Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Osočení Čecha obviněného z rabování na Ukrajině: Ohrozil prý svou jednotku!

Autor: VaB, ČTK - 
28. června 2022
05:00

Rabování k válce bohužel patří. Vždy se najde skupina, která konflikt využije ve svůj prospěch. Už od začátku se s takovými lidmi ale na Ukrajině nemazali. Rabující obyvatele většinou pochytali a lepenkou nebo obalovací fólií je přilepili ke sloupům. A to, i když mrzlo. Rabovat měl i jeden z Čechů – ukrajinští vojáci ho tehdy za krádež červeného baretu zbili. Jako to ale bylo s Filipem Simonem? Své spolubojovníky měl údajně ohrozit...  

Hned od začátku války Ukrajinci dávali jasně najevo, že si rabování nenechají líbit. A s oblibou zveřejňovali snímky potrestaných zlodějů. Většinou je lepící páskou nebo obalovací fólií přilepili ke sloupům a občas jim i sundali kalhoty.  

A co pak? Někteří jim dali dokonce “na holou” nějakým klackem. Tehdy policisté říkali, že podobní lupiči budou nejen zadrženi, ale také potrestání a zostuzeni.  

Za krádež ho zbili 

Server Seznam Zprávy v pondělí přinesl rozhovor s jedním z mužů, který měl na Ukrajině rabovat. Filip Simon webu řekl, že koncem března v jednom opuštěném domě ve vesnici u předměstí Kyjeva vzal mimo jiné zhruba 12 stříbrných investičních slitků. „Byly zatavené v plastu a byla k nim krabička s certifikátem ukrajinské banky. Nevím, kolik měly slitky gramů,“ uvedl bývalý dobrovolník a doplnil, že své jednání zpětně považuje za chybu. 

Sebral dokonce i červený baret. Ten je v armádě považován skoro až za posvátný. Získávají ho většinou členové speciálních jednotek nebo výsadkáři. Simon se jeden takový baret pokusil ukrást. Moc si ho neužil, vojáci, se kterými na Ukrajině slouži,” na to přišli a zbili ho za to. Předali ho i tamní policii, ta ho ale bez důkazů a obvinění propustila.  

Ohrozil jednotku?

Jeden z uživatelů sociální sítě, jehož jméno jsme se rozhodli nezveřejnit, popsal Filipovo údajné další jednání. „Ty chudáci Češi, co byli tak neprávem zbití tady (na Ukrajině pozn. red.), rabovali. Osobně jsem byl u toho, když u Filipa našli kradené zlato a stříbro,” napsal.  

A dodává: „Nejen to, Filip kvůli jeho rabovaní ohrozil spolubojovníky na životech včetně dalších Čechů tím, že jim na noční hlídce sebral noční vidění, aby mohl rabovat a kluky nechal slepé.” Jeho tvrzení však potvrdit nijak nelze.

Policie vyšetřuje dva podezřelé 

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) podezřívá dva české dobrovolníky z rabování ve válečné zóně v okolí Kyjeva. Byli členy praporu ukrajinské armády Karpatská Sič, který bojoval u hlavního města s ruskou armádou.  

V případě viny jim hrozí až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Oba jsou již v Česku, ukrajinská policie je propustila bez obvinění. Případem se ale dál zabývají čeští kriminalisté.

Video  Hlubuček se zbavuje majetku. Uzel posmrtně ordinuje. A plánuje Putin mobilizaci?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, aktu.cz
Video se připravuje ...

14:53
Dnes

V Moskvě dnes začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na akci pořádané ministerstvem obrany je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně amerického tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley, německého tanku Leopard 2 a obrněného vozidla pěchoty Marder a francouzského obrněného vozidla AMX-10RC.

Na výstavě, která bude otevřená jeden měsíc v památníku druhé světové války v západní části Moskvy, jsou vystaveny také střelné zbraně či vojenské dokumenty.

Rusko kritizuje dodávky západních zbraní a vojenského vybavení na Ukrajinu a považuje je za důkaz přímého zapojení NATO do konfliktu. Ruský prezident Vladimir Putin zároveň opakovaně prohlásil, že západní vojenské dodávky Kyjevu průběh konfliktu nezmění a nezabrání Rusku v dosažení jeho cílů.

14:02
Dnes

Levicoví extremisté zřejmě provedli žhářský útok na zahradní domek Armina Pappergera, generálního ředitele německé zbrojovky Rheinmetall, v Hermannsburgu v Dolním Sasku. V dopise na platformě Indymedia se neznámí pachatelé k činu přihlásili: „V noci z 28. na 29. dubna 2024 jsme zapálili zahradní kůlnu Armina Pappergera na jeho pozemku,“ píše se v něm podle Bildu. Důvod: Firma hromadí „různé staré typy obrněné techniky“, „které by nyní mohla prodat na Ukrajinu spolu s municí a se značným ziskem. (...) Rheinmetall vyrábí a vraždí nejen v národním měřítku“.

13:44
Dnes

Rusko dnes oznámilo, že jeho armáda zasáhla štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Uvedlo to ministerstvo obrany v Moskvě v hlášení o vývoji války proti Ukrajině; Kyjev zprávu nekomentoval.

Podle Moskvy byl štáb zasažen při nasazení „operačního a taktického letectva, raketových sil a dělostřelectva“. Další informace ministerstvo o útoku nezveřejnilo, ale uvedlo, že ruské síly zlepšují své pozice na celé frontě.

Tvrzení válčících stran nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa