Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusové raněné i mrtvé vojáky vozí do Běloruska, aby utajili ztráty. Nemocnice a márnice nestíhají

Autor: mav - 
23. března 2022
05:00

Armáda Běloruska se přímo do invaze na Ukrajinu nezapojila, ale prezident Alexandr Lukašenko Vladimiru Putinovi pomáhá aspoň v zázemí. Nemocnice severně od ukrajinských hranic propouštějí vlastní pacienty, aby mohly ošetřovat raněné ruské vojáky. Márnice nestačí, úřady se snaží tutlat převozy tisíců mrtvých a doktory hlídají agenti KGB, aby mlčeli.

Stotisícový Mazyr, v Homelské (rusky Gomelské) oblasti na jihu Běloruska, leží nějakých 45 kilometrů od ukrajinské hranice. Už 3. března v místní márnici nebylo místo, jak byla plná mrtvých ruských vojáků.

V sousedním městečku Naroulja vyrostla ruská polní nemocnice. Letecky sem přepravují vojáky raněné v bojích, poskytnou jim rychlou pomoc a pak je převezou do Mazyru nebo Homelu do civilních špitálů, píše Rádio Svobodná Evropa.

Chirurgové nezvládají

Mazyrská nemocnice přetéká ruskými raněnými, postele jsou i na chodbách. Starat se o ně musí na nejrůznějších klinikách personál všech specializací. „Není dost chirurgů. Dřív těla odvážely ambulance, nakládala se na ruské vlaky,“ prozradil Svobodné Evropě jeden z tamních lékařů. „Když to někdo natočil na video a zveřejnil na internetu, těla začali nakládat v noci, aby to nebudilo pozornost.“

Doktor se odvážil promluvit navzdory zákazu a hrozbě vyhazovu. Podle Deutsche Welle ve špitálech hlídají agenti ruské FSB nebo běloruské KGB. „Všechny budovy jsou pod dohledem. Mnozí lékaři, kteří by teoreticky něco mohli říci, byli z nemocnic odstraněni a nahrazeni Rusy,“ uvedl pro DW mluvčí Běloruské nadace lékařské solidarity.

„Lékařům vyhrožují a nutí je podepsat prohlášení o mlčenlivosti,“ píše na twitteru Franak Viačorka, poradce exilové běloruské političky Svjatlany Cichanouské, a přidává video zachycující vojenské sanitky v doprovodu policejního auta. „Mluvil jsem s jednou ženou z Mazyru. Říkala, že se cítí jako pod okupací.“

Přesto někteří anonymně promluví. Podle zaměstnance jedné homelské nemocnice už z oblasti ke 13. březnu vlaky a letadla odvezly přes 2500 těl ruských vojáků.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

„Raněných Rusů je tolik – je to prostě hrůza. Škaredě zmrzačení. Je strašné poslouchat, jak úpí po celé nemocnici,“ svěřil se jeden z místních pacientů se svou zkušeností z homelské nemocnice. „Bez paží, nohou, uší a očí,“ popsal stav raněných anonymní zdroj německé televize Deutsche Welle. „Když je přivezou včas, ještě jim lze končetiny zachránit.“ Další zdroj potvrdil, že často včas nedorazí, kvůli gangrénám jim je lékaři musí amputovat.

„Nemocnice je plná,“ řekl tento zdroj z jedné z nemocnic Homelské oblasti, nechtěl ani specifikovat, aby se nedostal do problémů. Operuje se prý nonstop, i 50 pacientů za noc.

Ruská redakce BBC na Telegramu napsala, že v mazyrské márnici nápor nezvládají: „Těla ani nedávají do chladírny, ale do obyčejné místnosti pět krát pět metrů. Rozkládají se, páchnou, pak je někam vojáci berou,“ řekl anonymní zdroj BBC, známý zaměstnanců márnice. „Kolik těl, nikdo neví. Doktoři soudí, že tam někde je pojízdné krematorium, nebo je prostě pohřbívají.“

Stanislav Golovko, úřadující vedoucí mazyrské patologie, tato tvrzení odmítá. Státní televizi ukázal, že v chladírně mají tři těla. „Jiné místnosti tu nemáme,“ komentoval.

Dochází krevní zásoby

Někde už 1. března začali pacienty propouštět domů, aby se připravili na nápor z Ukrajiny. Čtyři stovky raněných vojáků prý podle zaměstnanců léčilo i homelské radiologické centrum. „Lidé panikaří, ale zatím péče je, léků je dost. Co bude dál, se neví. Dost možná budou potíže s léky proti tetanu,“ řekl Svobodné Evropě jeden z lékařů. Tetanus běžně postihuje raněné kulkami či šrapnely.

Ukrajinské ministerstvo obrany 13. března tvrdilo, že na operace ruských raněných nestačí krevní konzervy. „Asi dvě třetiny běloruských zásob byly přesměrovány pro potřeby vojenského personálu Ruské federace,“ uvedlo ministerstvo na facebooku.

Ruská strana zveřejnila jen jednu statistiku vlastních ztrát, a to 2. března. To ministerstvo obrany uvedlo 498 padlých vojáků a 1597 raněných. Zprávy o válce, totiž „speciální vojenské operaci“, se Kreml snaží potlačovat, i rodiny padlých nemívají snadný přístup k informacím.

Na krátkou dobu server prokremelského deníku Komsomolskaja pravda v jedné zprávě uváděl 9861 padlých a 16153 raněných Rusů, prý podle informací ruského ministerstva obrany. Brzy informace z webu zmizela, redakce uvedla, že jí server infiltrovali hackeři. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na tiskové konferenci odmítl odpovědět na dotaz CNN, zda jsou tato čísla blízká realitě: „Nemáme tyto informace, nemáme pravomoc je v průběhu vojenské operace zveřejňovat. To je exkluzivním právem ministerstva obrany.“

Ukrajinská armáda tvrdí, že celkové ruské ztráty k 22. březnu překročily 15 tisíc lidí. Je pravděpodobné, že každá strana uvádí vyšší ztráty u nepřítele a nižší u sebe, informace není jak nezávisle ověřit. Minulý týden americké rozvědky odhadovaly něco mezi třemi a deseti tisíci zabitými vojáky ruských sil, informoval deník New York Times.

Některé z nejtvrdších bojů probíhají právě na severu Ukrajiny, například kolem Černihivu či severně od Kyjeva. Odtud by převoz ruských raněných do Běloruska dával smysl. Ostatně v rámci „cvičení“ si zde už před invazí na Ukrajinu ruská armáda spolu s běloruskou připravily zázemí.

Lékařská pomoc podle mezinárodního humanitárního práva nedělá z běloruských nemocnic komplice ruské invaze. „Musíte pomoci všem raněným, lhostejno ze které armády,“ vysvětluje pro DW Sjarhej Bohdan ze Svobodné univerzity Berlín. „Pro Bělorusko je důležité ukázat, že nechce podnikat nic vážného proti Ukrajině, ale je nuceno spolupracovat s Ruskem. Že běloruské nemocnice přijímají raněné vojáky, by se dalo označit za určitou formu spoluúčasti na ruské straně. Avšak z humanitárního pohledu to není účast ve válce.“

Zapeklité ovšem je, že Rusko konflikt nepovažuje za formální válku, nýbrž „speciální vojenskou operaci“. Proto by mezinárodní konvence nemusely platit.

Video  Poslední diktátor v Evropě: Alexandr Lukašenko tvrdě potlačuje odpor a kontroluje ve státě takřka vše  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa