Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Poválečná vražda Němců: U hrobu přes noc vyrostl kříž!

Autor: Jiří Čada, hto - 
18. srpna 2010
22:42

Asi pětimetrový dřevěný kříž někdo v noci z úterý na středu postavil u odkrytého hromadného hrobu na louce za Dobronínem na Jihlavsku. Po válce, před 65 lety, nechali členové tehdejších Rudých gard patnáct německých obyvatel Dobronína a Kamenné vykopat jámu.

Pak je společně s obyvateli ubili krumpáči a lopatami. Ostatky povražděných začali v pondělí exhumovat archeologové s kriminalisty.

Kříž podle policistů vztyčili obyvatelé Kamenné, která je nedaleko. Mnohé Dobronínské tím ale rozčílili. „Ten kříž tam nemá co dělat! Zabiti tam byli Němci, kteří tu za války dělali zvěrstva,“ rozlítil se jeden ze starších obyvatel Dobronína. Prý vyzve starostu, aby kříž nechal okamžitě strhnout.

„Měli tam zůstat navěky“

Blesk ve středu v Dobroníně vypátral muže, který hromadný hrob ubitých Němců objevil při melioracích v roce 1969. Prý ale dostal nařízeno, aby kosti okamžitě zahrnul zpět. „Neřeknu, kdo mi to tehdy nařídil! Je to stará záležitost. Leží tam Němci, kteří měli na svědomí smrt řady našich občanů. Měli tam navěky zůstat ležet,“ tvrdí bývalý traktorista Václav S. (70). „Kosti jsme tehdy zahrabali a začali jsme strouhu hloubit o pár metrů vedle,“ dodal.

Odkrytý hrob, který zatím vydal pozůstatky šesti obětí, navštívila autorka německé publikace o dobronínské hromadné vraždě Herma Kennel. „Jsem překvapena, s jakou vážností to česká policie vyšetřuje,“ zdůraznila Kennel. Zločin přitom podle vzpomínek obyvatel zorganizoval Němec, který byl paradoxně členem Rudých gard, a v pozadí bylo zřejmě vyřizování účtů mezi německy mluvícími obyvateli!

Identifikace exhumovaných ostatků dle vzorků DNA bude podle kriminalistů trvat asi dva měsíce. „Pak myslím nebude problém, aby si německá strana ostatky odvezla,“ dodal vyšetřovatel případu Michal Laška.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 20. srpna 2010 12:48 )

Přesně tak. Zájem na tomto jednostranném neustálém rozviřování emocí z druhé světové války mohou mít jen sudetští Němci a jejich pohrobci ! Jen sudetští Němci !

anka ( 19. srpna 2010 15:14 )

tyto veci se nepripominaji jednostranne......nasli hrob....tak vysetruji...a je to dobre...

egal ( 19. srpna 2010 10:35 )

proč se připomínají takové věci jednostranně,němců,kteří se po naší okupaci v 38mém podíleli na různých likvidačních útocích v pohraničí nejen na stanice finanční stráže těsně před i po záboru,bylo mnoho,pochodů smrti těsně ke konci války bylo také požehnaně,tak si musí frau Kannál srovnat věci na obě misky vah.němců,kteří cítí dodnes přinejmenším hořko z jejich poválečného odsunu,je jistě dost,ale při záboru našeho pohraničí v roce 38 se s čechy žijícími v pohraničí nikdo nebavil a vyhnali je do vnitrozemí,tak si myslím,že Edovo dekrety jsou spravedlivéjeden za všechny,.......

Zobrazit celou diskusi