Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruští oligarchové vrací úder: Abramovič a další žalují EU kvůli sankcím. Mají šanci na úspěch?

Autor: Markéta Mikešová - 
14. června 2022
05:00

Desítky ruských oligarchů zasáhly od začátku války na Ukrajině sankce, které na ně uvalila Evropské unie. Přišli o majetek, museli odstoupit ze svých firem… a to se jim nelíbí. Několik z nich se tak rozhodlo vyrazit do protiútoku a proti sankcím se odvolali u Tribunálu Soudního dvora EU. Podle serveru Politico odvolání podalo nejméně 20 ruských oligarchů, mezi nimi i známý exmajitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič. Je naděje, že tím sankce zvrátí? Spíš ne.

Jak podotýká Politico, případů může být více, protože některé soudní procesy jsou anonymizované, takže není jisté, kterých všech jmen se týkají. Zmíněná dvacítka vychází z dokumentů, ve kterých figurují příjmení konkrétních osob. Kromě Abramoviče jde o například o Ališera Usmanova, Michaila Fridmana či Petra Avena, nejbohatší muže Ruska, kteří jsou zařazeni na sankční seznamy EU.

Většina z nich podala odvolání mezi koncem dubna a koncem května a jejich požadavky jsou vesměs stejné – rozmrazit jejich majetek (nemovitosti, jachty apod.) a odblokovat víza, aby mohli znovu legálně cestovat do EU. Podniky jak Usmanova, tak Avena odmítly soudní procesy komentovat, mluvčí Usmanova řekl, že právní věci týkající se sankcí jsou příliš živé na to, aby mohl cokoliv říct. Abramovič, jenž se během války snažil zapojit do mírových rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem, také k odvolání nic neřekl.

Mezi dalšími ruskými oligarchy, kteří rozhodli napadnout EU, je i Dmitrij Konov, bývalý řídíc pracovník ruského petrochemického holdingu Sibur. Odvolání k tribunálu EU podal 1. června. Dále se sankcím snaží vzepřít majitel společností EuroChem Group a SUEK Andrej Melničenko.

Nejde ale jen o osoby, odvolání podaly i některé ruské firmy, jmenovitě mimo jiné ruská zpravodajská televizní síť RT, která byla v rámci sankcí v EU zakázaná. A pak Ruský přímý investiční fond (RDIF), jenž platil vývoj ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V, nebo další ruská investiční instituce VEB.RF, do jejíhož čela dosazuje lidi osobně ruský prezident Vladimir Putin.

Lobbista: Bojovat s EU? Naprosto zbytečné

Tribunál Soudního dvora EU stejně jako oligarchové nechce komentovat konkrétní případy, mluvčí Jacques Zammit však konstatoval, že bude trvat velmi dlouho, než se jednotlivá odvolání projednají. Jedna stížnost může soudu ležet na stole „měsíce, možná dokonce rok, než se otevře a ukončí“, řekl Zammit. Navíc záleží, kolik stížností celkem bude, EU sankce uvalila na zhruba 1000 osob a množství odvolání neustále přibývá.

EU v minulosti spoustu podobných soudních tahanic prohrála, Politico cituje studii, kterou si objednal Evropský parlament, podle které byla EU neúspěšná dokonce ve dvou třetinách odvolání proti sankcím. Jenže i prohra neznamená, že oligarchové svůj majetek získají zpět.

„Drtivá většina případů bude mít jen velmi omezené vyhlídky na úspěch,“ je přesvědčen irský právník specializující se na evropské právo Carsten Zatschler. Podle něj bylo do rozhodnutí o sankcích zapojeno tolik politického úsudku, že tvrzení o tom, že to EU přehnala, u soudu neobstojí, řekl pro agenturu Bloomberg.

Olichargové mají od vydání sankcí zhruba dva měsíce na podání odvolání a stížnost si po právní stránce musí připravit, proto se neodvolávali hned na začátku války, kdy první sankční balíčky vznikly. V současné situaci ale nic jiného než zkusit bojovat nemohou. Nedostatkem peněz na právní náklady netrpí, a i když je tribunál EU zamítne, stále se můžou zkusit znovu odvolat přímo k Soudnímu dvoru EU.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Mohou ale narazit na problém v tom smyslu, že nenajdou právní firmy, které se je rozhodnou zastupovat. Mnoho kanceláří se od Ruska rozhodla distancovat. Zároveň EU sankční seznamy každý rok obnovuje, takže i kdyby čirou náhodou oligarhové soud vyhráli, unie na ně může sankce uvalit zanedlouho znovu. „Budou na seznamech tak dlouho, jak EU bude chtít,“ upozorňuje Andreas Geiger z lobbistické firmy Alber & Geiger. Ten si dokonce myslí, že pouštět se do podobné bitvy s EU je „naprosto zbytečné“.

Vyprávět by o tom mluvit bývalý proruský prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč. Proto sankcím EU uvaleným na jeho osobu se odvolává už několik let, jeho majetek byl zmrazen v roce 2014. Evropský soud se loni postavil na jeho stranu, ale EU stejně řekla, že sankce nezruší. A tak se Jakunovyč znovu odvolal, celkem už se odvolal minimálně devětkrát.

Podle Geigera je jedinou nadějí oligarchů, že by se zapojili do přímého politického lobbingu v Evropě. Jenže i na to EU myslí – v posledním sankčním balíčku blok vysloveně zakazuje evropským firmám, aby lobbisticky podporovaly ruské podniky a ruské osoby.

Video  SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa