Do všech evropských zemí (včetně "divokých" destinací na Balkánu) se dostane například stopem. Je to způsob cestování, který vám skvěle přiblíží místní kulturu a povahu domorodců. Přestože se někde počítá s drobným bakšišem pro řidiče (například Rumunsko), pořád vás taková cesta třeba přes půl Evropy vyjde na pakatel.

Silnice a zase silnice...to je stopování
Autor: Foto pro Blesk - Jiří Bína

Drobnou nevýhodou je nespolehlivost. Při stopování můžete čerpat pouze ze svých zkušeností, žádný jízdní řád neexistuje, a tak se vám může stát, že budete u silnice na "spoj" čekat i několik hodin (pak je dobré se z toho "nejhoršího" dostat pomocí vlaku nebo autobusu).

Někteří lidé vám budou tvrdit, že stopování je hodně rizikový koníček, ale ve světě, kdy téměř každý den spadne jedno letadlo, začíná být i tento argument hodně relativní.

Další možností je cyklistický výlet. I tento způsob dovolené má svá pozitiva a negativa. Mezi kladné stránky patří cena, nevýhodou je to, že šlapání a dlouhé hodiny v sedle jsou zpravidla zkouškou fyzické síly.

Výběr kola může ovlivnit vaši dovolenou!
Autor: AFP

Pro malé děti například výlet k Baltickému moři na kole doporučit určitě nemůžeme, ale pro partičku přátel to může být nezapomenutelná dovolená.

Další možností je cestování ve vlastním voze či karavanu (lze je i půjčit - osobní auto za cca 1000 Kč na den, karavan pak za cca 2-3 tisíce za den).

Karavan nabízí pohodlí i mobilitu...
Autor: Petra Áčová

Podle mnohých expertů vám bude navíc v letních měsících přát cena nafty a benzinu! Ale to je předpověď, která se může do léta ještě mnohokrát změnit.

Poslední možností, která nepočítá s účastí cestovní kanceláře, je letecká doprava po vlastní ose. Musíte si zamluvit letenky, dopravu na letiště, dopravu na hotel, ubytování a desítky dalších položek, ale v internetovém věku by to nemělo být tak složité a časově náročné, jak se může na první pohled zdát.

271289:gallery:true:true

Důležité je nic nepodcenit, vše řešit včas, mít dobré pojištění a alespoň základní jazykové vybavení. Pak srazíte cenu zájezdu oproti tomu, co nabízí cestovka, o slušných 30 i více procent!