Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pomoc pro Mariupol: Konvoj 54 autobusů měl vysvobodit civilisty, evakuace ale selhala

Aktualizováno -
1. dubna 2022
21:42
Autor: ČTK, swp - 
31. března 2022
13:06

Do jihoukrajinského Mariupolu zamířil konvoj desítek autobusů s humanitární pomocí, které mají následně z obléhaného města evakuovat civilisty. Oznámila to ve čtvrtek místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Moskva dříve v oblasti vyhlásila dočasné příměří. Vicepremiérka později uvedla, že Rusové konvoj s autobusy zadrželi na kontrolním stanovišti ve Vasylivce, která se nachází mezi Záporožím a Berďanskem. V pátek pak evakuace nevyšla, uvedl Mezinárodní výbor červeného kříže (ICRC), jehož tým se během dne pokoušel do obléhaného města dostat.

„Tým ICRC, jenž se skládá ze tří vozidel a devíti pracovníků, dnes do Mariupolu nedorazil, ani neusnadnil bezpečný průchod civilistů,“ uvedla organizace. Pracovníci organizace se museli vrátit do Záporoží, jelikož „opatření a podmínky znemožnily pokračovat“ ve snaze o evakuaci. Tu se znovu pokusí zprostředkovat v sobotu. „Pro úspěch operace je rozhodující, aby strany dodržovaly dohody a poskytly nezbytné podmínky a bezpečnostní záruky,“ dodal ICRC.

Dříve během dne Mezinárodní výbor červeného kříže oznámil, že tým organizace míří do obleženého města. Devítičlenná skupina měla za cíl vyvést z města kolonu asi 54 ukrajinských autobusů a řady soukromých vozidel, podotkla agentura Reuters. Humanitární pomoc však s sebou vzít nemohli, napsal Reuters s odvoláním na mluvčího ICRC Ewana Watsona. Britská BBC předtím uvedla, že konvoj s humanitární a zdravotnickou pomocí pro těžce zkoušené přístavní město obléhané ruskými jednotkami uvázl v Záporoží.

„Máme dnes povolení dát se do pohybu a jsme na cestě do Mariupolu,“ uvedl dopoledne Watson. Zároveň věřil, že se zástupcům organizace podaří dostat do města, v němž se v extrémně složitých podmínkách nachází kolem 160 000 ze zhruba 400 000 obyvatel, kteří zde žili před válkou. Do dnešní akce se měly zapojit desítky autobusů, odvézt tam humanitární pomoc však nebylo možné, Rusko totiž odmítlo dát potřebné bezpečnostní garance.

Podle zástupce mariupolského starosty Petra Andrjuščenka ruské jednotky od čtvrtka brání tomu, aby se do Mariupolu dostalo sebemenší množství humanitární pomoci. Město podle jeho slov bylo uzavřené pro kohokoliv, kdo by se do něho chtěl dostat. Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko dnes Rusko obvinil z toho, že porušuje své sliby, pokud jde o umožnění přísunu humanitární pomoci do Mariupolu, napsala agentura Reuters.

Evakuační autobusy se podle dřívějších informací ukrajinských zdrojů musely zastavit u Ruskem kontrolovaného Berďansku. Ruské síly dnes povolily odjet z Berďansku 42 autobusům s obyvateli Mariupolu, kterým se povedlo uprchnout z tohoto přístavu do Rusy okupovaného Berďansku po vlastní ose, napsala agentura AP.

18:34
Dnes

Při výbuchu ruské rakety v Oděse na jihu Ukrajiny utrpělo zranění osm lidí, uvedla dnes média s odvoláním na místní úřady. Terčem ruských bomb se stalo druhé největší ukrajinské město, Charkov na východě země, kde zranění utrpěla jedna žena, uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov na sociální síti Telegram.

„Nepřítel podnikl raketový útok na Oděsu. Podle předběžných informací bylo zraněno osm lidí. Poškozeny jsou obytné domy a civilní infrastruktura. Na místě pracují záchranné složky,“ uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper podle agentury Interfax-Ukrajina.

17:51
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině. Stoltenberg řekl novinářům, že ještě není pozdě, aby Ukrajina zvítězila.

17:37
Dnes

Ministerstvo zahraničí Tádžikistánu si dnes předvolalo ruského velvyslance, aby mu předalo protestní nótu kvůli nespravedlivému zacházení s občany středoasijské země na území Ruska a kvůli „běžnému porušování práv a svod“ Tádžiků v Rusku. Protest označila agentura Reuters za vzácnou roztržku mezi postsovětskými spojenci.

Zobrazit celý online

Strategicky položený Mariupol na začátku tohoto měsíce obklíčily ruské jednotky, které jej od té doby těžce ostřelují. Velká část předchozích pokusů o evakuaci civilistů částečně nebo úplně selhala, z čehož se obě strany viní navzájem. Rusko popírá, že by cílilo na civilisty, čemuž ale protiřečí svědectví místních i novinářů. Podle místních úřadů během obléhání zemřelo ve městě na 5000 civilistů, včetně 210 dětí.

Podle zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Kyryla Tymošenka se během dneška podařilo z Doněcké, Luhanské a Záporožské oblasti evakuovat 6266 lidí, píše agentura Interfax-Ukrajina. Více než 3000 lidem se podle něj podařilo dostat z Mariupolu.

Video  Hrůzné video z Mariupolu ukazuje mrtvoly přímo na ulici.  - Telegram Ljubov Sobol
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa