Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zmizí Facebook z EU? Zuckerberg nevyhrožuje, tvrdí experti. A odhalili, o co šéfovi Mety jde

Autor: The Independent, mav - 
10. února 2022
22:06

Firma Meta Marka Zuckerberga varovala, že regulace nakládání s osobními údaji by ji mohla dotlačit až ke stažení sociálních sítí Instagram a Facebook z Evropy. Jako u podobných takových oznámení jiných velkých firem to vypadá, že jde hlavně o páky a lobbování, píše v analýze deník Independent.

Ve výročním reportu firmy Meta (dříve se jmenovala Facebook) pro americký finanční dohled byla jedna důležitá věta. Jako každá jiná firma obchodovaná na burze musí i tato ve zprávě uvést všemožné hrozby pro svůj byznys, od pravděpodobných malých zádrhelů po drastické, ale prakticky vyloučené scénáře.

Právě tím je ono varování, vyjádřené v typicky suchém právnickém žargonu: Že Facebook a Instagram by zanedlouho v Evropě nemusely být dostupné (o komunikační aplikaci WhatsApp, kterou rovněž vlastní, zpráva nehovoří).

Facebook versus GDPR

„Jsme vystaveni vyvíjejícím se zákonům a regulacím, jež diktují, zda, jak a za jakých podmínek smíme předávat, zpracovávat a /nebo přijímat určitá data, jež jsou klíčová pro naše operace, včetně dat sdílených mezi zeměmi či regiony, v nichž působíme, a dat sdílených mezi našimi produkty a službami,“ uvedla firma. Následně zmínila skutečnost, že rámec pro výměnu dat mezi EU a USA zvaný Privacy Shield v polovině roku 2020 zrušil Soudní dvůr EU.

„Pokud se nepřijme nový rámec pro transatlantický přenos dat a my nebudeme moci dál spoléhat na standardní smluvní doložky (SCC) či jiné alternativní způsoby transferů dat z Evropy do Spojených států, pravděpodobně nebudeme schopni v Evropě nabízet řadu svých nejvýznamnějších produktů a služeb, včetně Facebooku a Instagramu, což by výrazně a nepříznivě ovlivnilo náš byznys, finanční stav a výsledky,“ pokračuje firma.

Zde konkrétně šlo o rozhodnutí irského úřadu pro ochranu osobních údajů ze srpna 2020, že standardní smluvní doložky ohledně zpracování údajů evropských uživatelů jsou v rozporu s evropským nařízením pro ochranu osobních údajů (GDPR). Konečně rozhodnutí se očekává do pár měsíců.

Firmy taková varování musejí uvádět ze zákona. Rovněž jim ale slouží v procesu lobbování. Výhrůžka je tu jasná: Pokud se nezavede nový systém, tak Irsko (kde má Meta mezinárodní sídlo) i zbytek EU přijde o příjmy z daní od Meta i další výhody, které její služby evropským firmám a občanům poskytují.

„Všechny firmy působící v Evropě musí respektovat naše zákony a soudní rozhodnutí, včetně Facebooku. Vždy jsem je vyzývala, aby se více snažily o dodržování pravidel, a ne o přehazování odpovědnosti," napsala na Twitteru evropská komisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová a dodala, že EU s USA vyjednávají o nových podmínkách - i že v současnosti mají firmy jiné možnosti, jak pravidla dodržovat.

Podobná výhrůžná prohlášení vydávají nejrůznější společnosti, když usilují o příhodné podmínky státní regulace. Například nadnárodní banky v Londýně neustále křičí, že když se jim zvýší daně, budou muset přesunout svá ústředí jinam.

Jako všechny takové hrozby či varování, i tato zpráva je hlavně o pákách, lobbování a také právní odpovědnosti – ujišťuje jak investory, tak politiky, že byli varování, co by se mohlo stát. Firma nekonstatuje fakta, jen si dává záležet, aby si každý představil možné důsledky svých činů.

Jasná pravidla

Ostatně podobně zněly zprávy od Zuckerbergovy firmy i v minulých letech. „Naprosto netoužíme, nepřejeme si, neplánujeme stáhnout své služby z Evropy. Proč bychom měli?“ vyjádřil se roku 2020 Nick Clegg, viceprezident firmy pro globální záležitosti (a dřívější vicepremiér Velké Británie), jak připomněla agentura Bloomberg.

Nyní o tomtéž ujišťuje mluvčí Meta Dina El-Kassabyová. „Realitou je, že Meta, jakož i další firmy, organizace a služby, závisejí na přesunech dat mezi EU a USA, aby mohly provozovat globální služby,“ cituje ji server Mashable zaměřený na technologie. „Firmy potřebují jasná globální pravidla na ochranu transatlantických přesunů dat, a podobně jako dalších 70 firem v širokém spektru odvětví podrobně sledujeme potenciální dopad na náš evropský provoz, jak se tato pravidla vyvíjejí.“ 

Také mluvčí kategoricky odmítla, že by šlo o „hrozbu“. Jenže mnoho lidí to spíš vnímalo jako vzrušující příslib, a v tom tkví problém Marka Zuckerberga. Když se podíváte do diskuze pod zprávou Independentu o jeho varování, jen málo lidí tam vyjadřuje strach, že by Facebook skutečně zmizel.

„Mohli bychom mít takovou kliku?“ zní jeden komentář. „Příliš dobrá zpráva, než aby to byla pravda! (…) Ukončení všech aktivit Meta v Evropě bych uvítal. Z Facebooku jsem odešel před víc než čtyřmi lety a bylo to to nejlepší, co jsem kdy udělal pro své duševní zdraví. (…) Doufejme, že FB a Instagram skončí. Jsou naprostou ztrátou času, která přidává miliardy do Zuckerbergova žlabu.“ A tak dále a tak dále.

„Američané, žárlete. Mají to ale Evropané dobré…“ píše ve stejném duchu Mashable a žadoní, ať se Zuckerbergovy sociální sítě zruší i v USA.

Video  Podcast: Facebook se topí v problémech. Co vyplavalo na povrch a jak se to snaží zamaskovat?  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

Prema M ( 11. února 2022 19:52 )

To by se krásně žilo, to by byl ráj.
Žádné smirovani v soukromí úžasný

zirioges ( 11. února 2022 02:35 )

USA se dříve rozpadnou, než-li padne fb a instagram

viho ( 11. února 2022 01:21 )

Vypnutí Tvářeknihy a dalších Cukrhorových nesmyslů by Evropě jenom prospělo. Existují mnohem lepší způsoby komunikace, ale agresivní marketing Cukrhory dopovaný tiskárnami peněz investorů všechny dobré nápady převálcoval a nahradil těmi centralizovanými vysavači osobních údajů, které jsou dnes lidé nuceni používat. Pokud se ty hrůzy podaří Evropské unii vypnout, jednoznačně to pomůže rozvoji lepších komunikačních technologií.

Zobrazit celou diskusi