Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Koncentrační tábory pro lidi odvlečené z Mariupolu? Rusové je tam prý zadržují bez vody a jídla!

Autor: rix - 
13. dubna 2022
05:00

Postavili Rusové pro Ukrajince tábory smrti? S šokující informací přišla ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisovová s odkazem na ruské informátory. Zařízení určená především pro lidi z Mariupolu mají stát v ruské Penzenské oblasti a podmínky na místě jsou prý otřesné. 

Jak sama ombudsmanka uvedla, informaci o strašných táborech jí měli sdělit ruští občané, kteří podporují Ukrajinu v boji proti ruským okupačním silám. „Nahlásili mi tábor pro lidi deportované z Mariupolu v regionu Penza,“ vysvětlila Denisovová. Z detailů její zprávy mrazí. 

„Jedná se o uzavřený prostor, který je oplocený a hlídaný. Jsou tam kontrolní stanoviště,“ popsala Ukrajinka. Místo tak připomíná německé koncentrační tábory z dob druhé světové války. „Svoboda těch občanů je omezena, tábor nesmí opustit,“ řekla ombudsmanka. 

Nešťastní Ukrajinci, kteří přežili mariupolské peklo, se tak dostali do situace možná ještě horší. Mají být na místě utlačováni a netuší, co s nimi bude. Nemají potřebné oblečení, boty, dokonce ani spodní prádlo. Ženy s dětmi nemají žádné informace o svých blízkých. 

Ruští informátoři poznamenali, že v táboře jsou i zahraniční studenti z Turkmenistánu, kteří se bez jídla, vody, tepla skrývali pod studentskou ubytovnou v Mariupolu. Na rozdíl od Ukrajinců mají prý povoleno chodit mimo tábor. Situace je o to strašnější, že tábor nemá být jediný. V Penzenské oblasti se mají nacházet ještě další tři podobná zařízení. 

„Nucená deportace a přesouvání našich občanů (...) je hrubým porušením Všeobecné deklarace lidských práv,“ dodala rozhořčeně Denisovová na facebooku a apelovala na Mezinárodní výbor Červeného kříže, aby urychleně jednal a aby podpořil návrat vězněných Ukrajinců zpět do vlasti. 

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Lipavský v Bruselu o počínání Rusů před jednáním ministrů z NATO: Brutální a barbarské  - Blek - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa