Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové u Kyjeva zabili amerického novináře (†50), dokumentoval i války v Afghánistánu či Iráku

Aktualizováno -
13. března 2022
20:21
Autor: ČTK, tsv, Darina Jíchová - 
13. března 2022
14:19

Život amerického novináře a zranění jeho kolegy si podle ukrajinské policie vyžádal útok ruských sil ve městě Irpiň u Kyjeva. Informuje o tom agentura Reuters. List The New York Times uvedl, že americký novinář zabitý ve městě Irpiň pro něj nepracoval, jak se psalo, omyl vznikl, protože u sebe měl jejich novinářskou průkazku s nápisem The New York Times.

Podle ukrajinských médií je obětí útoku jedenapadesátiletý Brent Renaud, který v minulosti jako filmař pokrýval i války v Iráku nebo Afghánistánu. Jeho kolegu se z válečné zóny snaží dostat ukrajinské síly.

List The New York Times ve svém prohlášení uvedl, že ačkoli svými články Brent v minulosti přispíval, naposledy s deníkem spolupracoval v roce 2015. „Zprávy o tom, že pracoval pro Times, vznikly proto, že u sebe měl press kartu Timesů, která byla vydaná před mnoha lety,“ uvedl list.

Můj kamarád Brent Renaud byl střelen a zůstal tam

Italská novinářka Annalisa Camilliová na sociální síti zveřejnila video, na němž Renaudův kolega Juan Arredondo popisuje, jak se útok odehrál, zatímco je v nemocnici ošetřován. „Překročili jsme první most v Irpini, chystali jsme se natáčet odcházející uprchlíky. Nastoupili jsme do auta, někdo se nabídl, že nás vezme k druhému mostu. Projeli jsme kontrolní stanoviště a začali na nás střílet,“ uvedl americký novinář.

Řidič auto otočil a snažil se odjet, střelba ale pokračovala. „Můj kamarád Brent Renaud byl střelen a zůstal tam,“ poznamenal s tím, že neví, jak na tom Renaud je. Byl ale zasažen do krku, uvedl Arredondo. Ukrajinská média zveřejnila fotky Renaudova pasu i údajnou fotku jeho těla po útoku.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan v první reakci uvedl, že se o věci bude snažit zjistit více a bude ji konzultovat se spojenci. Na základě toho USA „vyvodí příslušné důsledky“.

„Novinář Brent Renaud byl zastřelen, když dokumentoval Putinovu válku na Ukrajině. To je nepřijatelná a hrozná zpráva. Moje myšlenky jsou s jeho rodinou a se všemi novináři a mediálními pracovníky, kteří riskují životy, aby nás o dění informovali. Civilisté včetně novinářů jsou chráněni mezinárodním právem,“ Renaudovu smrt komentovala na svém twitteru také místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

Zobrazit celý online

Video  Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa