Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ukrajina: Rusko chce jadernou elektrárnu v Záporoží začlenit pod firmu Rosatom. Moskva to odmítá

Autor: ČTK - 
13. března 2022
01:49

Rusko zamýšlí samo provozovat Záporožskou jadernou elektrárnu a zařízení chce začlenit pod svou státní firmu Rosatom. V dopise Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) to uvedly ukrajinské úřady. Moskva ale takový úmysl odmítá. Ruští vojáci obsadili jednu z největších jaderných elektráren v Evropě před zhruba deseti dny.

Šéf ukrajinské energetické společnosti Enerhoatom Petro Kotin v dopise adresovaném MAAE uvedl, že elektrárnu kontroluje zhruba 400 ruských vojáků. Provoz zajišťují ukrajinští zaměstnanci, kteří se pravidelně střídají. Před několika dny na místo přijeli i ruští odborníci, kteří měřili radioaktivitu v okolí.

Přítomnost ruských expertů mezinárodní agentuře potvrdilo v sobotu vedení ruské státní firmy Rosatom. To ale odmítlo zprávy, že se chystá převzít provoz elektrárny nebo ji začlenit do svého systému řízení.

Ruští vojáci obsadili elektrárnu v pátek 4. března. Během nočního útoku začalo v areálu elektrárny hořet, podle odborníků ale reaktory nebyly poškozeny. Ostřelování elektrárny vyvolalo silné a odmítavé reakce v zahraničí.

Video  Ruské jednotky zaútočily na jadernou elektrárnu v Záporoží.  - pro blesk-Natalja Agarkova
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa