Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Gibraltar dražil zabavenou ruskou superjachtu: Vynesla 964 milionů, prodala se pod cenou

Autor: ČTK - 
27. září 2022
19:12

Gibraltar prodal v aukci zabavenou luxusní jachtu Axioma ruského podnikatele Dmitrije Pumpjanského za 37,5 milionu dolarů (964 milionů korun). Nabídku poslalo 63 zájemců, jméno kupce prodávající úřad Admiralty Marshal neprozradil, uvedla dnes agentura AFP. Jachtu zabavil Gibraltar v březnu, protože Pumpjanskij je terčem protiruských sankcí v souvislosti s invazí na Ukrajinu.

Část výtěžku z prodeje půjde na účet americké investiční banky JP Morgan, které podnikatel dluží. Banka loni v prosinci podnikateli půjčila 20,5 milionu eur (506 milionů korun), za půjčku ručil právě jachtou. Tím, že se Pumpjanskij ocitl na sankčním seznamu a jeho aktiva byla zmrazena, bylo podle banky ohroženo splácení dluhu, a požádala proto úřady o zabavení lodi k umoření dluhu.

Jachta měří 72,5 metru, na palubě je šest kabin pro 12 cestujících, o jejichž pohodlí se stará 20 členů posádky. Loď navržená designérem Albertem Pintem má bazén, vířivku, 3D kino a vybavení pro vodní lyžování a potápění.

Hodnota plavidla se odhadovala na 63 milionů liber (1,8 miliardy korun) a server BBC při oznámení dražby avizoval, že se nejspíš prodá pod cenou.

Video  Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům  - Videohub
Video se připravuje ...

21:59
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa