpna 2010 00:14 )

barry3005 nick gogo je popichující kecálek jen proto, že nemůže dělat víc. To je možná štěstí pro spoustu lidí které by ještě rád zničil.

9030 ( 23. srpna 2010 00:09 )

barry3005 ( 21. srpna 2010 23:19 )

Děkuji Gevi - ja jsem si také udělal obrazek o tomto člověku- hlavně kdyz jsi přečtete příspěvky http://www.blesk.cz/diskuse//35320/1 k článku:21. srpen 1989: Okupanti jsou u nás už 21 let. To člověk hned ví o koho se jedná.Štěstí je, źe tu nežije tolik lidí s tímto nacistickými názory jako on. Jinak by jsme se zase pozabíjeli. Je strašné co udělalo SS, gestapo atd v koncentračních táborech a jinde na nevinných lidech. Ale je takly strašné, že za tyto činny museli většinou zase trpět nevinní lidé - důchodci,ženy, malé děti - protože většina mužů byla ve válce a ke konci války museli dokonce i 15-ti leté děti do války. A ještě hrozného je? že i ve 21. století se najdou lidé kteří to obhajují-jedno na které straně stojí.

gevi ( 21. srpna 2010 21:15 )

Tak tohle už k diskusi není. Na tuhle intelektuální úroveň už nejdu.

Zobrazit celou diskusi