Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Takhle umírají okupanti!“ Ukrajinci sestřelili ruský vrtulník i stíhačku, pilota zajali

Autor: Mii - 
5. března 2022
20:46

Ruská invaze Ukrajiny se na internetu odehrává doslova v přímém přenosu. Ukrajinské úřady neustále sdílejí úspěchy svých vojáků, videí sestřelených ruských tanků a letounů jsou desítky. Poslední záznam - sestřelený vrtulník okupantů, který skončil v plamenech - se rychle rozšířil po celém světě. A hned následovat další, podle serveru Ukrajinska pravda se Ukrajincům povedlo sestřelit stíhačku Suchoj Su-34 a zajmout jednoho z pilotů. Druhý zemřel.

„Takhle umírají ruští okupanti. Tentokrát ve vrtulníku! Sláva Ukrajině a jejím obráncům! Společně k vítězství!“ zní nejnovější příspěvek ukrajinského ministerstva obrany. U něho je připojené video, jak se Ukrajincům podařilo sestřelit ruský útočný vrtulník. Informace o tom, kdy a kde k incidentu došlo, chybí.

Video  „Takhle umírají okupanti.“ Ukrajinci se chlubí sestřeleným ruským vrtulníkem  - Reuters
Video se připravuje ...

Podobných příspěvků od začátku invaze ministerstvo sdílelo desítky. A není samo, sdílí je ukrajinský parlament, jednotliví velvyslanci… téměř všechny úřady a hodnostáři. Navíc ukrajinská armáda pravidelně zveřejňuje informace, kolik nepřátelské techniky a vojáků údajně zneškodnila, přičemž o svých ztrátách z řad bojovníků mlčí.

Poslední data – nelze je ověřit – zní 10 000 zabitých ruských vojáků,  269 tanků, 945 obrněnců či 39 letadel a 40 vrtulníků.

Zadržený ruský major, který bojoval v Sýrii

Server Ukrajinska pravda v sobotu odpoledne informoval i o dalším údajném úspěchu ukrajinské armády. Mělo se jí podařit sestřelit stíhačku Suchoj Su-34. Tento stroj Rusové nasazovali i do bojů například v Sýrii. K sestřelení mělo dojít v oblasti města Černihiv.

Ve videu, které se šíří po sociálních sítích, je vidět, jak se ze stíhačky katapultovali dva piloti. Jeden údajně zemřel, druhý - major jménem Krasnojarcev - byl zadržen a podstoupil výslech. Měl být také donucen říct „sláva Ukrajině“. Existuje i fotografie Krasnojarceva, jak stojí vedle prezidenta Sýrie Bašáda Asada, takže zřejmě v minulosti v Sýrii bojoval.

„Nic jste nevěděl?“ ptají se ukrajinští vojáci pilota na videu, načež odpověděl, že ne. „Tohle je vaše (ruských vojáků, pozn. red.) oblíbená fráze,“ odpověděli ukrajinští vojáci. Major by nyní podle Ukrajinců měl být postaven před mezinárodní tribunál, protože útočil na civilní cíle. 

Apokalyptické záběry z Kyjeva

Podle Velitelství informačních a kybernetických sil Armády ČR má ukrajinská armáda perfektní komunikaci. „Psychické zodolnění, zvýšení morálky, posílení rezistence, získání podpory. Způsob, jakým Ukrajina v informačním prostoru reaguje na ruskou invazi, je příkladem perfektně zvládnuté válečné komunikace,“ uvedlo velitelství na twitteru.

Podle něj se Ukrajině podařilo z informačního prostoru zcela vytěsnit ruskou propagandu. „Ukrajinská vláda a ozbrojené síly dokázaly mobilizovat nejen domácí veřejnost, ale i přispět k mobilizaci zahraničního publika,“ hodnotí kybernetická sekce české armády.

Klíčovým komunikačním kanálem se staly sociální sítě. „Oficiální účty ukrajinské vlády a armády intenzivně sdílí amatérské záběry od civilistů i vojáků přímo v místech bojů. Zejména na twitteru sledujeme válku doslova v přímém přenosu. Vidíme další revoluci ve válečném zpravodajství,“ popisuje velitelství.

Příspěvky navíc mají aktivizační prvek. „Apokalyptické záběry desítek ruských vrtulníků snášejících se na hořící letiště jen kousek od Kyjeva, doprovázené úzkostnými komentáři vyděšených obyvatel, pomohly vyvolat pocit bezprostředního existenciálního ohrožení. ‚Válka je za dveřmi a týká se všech. Je čas se bránit!'“ dodává česká armáda.

Válka Rusko vs. Ukrajina
16:57
Dnes

Podle Zelenského začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, ale dodávky musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se snaží využít nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj. Opět zdůraznil, že na rychlosti západní vojenské pomoci závisí stabilizace situace na frontě ve chvíli, kdy Rusové připravují další ofenzívu. Za nejnaléhavější označil dodávky dělostřeleckých nábojů ráže 155 milimetrů a protileteckých zbraní, jako je systém Patriot.

14:55
Dnes
!

Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi.

Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice. Podle něj začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, avšak tento proces musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně snaží využít. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj.

Stoltenberg, který je na návštěvě Ukrajiny potřetí po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, připustil, že Rusko mělo nad Ukrajinou v posledních měsících převahu co do dostupnosti zbraní. Ujistil však, že další pomoc je „na cestě“.

Video se připravuje ...
Další videa