Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spor o Turów: Polsko nezaplatilo pokutu a hrozí mu ztráta milionů, Češi posuzují návrhy

Autor: ČTK - 
19. ledna 2022
19:39

Polsko promeškalo první lhůtu k zaplacení pokuty za pokračování těžby v hnědouhelném dole Turów u českých hranic. Evropská komise proto nyní vyhodnotí, ze kterých fondů pokutu v řádu desítek milionů eur Varšavě strhne. Oznámil to dnes mluvčí unijní exekutivy. Polsko s odkazem na ekonomické a energetické zájmy odmítá důl uzavřít a pokutu platit nehodlá. Zástupci české delegace mezitím analyzují polské návrhy na úpravu smlouvy o Turówu. Mezivládní dohoda je důležitá, uvedl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). S polskou ministryní jednala šéfka resortu životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Polsko je podle Evropské komise první zemí, která se odmítla podřídit příkazu unijního soudu a neplatí jím uložené pokuty.

Soudní dvůr EU loni v květnu na základě české žaloby nařídil Polsku, aby provoz Turówa kvůli jeho možnému dopadu na životní prostředí a zdraví lidí zastavilo až do vydání konečného rozsudku. Tomu se Varšava ale odmítla podřídit, za což jí soud v září uložil pokutu ve výši půl milionu eur (12,2 milionu korun) denně.

Strhnou jim peníze

Polská vláda dostala po počáteční komunikaci s Komisí již dvě výzvy k zaplacení pokuty, přičemž u první z nich vypršela lhůta v úterý. „Komise nyní identifikuje vhodnou platbu, z níž bude moci provést kompenzaci,“ řekl dnes novinářům mluvčí Balázs Ujvari. Brusel pak uvědomí Varšavu, která bude mít deset dní na vyjádření. Poté částku strhne.

Dál přitom hoří i spor s českou stranou o Turów. Zástupci české delegace analyzují polské návrhy na úpravu smlouvy o polském hnědouhelném dolu, uvedl dnes za ministerstvo životního Ondřej Charvát.

Kdy se uskuteční telefonát ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) s polskou ministryní klimatu a životního prostředí Annou Moskwovou, podle něj zatím není jasné.

Moskwová dnes ráno v polské rozhlasové stanici uvedla, že pokud se česká vláda s Polskem dohodne na podmínkách smlouvy, Česko rychle stáhne žalobu, kterou poslalo k Soudnímu dvoru EU. Polská ministryně také tvrdí, že je konec sporu na dohled.

Fiala: Je třeba mezivládní dohodu uzavřít

Premiér Petr Fiala (ODS) po dnešním jednání vlády novinářům řekl, že je třeba mezivládní dohodu uzavřít. „Obsahem smlouvy je i to, že Česká republika žalobu skutečně stáhne. Ale to se nemůže stát bez toho, že se domluvíme na té dohodě, která obsahuje spoustu parametrů včetně ochrany do dalších let, kompenzací, dozoru Evropského soudního dvora,“ uvedl.

„Polská strana zaslala návrhy na dopracování, respektive úpravu smlouvy, detaily v současné době analyzujeme a v tomto duchu bude ministryně Hubáčková informovat paní ministryni Moskwovou,“ uvedl Charvát. K prohlášením Moskwové se ministerstvo ani ministryně přímo nevyjádřily. Fiala se však nedomnívá, že se výraznější posun dá udělat po telefonu. „Myslím si, že to bude vyžadovat další jednání,“ dodal.

Hledání řešení

Hubáčková po úterní schůzce s Moskwovou ve Varšavě uvedla, že dohoda ohledně dolu Turów uzavřena nebyla. Podrobnosti k několikahodinové diskusi o dokumentu, který má stanovit kompenzace škod, které provoz dolu způsobí na českém území, nesdělila.

„Řešení spočívající ve sjednání mezinárodní smlouvy je pro obě strany stále nejlepším řešením. Je zbytečné zatěžovat jinak dobré sousedské vztahy tímto problémem a zároveň nechat tuto záležitost na rozhodnutí EU,“ prohlásila ministryně  Hubáčková po jednání.

Slabá dohoda?

Zástupci ekologické Greenpeace dnes zopakovali, že by Česko nemělo Polsku ustupovat. Míní, že by se česká strana měla obrátit na Evropskou komisi a požádat o řízení podle směrnice o odpovědnosti za životní prostředí. V něm by došlo k vyčíslení škod, které by Polsko muselo Česku zaplatit.

„Dohodu by pak Česko mělo vyjednávat nejen s Polskem za zavřenými dveřmi, ale za účasti Evropské komise, která se Česka ve sporu o Turów několikrát zastala a která se současných jednání neúčastní na žádost Polska,“ uvedla za Greenpeace Nikol Krejčová. Podle organizace by se do jednání měl také zapojit ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Aktivisté dodali, že se jim připravovaná dohoda jeví jako slabá a nedostatečná pro ochranu zásob vody obyvatel v pohraničí.

Obce v českém příhraničí několik let bojují proti rozšíření dolu Turów, obyvatelé se obávají ztráty zdrojů pitné vody, zvýšeného hluku i prašnosti. Důl zásobuje uhlím elektrárnu, která je v jeho blízkosti a která je na polském trhu důležitým producentem elektrické energie.

Video  Kopečtí jsou kvůli polskému dolu bez vody. Koupat se chodí k sousedům. 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi