Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Masakr pluku Azov: Olenivka je dílo Rusů, tvrdí analytik. Přidal důkazy, pluk slibuje pomstu

Autor: for - 
2. srpna 2022
05:00

Podle zveřejněné analýzy mohou za útok na věznici u Olenivky, kde zemřelo přes 50 ukrajinských zajatců, Rusové. Většina z nich byla z pluku Azov, který bránil Mariupol.. Podle experta existuje řada důkazů, že na místo nedopadla raketa ze systému HIMARS a vypočítal důležité body, které jeho slova potvrzují. Na ukrajinskou stranu se přiklání i Institut pro studium války, ačkoliv zdůrazňuje, že před hlubším vyšetřování nelze říci, zdali jsou vyjádření obou stran pravdivá. 

Světem otřásla další událost z okupované Ukrajiny. V pátek oznámili představitelé separatistické doněcké republiky (DNR) že byla ukrajinskými silami zasažena věznice u obce Olevinka, kde se nacházely desítky zajatců, včetně členů pluku Azov. Netrvalo dlouho a Kyjev toto tvrzení ostře popřel a naopak tvrdí, že za útokem stojí ruská strana. Vinu si nyní přehazují obě strany a ačkoliv nejde spolehlivě ověřit tvrzení obou stran, už i nestranní analytici se přiklánějí na ukrajinskou stranu. 

Generální prokurátor Andrij Kostin uvedl, že předběžné vyšetřování naznačuje, že v táboře explodovala vakuová bomba. Tu Rusové na Ukrajině použili už dřív.

HIMARS takhle nefunguje

Svou pravdu se snaží Rusko potvrdit snímky úlomků z raket, které vystřeluje systém HIMARS. A právě kvůli tvrzení, že věznici zasáhlo HIMARS, si sami udělali v příběhu nejvíce trhlin. Jak se totiž shoduje Institut pro studium války společně s odborníkem na pozemní síly NATO, takhle se HIMARS nechová a rozhodně za sebou nezanechává to, co z věznice zbylo...

Spálená těla v poničeném vězení ve městě Olenivka. (29.7.2022) Spálená těla v poničeném vězení ve městě Olenivka. (29.7.2022) | Reuters

Připomeňme nejdříve, co se vlastně stalo. V pátek začaly přicházet snímky a videa, která zvěčňují ohořelé trosky budovy, kde bylo vězněno několik desítek ukrajinských zajatců. Jsou vidět těla spálená na uhel, ohořelé palandy, velké zbytky zdí a díry v plechovém stropě. Vedle toho se zveřejnily i záběry úlomků HIMARS. 

„RIA Novosti zveřejnila záběry, které jsou údajně z místa nehody, je zde video s požárem, ale nejspíše ne s takovým, jaké by HIMARS vlastně způsobil. Také úlomky nejsou důkazem, že to dopadlo přímo na věznici,“ píše v analýze Institut pro studium války. 

Chybí kráter i krvavé zbytky těl

Podrobnější popis, jak vlastně fungují rakety střílené z HIMARS, přihodil na twitteru Thomas C. Theiner - bývalý příslušník italské armády a odborník na pozemní síly NATO. „Rusové očividně neví, jak přesně HIMARS funguje. Betonové cihly a plechová střecha stále stojí. Postele se nepohnuly ani o píď a ani ocelový pilíř nebyl poškozen,“ vypočítává, co z budovy zbylo a rozhodně by po dopadu rakety zbýt nemělo. 

Po dopadu rakety navíc místo nezačne tak masivně hořet, jak dodávají experti. Primárně totiž dojde k výbuchu, který nejenže zcela zničí okolní materiál, ale také nechá zmizet z povrchu zemského nebohé oběti. „Byla zde spálená těla, ale výbuch by je naprosto roztrhal,“ konstatoval Theiner. 

Za velké vodítko a důkaz, že na místo nedopadla raketa vystřelená z HIMARS je i fakt, že na místě chybí impaktní kráter. Uprostřed místnosti, nebo na místě dopadu, by takový měl být a měl by být poměrně hluboký. Záběry z místa ale žádný takový kráter neukazují. Další lidé na sítích navíc upozorňují na to, že zničená byla „čirou náhodou“ jen ubikace vězňů, ale celý okolní komplex stojí, což by bylo při dopadu ničivé rakety vysoce nepravděpodobné. 

„Zamkli dveře a uvnitř vytvořili ohnivou kouli,“

Podle Theinera celá událost nasvědčuje tomu, že se snaží Rusové krotit radost z raketového systému, který začal poměrně rychle „měnit hru“ ve prospěch Ukrajinců. Tyto ničivé stroje totiž už od svého měsíčního působení na bojišti hlásí jeden úspěch za druhým v ničení ruských muničních skladů, v ničení infrastruktury i okupantských zbraní a vozidel. 

HIMARS totiž dokáže s chirurgickou přesností zasáhnout vojenské cíle vzdálené i 80-90 kilometrů daleko. Ukrajinci tak ničí strategická místa Rusů daleko za frontovou linií. I tady tak lze najít nesrovnalost. Nedává totiž smysl, aby Ukrajinci raketu vystřelili k Olenivce, která je jen 15 kilometrů od první linie. „Držení zajatců tak blízko fronty navíc porušuje článek 19 Ženevské úmluvy,“ dodává Theiner, který o válce a působení Rusů na Krymu informuje několik let. 

A co se tedy ve věznici mohlo přesně stát? „Pravděpodobně Rusové zamkli dveře, vystřelili dovnitř okny termobarickou munici RPO-A Shmel nebo MRO-A a pak počkali, dokud nebudou všichni mrtví. Obě tyto zbraně jsou ve výzbroji DNR od roku 2014. Další možností je použití zápalné rakety RPO-Z Shmel, která uvnitř budovy vytvoří ohnivou kouli o teplotě 1000 °C,“ uvádí analytik.

Pluk Azov slíbil pomstu

Ať už došlo u Olenivky k čemukoliv, neštěstí stálo život více jak 50 ukrajinských zajatců a zranilo další desítky. Mezi zesnulými jsou i hrdinové z pluku Azov, kteří dlouhé týdny bránili Mariupol. Podle zbylých členů pluku se jednalo o prachsprostou popravu, která si žádá pomstu. „Byla to veřejná poprava. Proto se my – AZOV, Ukrajina jako stát a celý civilizovaný svět budeme bránit tak, aby si to Rusko jednou provždy zapamatovalo. Už víme, kdo to vykonal a zorganizoval, zatím podrobnosti neřekneme. Najdeme je kdekoli,“ uvedl vůdce pluku ve videu, které bylo sdílené na sociálních sítích.

Ukrajinský štáb vedle toho slibuje důkazy v podobě zachycených ruských rozhovorů a poukazuje i na absenci obětí mezi ruským personálem. Spekulují také o tom, že sežehnutím zajatců snaží zakrýt mučení a nelidské zacházení s ukrajinskými vojáky. 

13:19
Dnes

„Muž, který byl 29. dubna zraněn při raketovém útoku, bohužel na následky zranění v nemocnici zemřel...,“ hlásí na telegramu  šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper. „Počet obětí válečného zločinu spáchaného nepřítelem na civilním obyvatelstvu v Oděse dne 29. 4. 2024 se tak zvýšil na 6 osob. Upřímnou soustrast rodině a přátelům zemřelých.“

12:00
Dnes

Podle šéfa Charkovské oblasti Oleha Syněhubova ruské řízené letecké bomby KAB zasáhly osobní auto a dům v obci Zoločiv v Bohoduchivském okrese na severozápad od Charkova. O životy přišli muž a žena ve věku 64 a 38 let, kteří byli v autě v místě úderu bomby. Dva senioři jsou ve vážném stavu v nemocnici. Mezi dalšími čtyřmi zraněnými je 11leté dítě. Zničeny byly administrativní stavby, budova banky, jeden soukromý dům a 20 aut, uvedl později Syněhubov. Zoločiv se nachází několik desítek kilometrů od ukrajinsko-ruské hranice.

11:23
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1120 lidí, 5 tanků, 21 obrněných vozidel, 7 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa