Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Ozářené vojáky odvezli do Běloruska?! Rusové se stahují z Černobylu, tvrdí Pentagon

Aktualizováno -
31. března 2022
00:33
Autor: ČTK, simao - 
30. března 2022
22:29

Odchod ruských vojáků z areálu Záporožské a Černobylské jaderné elektrárny by měl být tématem jednání na různých úrovních a také během rozhovorů ruské a ukrajinské delegace. Podle agentury Unian to dnes sdělil šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi na setkání se zaměstnanci Jihoukrajinské jaderné elektrárny. Situaci, kdy ruská vojska obsadila jaderné elektrárny, označil za neobvyklou a kritickou. Podle Pentagonu se Rusové začali z okolí Černobylu už stahovat, informuje AFP.

Několik dní po zahájení invaze ruské jednotky obsadily Záporožskou jadernou elektrárnu, která je považována za největší v Evropě. Ostřelování zařízení na jihu Ukrajiny vyvolalo silnou kritiku Západu i odborníků. V první den invaze také Rusové získali pod svou kontrolu areál bývalé Černobylské elektrárny.

Tento týden místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že ruské jednotky se v okolí okupované bývalé elektrárny chovají nezodpovědně a že v uzavřené zóně okolo ní na několika místech hoří. Dnes ukrajinské ozbrojené síly podle Vereščukové varovaly před nebezpečím výbuchu munice u této elektrárny.

Generální štáb ukrajinské armády dnes uvedl, že invazní armáda navyšuje v blízkosti Černobylské jaderné elektrárny svoji přítomnost.

Ukrajinský ministr pro energetiku Herman Haluščenko během setkání s Rafaelem Grossim zdůraznil, že Ukrajina žádá, aby MAAE pozastavila působení ruských zástupců a omezila přístup Rusů k ukrajinským dokumentům.

Ukrajina kromě toho agenturu vyzvala, aby dopomohla k odchodu invazních vojsk z areálů ukrajinských jaderných objektů. Kyjev také požaduje, aby Rada bezpečnosti OSN okamžitě přijala opatření k demilitarizaci černobylské uzavřené zóny a vyslala na místo speciální misi OSN, připomněla Unian.

10:17
Dnes

Následky nočního ruského útoku v Záporoží.

09:27
Dnes

Pět hodin ráno 24.února 2022. Rusko začalo plnohodnotnou invazi a jeho tanky, obrněnce společně s desítkami tisíc vojáci zaútočily na Ukrajinu. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského svět zaspal znovuzrození nacismu právě v tento den. Uvedl to v emotivním videu k výročí konce druhé světové války, které si Západ připomíná. Celý článek čtěte ZDE

08:40
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prohlášení uvedl, že Rusko spustilo masivní útok v den, kdy si Ukrajina podobně jako další evropské země včetně Česka připomíná Den vítězství a konec druhé světové války. "Přes 50 střel a více než 20 dronů," uvedl ukrajinský prezident.

Zobrazit celý online

Zaměstnancům Jihoukrajinské elektrárny, která stojí v Mykolajivské oblasti severně od Voznesensku, Grossi poděkoval za „vytrvalost a odolnost“ v době, kdy na Ukrajinu útočí ruské vojenské jednotky, a Ukrajině přislíbil pomoc agentury. „Jsme vás připraveni podpořit, jakkoliv můžeme,“ řekl představitelům zařízení i ukrajinských úřadů.

Ukrajina má jeden z největších programů pro jadernou energii v Evropě. V zemi funguje 15 jaderných reaktorů ve čtyřech jaderných elektrárnách, speciální provoz platí v odstavené černobylské elektrárně.

„Zaměstnanci všech ukrajinských jaderných elektráren si zaslouží plný respekt a obdiv za to, že je i uprostřed konfliktu udržují bezpečně v chodu,“ sdělil šéf MAAE. Grossi se domnívá, že přítomnost odborníků jeho agentury přímo na Ukrajině pomůže snížit riziko jaderné havárie.

Ozářené ruské vojáky odvezli do Běloruska?

Server Ukrinform vedle toho dnes uvedl, že „do běloruského Homelu byli převezeni ozáření ruští vojáci“.

Na Facebooku to rovněž oznámil Yaroslav Yemelyanenko, člen veřejné rady při Státní agentuře Ukrajiny pro správu uzavřených zón. „Další várka ozářených ruských teroristů, kteří se zmocnili černobylské zóny, byla dnes přivezena do běloruského centra radiační medicíny v Homelu,“ napsal.

Ruské jednotky se z odstavené jaderné elektrárny Černobyl už začaly stahovat. S odkazem na vysoce postaveného představitele amerického ministerstva obrany o tom dnes informovala agentura AFP.

„Černobyl je další oblastí, kde se začala (vojska) přeskupovat; odcházejí z Černobylu a míří do Běloruska,“ uvedl podle AFP představitel Pentagonu.

Video  Válka na Ukrajině: Ruský útok zasáhl jeden z bloků Záporožské elektrárny, začalo v ní hořet!  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa