Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Praha 6 chce přejmenovat ulici před ruskou ambasádou. „Zvěrstva budou mít na svých vizitkách,“ zamýšlí Kolář

Aktualizováno -
18. března 2022
20:25
Autor: diz, ČTK - 
18. března 2022
09:54

Hlavní město už v minulých letech vyjádřilo symbolickou podporu obětem současného ruského režimu. Z rozhodnutí magistrátu se přejmenovalo náměstí Pod Kaštany, u něhož sídlí ruské velvyslanectví, na náměstí Borise Němcova po opozičním liberálním ruském politikovi. Dejvická radnice hodlá zajít ještě dál. „Ocásek“ Korunovační ulice, kde má dnes velvyslanectví formálně adresu, by ráda přejmenovala na Ukrajinských hrdinů. Opět by záměr musel posvětit magistrát. Starostovi Prahy 6 Ondřeji Koláři (TOP 09) vadí, že vedení města se k záměru dosud nevyjádřilo.

Úmysl přejmenovat západní konec Korunovační, konkrétně část mezi náměstím Borise Němcova a mostkem, který vede přes železnici, oznámila dejvická radnice s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu. Záměr posvětilo zastupitelstvo Prahy 6. „Schválili jsme, že požádáme hlavní město o přejmenování. Dopis panu primátorovi už je na cestě,“ uvedl dříve starosta Kolář. Uběhlo několik týdnů a odpovědi se dle svých slov nedočkal. Součinnost magistrátu je přitom klíčová.

„Tohle bohužel nemůžeme udělat sami, k tomu potřebujeme souhlas hlavního města. Pan primátor na tohle naše přání ale zatím nijak nereagoval,“ uvedl Kolář ve svém příspěvku na Facebooku, kde se zároveň obrátil na Pražany, zda by jej v úsilí nepodpořili. „Chtěl bych vás poprosit, jestli byste ho po sítích trošku nerozšířili, třeba to tomu pomůže.“

Most v modré a žluté

Nejednalo by se o první symbolický akt namířený proti nevyzpytatelnému chování Ruska, které bezmála před měsícem poslalo svá vojska na Ukrajinu. Zlovolný akt přitom doprovází zprávy o mrtvých civilistech, ženách i dětech. Hlavní město už dříve nechalo natřít modrožlutými pruhy, tedy barvami ukrajinské vlajky, zábradlí zmiňovaného mostu v Korunovační, doslova na dohled ruské ambasádě. Již dříve navíc přejmenovalo nynější náměstí Borise Němcova.

„Myslím si, že řada rusky hovořících lidí, kteří nyní v Praze bydlí, tuto změnu uvítá, protože pojmenováváme náměstí po významném ruském politikovi, který například odsuzoval ruskou anexi Krymu,“ uvedl tehdy před dvěma roky primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Spolu s náměstím došlo k pojmenování pěšího úseku Stromovku, který vede kolem areálu ruské ambasády a nese jméno promenáda Anny Politkovské, ruské novinářky, která byla zastřelena.

„Podle mě vážně nejde o žádné ukvapené gesto – Ukrajina tři týdny statečně bojuje nejen za sebe, ale i za Evropu, a to za cenu obrovských obětí. Považuji za naší povinnost postarat se o to, aby se na ně ani v budoucnu nezapomnělo,“ míní Kolář, který je zároveň poslancem. „Že si zvěrstva Putinova režimu bude muset ruské zastoupení v Praze připomínat na každé své vizitce? Ano. Ale to je opravdu to nejmenší, co pro Ukrajince můžeme udělat.“

Pražská TOP 09 v pátek oznámila že přejmenování ulice navrhne příští týden na zastupitelstvu hl. města. Návrh podpoří koaliční Praha Sobě a Piráti. Opoziční ANO se záměrem v navrhované podobě nesouhlasí a ODS se jí dosud nezabývala. „Komisi již byl návrh na přejmenování části Korunovační ulice předán, takže proces běží,“ řek v pátek primátor Hřib. 

Jméno pro bezejmenný most?

Na pořadu dne je ještě jedna změna. A to pojmenování mostu v Korunovační ulici. Ten by dejvická radnice ráda věnovala Vitaliji Skakunovi (†26), jenž se stal obětí války na Ukrajině. Zemřel při obraně města Heničesk, kdy podminoval most, aby přes něj nemohly postupující ruské síly. Úkol dokončil, ale neměl dostatek času pro to, aby se stáhl.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

Zobrazit celý online
Video  Lipavský v Blesku: Ukrajina válku vyhraje. Zmínil barbarství Rusů a „nechutné“ útoky.  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa