Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Oligarchova superjachta zakotvila: Abramovičovu loď blokovali Ukrajinci

Aktualizováno -
23. března 2022
13:45
Autor: ČTK - 
22. března 2022
02:08

V tureckém přímořském letovisku Bodrum v pondělí zakotvila superjachta spojovaná s ruským miliardářem Romanem Abramovičem, informovala agentura Reuters. Oligarcha se kvůli ruské invazi na Ukrajinu dostal na sankční seznamy Evropské unie a Británie. Podle zpravodajského portálu Ukrajinska pravda plavidlo předtím na moři krátce blokovala malá loď s 11 Ukrajinci na palubě.

Nic nenasvědčovalo tomu, že by byl Abramovič na palubě 140 metrů dlouhé jachty Solaris, když v pondělí odpoledne zakotvila v Bodrumu. Miliardář minulý týden přiletěl do Moskvy z Istanbulu.

Jachta do Turecka dorazila zhruba týden poté, co 13. března opustila černohorský přístav Tivat. Plavidlo, které podle služby Marine Traffic pluje pod bermudskou vlajkou, směřovalo týden na jih. V posledních dnech obeplulo řecký ostrov Kréta, než v pondělí ráno dorazilo do tureckých vod.

Superjachta byla postavena v německé loděnici a poprvé vyplula na moře začátkem loňského roku. Podle magazínu Forbes je jednou z řady jachet, které Abramovič vlastní. Další jachta spojovaná s ruským oligarchou, Eclipse, se v současné době plaví jižně od řeckého ostrova Rhodos a podle služby Marine Traffic je zřejmě také na cestě do Turecka.

Ukrajinská média informovala, že jachta Solaris dnes před zakotvením čelila protestu plavidla, jež se jí pokusilo zablokovat přístup do přístavu. Na palubě malé lodi bylo 11 Ukrajinců, včetně několika dětí. Později vyšlo najevo, že se jednalo o členy mládežnického jachtařského týmu z Oděsy, kteří do Turecka přijeli na závody. Po chvíli se ke sportovcům přiblížila turecká pobřežní stráž, jež je donutila protest zastavit.

Abramovičův mluvčí na žádost agentury Reuters o komentář okamžitě neodpověděl. Evropská unie minulý týden zmrazila majetek majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea. V Británii se Abramovič na sankční seznam dostal již dříve. Ruský miliardář se tak musel vzdát kontroly nad klubem, pro který se hledá nový majitel.

Video  Útok na Kyjev! Chystá se puč na Putina? A Babiš jde k soudu.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

9:08
Dnes

Po dalších raketových a dronových útocích, které v noci na dnešek proti Ukrajině podniklo Rusko, jsou hlášeny škody z Charkova nebo Záporoží. Ukrajinské letectvo uvedlo, že ruská armáda k nim použila několik raket různých typů a 28 dronů typu Šáhed. Protiletecká obrana napadené země podle úřadů 26 bezpilotních letounů sestřelila.

Charkovská oblastní prokuratura podle telegramového kanálu RBK-Ukrajina informovala, že po nočním ruském dronovém útoku jsou poškozené objekty civilní infrastruktury. Jde o restauraci, obchod a kanceláře. V okolních obytných domech jsou vyražená okna. Nikomu se nic nestalo.

V Záporožské oblasti se terčem útoku stala blíže neurčená dopravní infrastruktura. Jednu z obytných čtvrtí v Záporoží zasáhly trosky sestřeleného dronu, v důsledku čehož vznikl požár. Dva lidé jsou zranění.

9:11
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 780 lidí, 10 tanků, 21 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

8:19
Dnes

Reportérka Světlana Burcevová (57) z Tallinnu je od začátku března ve vazbě v souvislosti se svou spoluprací s ruskými státními médii, píše estonský server Eesti Ekspress.

Estonská kontrarozvědka ji podezřívá z porušení mezinárodních sankcí. Burcevová, estonská státní příslušnice, psala články a pořizovala fotografie pro internetový server Baltnews.com.

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa