Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oligarchova superjachta zakotvila: Abramovičovu loď blokovali Ukrajinci

Aktualizováno -
23. března 2022
13:45
Autor: ČTK - 
22. března 2022
02:08

V tureckém přímořském letovisku Bodrum v pondělí zakotvila superjachta spojovaná s ruským miliardářem Romanem Abramovičem, informovala agentura Reuters. Oligarcha se kvůli ruské invazi na Ukrajinu dostal na sankční seznamy Evropské unie a Británie. Podle zpravodajského portálu Ukrajinska pravda plavidlo předtím na moři krátce blokovala malá loď s 11 Ukrajinci na palubě.

Nic nenasvědčovalo tomu, že by byl Abramovič na palubě 140 metrů dlouhé jachty Solaris, když v pondělí odpoledne zakotvila v Bodrumu. Miliardář minulý týden přiletěl do Moskvy z Istanbulu.

Jachta do Turecka dorazila zhruba týden poté, co 13. března opustila černohorský přístav Tivat. Plavidlo, které podle služby Marine Traffic pluje pod bermudskou vlajkou, směřovalo týden na jih. V posledních dnech obeplulo řecký ostrov Kréta, než v pondělí ráno dorazilo do tureckých vod.

Superjachta byla postavena v německé loděnici a poprvé vyplula na moře začátkem loňského roku. Podle magazínu Forbes je jednou z řady jachet, které Abramovič vlastní. Další jachta spojovaná s ruským oligarchou, Eclipse, se v současné době plaví jižně od řeckého ostrova Rhodos a podle služby Marine Traffic je zřejmě také na cestě do Turecka.

Ukrajinská média informovala, že jachta Solaris dnes před zakotvením čelila protestu plavidla, jež se jí pokusilo zablokovat přístup do přístavu. Na palubě malé lodi bylo 11 Ukrajinců, včetně několika dětí. Později vyšlo najevo, že se jednalo o členy mládežnického jachtařského týmu z Oděsy, kteří do Turecka přijeli na závody. Po chvíli se ke sportovcům přiblížila turecká pobřežní stráž, jež je donutila protest zastavit.

Abramovičův mluvčí na žádost agentury Reuters o komentář okamžitě neodpověděl. Evropská unie minulý týden zmrazila majetek majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea. V Británii se Abramovič na sankční seznam dostal již dříve. Ruský miliardář se tak musel vzdát kontroly nad klubem, pro který se hledá nový majitel.

Video  Útok na Kyjev! Chystá se puč na Putina? A Babiš jde k soudu.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa