Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda udělala „tečku za Tečkou“. Od března zůstanou jen respirátory, věří Fiala

Aktualizováno -
9. února 2022
14:27
Autor: ČTK, trm, ula - 
9. února 2022
06:47

Vláda ve středu potvrdila rozvolnění, které avizovala minulý týden. Změny se kromě faktického zrušení covidových certifikátů dotknou i hromadných akcí. Už od 19. února budou moci pořadatelé zaplnit polovinu kapacity, týká se to třeba fotbalových stadionů. Ke stejnému datu končí také pracovní karanténa. Od března zůstane podle vlády jediným opatřením nošení respirátorů.

Co se mění:   

  • Od půlnoci na čtvrtek skončí prokazování covidovými certifikáty v restauracích a službách. Ty se tak otevřou i neočkovaným, nebude třeba ani test.
  • Od 19. února nebudou moci zdravotnická zařízení a zařízení pobytových sociálních služeb využívat u svých zaměstnanců pracovní karanténu.
  • Od 19. února se maximální počet účastníků hromadných akcí zvýší na 500. V případě sedících je možné nad 1000 diváků navýšit o 50 procent kapacity.
  • Povinné testování 18. února neskončí pro některá zdravotnická a sociální zařízení. Bude jen pro ty, kteří nemoc neprodělali a nejsou očkovaní.

Tečka za Tečkou

Kabinet plánuje od čtvrtka zrušit prokazování takzvanými covidovými certifikáty. Podle soudu je nezákonné vyžadovat prokazování se certifikátem o prodělané nemoci či očkování v restauracích, ubytovacích zařízeních a na hromadných akcích. Vláda avizovala, že uvolnění opatření rozšíří i na další provozovny a služby.  Definitivně má také příští týden skončit plošné testování ve školách a v práci.

Postupně budeme také navyšovat počty návštěvníků na kulturních, sportovních akcích s výhledem k tomu, že od 1. března bude z omezujících opatření v platnosti jen velmi málo. Prakticky jen nošení respirátorů,“ uvedl. Vývoj počtu nakažených a obsazenosti nemocnic podle něj odpovídá predikcím odborníků.

Rozvolnění pro hromadné akce

Vláda od 19. února umožní zaplnění až poloviny kapacity na hromadných akcích, týká se to třeba fotbalových stadionů. „Napříště již nebude vyžadováno u účastníků prokazování takzvané bezinfekčnosti, omezení bude spočívat v zásadě pouze v limitaci jejich přípustného počtu, a to pro dny 10. až 18. února ve stejné výši jako doposud,“ píše se ve vládním materiálu.

Podmínky pro sedící diváky se týkají například uměleckých představení, sportovních utkání, kongresů a vzdělávacích akcí. Ostatními hromadnými akcemi jsou spolkové, kulturní, sportovní, tradiční a další podobné akce nebo slavnosti.

Druhá vlna by měla přijít od března, kdy se počítá už s plnou kapacitou.

Kompenzace až příští týden

Vláda oproti předpokladům neschválila kompenzace pro podnikatele, podle ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely (STAN) se k nim vrátí příští týden. S vyplácením by se podle něj mělo začít nejpozději do čtyř týdnů. Programy bude muset schválit Evropská komise, proces je s ní podle Síkely předjednaný.

Síkela minulý týden představil nový návrh náhrad, kdy by na ně měli mít nárok podnikatelé, kteří zaznamenali ve druhém pololetí loňského roku propad tržeb alespoň o 50 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Maximálně výše pomoci měla činit od 500.000 do 1,5 milionu korun.

„Hlavní důvod, proč jsme se rozhodli vyjít partnerům vstříc byl ten, že minulá vláda vystavila nekryté šeky,“ uvedl Síkela. Z právního hlediska je podle něj problematické, do jaké míry byly tyto sliby závazné. Zástupci podnikatelských svazů upozornili, že státu hrozí žaloby o náhradu škody.

Podmínkou, kterou si ministerstvo průmyslu s profesními svazy podle Síkely odsouhlasilo bylo to, že kompenzace řeší naposledy. „Nemůžeme dál některé podnikatelské subjekty udržovat na transfuzích,“ uvedl. Dodal, že nejrychlejší cestou z krize je odstranění bariér v podnikání, vláda chce proto mimo jiné usnadnit příchod zahraničních pracovníků do ČR.

Omikron mezi seniory

„Pandemie začíná pronikat mezi seniory, začínáme je cíleně trasovat. Pokud má nějaký senior příznaky, měl by si nechat udělat PCR test,“ upozornil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Dále upozornil, že většina hospitalizovaných není očkována. Podle něj covid-19 nezmizí a opět vyzval k očkování.

„Na příští schůzi Sněmovny řekneme, kdy bude ukončená pandemická pohotovost. Situaci s covidem se snažíme zvládat velmi dobře, nicméně to neznamená, že virus mizí, zabíjí a zabíjet bude. WHO zatím neuvažuje, že by vyhlásila konec pandemie a my musíme být připraveni na novou mutaci a proto musíme mít připravený pandemický zákon,“ slíbil Vlastimil Válek.

Video  Hospody pro všechny už od zítřka: Restauratér zmínil vyšší ceny i nedostatek personálu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 9. února 2022 23:14 )

Děti trpí, senioři se nemohou pořádně nadýchnout, ti, co těžce pracují za zakládají dýcháním přes hadr na závažné problémy...už toho bylo dost, není důvod dál se nechat vodit vyvolenou skupinou jako stádo a přistupovat na nesmyslná nařízení Nošení respirátorů je jen populistické gesto a symbol šikany.

johnny stopper ( 9. února 2022 22:29 )

Mě by spíš zajímalo kdo zaplatí ty škody za covid. Ty nemají s Babišem co dělat a o nich se nemluví.

beda88 ( 9. února 2022 21:58 )

hlavně že virolog říká, že respirátory omikron nechytí a jiný zase, že dýchat zpět viry a bacily chycené v respirátoru jsou mnohem škodlivější než omikron vlastní. přepněte si občas na eurosport kolik lidí chodí např. na fotbaly na západ od nás. 50-80.000 a nic neřeší. u nás se bojí pustit na hřiště 5.000 lidí. asi tam mají jiné mutace. jsme normálně zase papežštější než papež.

Jana JJ ( 9. února 2022 21:48 )

Doporučuji přečíst si též něco jiného než mainstrýmové plátky. Tam se dozvíte, jak to s těmi mrtvými doopravdy je. Pro názornost 75% mrtvých na/s covidem mělo též další minimálně 4 komorbidity - vyjádření frajerky ze CDC už několik měsíců staré.

Jana JJ ( 9. února 2022 21:46 )

A vy ho ještě nosíte?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa