Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Měli jste elektřinu či plyn od Bohemia Energy? Návod, co dělat po krachu dodavatele

  • Autor: ČTK,ula - 
    13. 10. 2021
    14:42

    Skupina Bohemia Energy se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a přerušit tak dodávky elektřiny a plynu zhruba milionu odběrných míst. Podle odborníků se jedná o mimořádnou situaci, která se v Česku stala poprvé. Klienti Bohemia Energy se nyní ptají, co bude dál. Odborníci uklidňují, že o energie zákazníci nepřijdou. Na tiskovce k tomuto problému vystoupil i premiér Andrej Babiš (ANO). I on upozornil, že nastoupí tzv. dodavatel poslední instance, který bude následujícího půl roku energie dodávat. Co to znamená, kolik to bude stát a co je třeba během následujících šesti měsíců udělat?

  • 1.Co se stalo a proč?

    Skupina Bohemia Energy se zhruba 900.000 odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Požádá Energetický regulační úřad o zrušení licencí všech výše uvedených společností.

    Před několika dny opustila Bohemia Energy také slovenský trh, kde měla její firma Slovakia Energy zhruba 300.000 odběrných míst.

    Skupina konec činnosti zdůvodnila vývojem velkoobchodních cen energií a také státní regulací cen. Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše, některé ceníky dodavatelů zdražují o desítky procent či dokonce násobně. Kromě dopadu na spotřebitele způsobila situace problémy také některým dodavatelům.

    Jiří Písařík, automobilový závodník, majitel a jednatel energetické skupiny Bohemia Energy na snímku z 6. března 2018. Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu. Jiří Písařík, automobilový závodník, majitel a jednatel energetické skupiny Bohemia Energy na snímku z 6. března 2018. Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu. | ČTK / Kamaryt Michal

  • 2.Jsem zákazníkem Bohemia Energy. Mohu s nimi nadále komunikovat?

    Bohemia Energy uvedla, že prioritou celé skupiny je nyní poskytnout součinnost zákazníkům při přechodu k novému dodavateli a najít pro ně nejvhodnější možné řešení. Nadále mohou využít kontaktní infolinky či e-maily a zároveň jsou průběžně aktualizovány webové stránky jednotlivých společností se všemi potřebnými informacemi, uvedla firma. Firma ovšem uzavřela své zákaznické centrum v pražském Paláci Archa.

    „My o této situaci jsme věděli, bohužel tyto informace chodily. Lidi nemusí mít strach, skutečně se nemůže stát, že by nedostávali elektřinu nebo plyn. My tady máme mechanismus tzv. dodavatele poslední instance. 6 měsíců od této bohužel negativní události si spotřebitelé mohou vybrat náhradního dodavatele. Bohužel u Bohemia Energy dlouhodobě docházelo k velice negativním jevům. Nekalé obchodní praktiky, klamavé praktiky, dokonce šmejdovské praktiky, kde skutečně tato firma nemá dobrou pověst a ERÚ to řešilo opakovaně. Řešilo to pokutami,“ uvedl na středeční tiskovce premiér Andrej Babiš (ANO).

    Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) | Jindřich Mynařík

  • 3.Co je dodavatel poslední instance?

    Co je zmiňovaný dodavatel poslední instance (DPI)? Jedná se o nástroj, který chrání spotřebitele v případě úpadku jakéhokoliv dodavatele energií. Nastupuje okamžitě a energie od něj lidé mohou odebírat nejdéle půl roku. Kdykoliv během této doby si mohou vybrat nového řádného dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezení. I pokud měli s původním dodavatelem uzavřenou smlouvu na dobu určitou, ta v rámci DPI již neplatí.

    Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) | Reuters

  • 4.Kdy se mi dodavatel poslední instance ozve?

    Dodavatel poslední instance by se měl zákazníkům ozvat do několika dní s nabídkou ceny, za kterou jim bude energie dodávat.

    „Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů. Tentokrát se však ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů. Je tedy velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpoždění, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky,“ vysvětluje Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

    Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) | Profimedia

  • 5.Kdo patří mezi dodavatele poslední instance?

    Mezi dodavatele poslední instance patří např.í ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy. Ti již uvedli, jsou připraveni postarat se o zákazníky skupiny Bohemia Energy. Firmy zdůrazňují, že lidí nemusí aktivně vůbec nic dělat, budou kontaktováni a dostanou všechny důležité informace. 

    Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) | Profimedia

  • 6.Vážně nemusím nyní nic dělat? Nepřijdu o elektřinu a plyn?

    Ne, nepřijdete. Jak uvedl ředitel Asociace nezávislých dodavatelů Jiří Gavor pro Českou televizi, i když zákazníci neudělají vůbec nic, po dobu 6 měsíců budou dostávat plyn a elektřinu právě od dodavatelé poslední instance.

    Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) | Profimedia

  • 7.Co dělat během následujícího půl roku?

    Lidé podle Gavora ale musí stihnout změnit dodavatele během šesti měsíců. Pokud by nepodepsali smlouvu s novým poskytovatelem energií, dostali by se do režimu neoprávněného odběru, za který již hrozí sankce. „Předpokládám, že žádný aspoň trochu zodpovědný odběratel se do této fáze nedostane, nebo se jí bude snažit vyhnout. Šest měsíců je dostatečná doba,“ řekl Gavor.

    Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) | Profimedia

  • 8.Kdy začít hledat nového dodavatele energií?

    Co nejdříve. Není dobré čekat pět měsíců a na poslední chvíli hledat nové dodavatele. Zákazníci by měli začít porovnávat nabídky, vyhledávat ty nejlepší, podle odborníků v Česku stále funguje celá řada spolehlivých dodavatelů

    Podle Gavora mohou lidé očekávat, že během půl roku vyvinou iniciativu i obchodníci dodavatelů. Mohou například lidem nabídnout elektřinu s nulovou marží, případně za nižší cenu, než za kterou ji nakoupili.

    Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) | profimedia

  • 9.Kolik mě budou stát energie od dodavatele poslední instance?

    Bohužel musíte počítat s tím, že cena bude vyšší. „Jednou z příčin krachu bylo, že Bohemia Energy s lidmi nasmlouvala nízké ceny, ale neměla to kryté nákupem. Potom musela nakoupit objem, se kterým nepočítala, ale už za současné burzovní ceny, které sice už naštěstí klesají, ale jsou mnohem vyšší než před rokem,“ řekl Gavor.

    Cena, za kterou DPI bude energie dodávat, není přímo regulovaná, řídí se však pevnými pravidly. DPI do ní může promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu. Tlak na ceny elektřiny a plynu teď však vyvíjejí především vysoké ceny na burze, kde dodavatelé energie nakupují, DPI nevyjímaje. Většího zdražení se tak v rámci DPI mohou dočkat zejména lidé, kteří u původního dodavatele měli starší smlouvy s (z dnešního pohledu) výhodnou cenou.

    Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) | Profimedia

  • 10.Jak uzavřít novou smlouvu?

    Před uzavřením smlouvy je namístě zvážit nejen nabízenou cenu za dodávky, ale zaměřit se také na případné smluvní pokuty a další podmínky obsažené nejen v textu samotné smlouvy, ale i v obchodních podmínkách a cenících.

    Spotřebitelská organizace dTest doporučuje srovnat si ceny různých dodavatelů ve srovnávačích dostupných na webových stránkách Energetického regulačního úřadu.

    Zvážit byste měli i to, zda uzavřete smlouvu na dobu určitou nebo na dobu neurčitou. V případě smlouvy na dobu určitou můžete sice získat lepší cenu, ale na oplátku se musíte takzvaně upsat dodavateli na určité období.

    Navíc ukončit smlouvu na dobu určitou před uplynutím sjednané doby často buď nejde vůbec, nebo jen se zaplacením tučné smluvní pokuty.

    Energetický regulační úřad (ERÚ) Energetický regulační úřad (ERÚ) | profimedia

  • 11.Pozor na energošmejdy!

    „Současné situace se jistě pokusí zneužít takzvaní energošmejdi. Zvláště obezřetní tak buďte v případě nabídek při podomním prodeji, případně přes telefon. Platí totiž pravidlo, že nejlepší nabídka za vámi nepřijde sama, ale je nutné si ji aktivně vyhledat,“ varuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Více informací se dozvíte v brožuře Jak se vyznat v energetice, kterou si lze stáhnout zdarma na www.dtest.cz/energetika.

    Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) ? Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) ? | Profimedia

  • 12.Mohou ukončit činnost i další dodavatelé energií?

    Jak řekl Jiří Gavor České televizi, vyloučit to nelze. Podle něj už má problémy několik menších dodavatelů a i těch, kteří působí ale spíše pro velkoodběratele. 

    Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) | Profimedia

  • 13.Klesnou v dohledné době ceny energií?

    „Burzovní ceny v poslední dnech začaly klesat a doufejme, že období maximálních cen máme za sebou,“ uvedl v ČT Gavor.

    Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) Můj dodavatel energií ukončil činnost. Co dělat? (ilustrační foto) | Profimedia

frantacizek ( 13. října 2021 23:16 )

ty mohou ušetřit nejvíce totiž

frantacizek ( 13. října 2021 23:15 )

byly obnovitelné zdroje a energie z nich získaná, tzn. horší výkon větrných elektráren v tomto nevětrném roce. Celé to působí hodně zvláštně, zvláště když do poslední chvíle Bohemia energy konala masivní reklamu přes umělce - kolegy Lišku a Daniela, kteří prosím Vás za nic nemohou, jsou sami poškozeni. Už jen proto by to mělo ministerstvo vyšetřit, pač celé to podnikání Bohemia energy působí hodně ekonomicky naivně v duchu faktů, která jsou dlouhodobě známa i pro mě jako koncového spotřebitele, proto jsem to lákání bratrance k Bohemia energy taky nepřijal svého času (Jirka je teď z toho nešťastný, začátek topné sezony, oni velký barák a má o starost více), tihle manažeři mají ještě přístup k insider informacím z energetického trhu. Je to zkrátka těžko uvěřitelné, že je tahle doba, vývoj na trhu s energií mohl takto zaskočit. Moc se mi tomu zkrátka nechce věřit. Každopádně jsem rád, že tím netrpí kamarádi, vůbec jsem netušil, že jsem jim tehdy pomohl, už jsem na to zapomněl, čiže dnes příjemné překvapení a hezké uvítání všem ostatním poškozeným touhle zřejmě trojkou na trhu s energiemi a plynem hned za těmi našimi distributory v el. ČEZem a plynu Innogy, přeji silné nervy a držte se do budoucna distributorů, i ti mají výhodné tarify, když se prolouskáte jejich nabídkou. Máme tady stále velkou konkurenci na trhu, která nyní trochu tedy uvadne, čiže na tom budeme hůře jako spotřebitelé a tihle velcí hráči si na nás zase budou dovolovat více tím, že jim ubude konkurence, ale časem se tenhle silně finančně zajímavý trh jistě zase zaplní.
Pokud zase podlehnete nabídce pouhého dodavatele, pak si tu výhodnou cenu určitě zafixujte a po fixaci, pokud by vám ji zvedali, přejděte k distributorovi. Jde variovat, koho to baví sledovat. Ale vyplatí se to jen domácnostem v rodinných domech tenhle postup..

frantacizek ( 13. října 2021 23:06 )

v návaznosti na kolegu pode mnou.. Vrátil jsem se nyní z hospy a aniž bych to věděl, před 3-4 lety jsem spoustě kamarádům takhle zachránil dnešní starosti s touhle Bohemia energy, kdy jsem jim říkal, že i kdyby krátkodobě platili více, ale u DISTRIBUTORA, nikdy nebudou, zvláště v době blížícího se přechodu na obnovitelné zdroje, tehdy chystanému útlumu elektráren na fosilní paliva v Německu, v budoucnu čelit náhlému nárustu cen u téhle Bohemia energy, protože z dlouhodobého hlediska, nemůže být dodavatel levnější než distributor, od kterého ten dodavatel nakupuje.
Vysvětloval jsem to tehdy tedy 2 partnerkám od kluků, pak si to řekly holky mezi sebou, protože jsme tady jednu dobu měli velký nával podomních elektrojehovistů nejen s touto nabídkou. čiže jediný mohu poděkovat nyní BOhemia energy, teď mi v hospě od kluků bylo tlumočeno několik pozvánek jejich partnerek-manželek na oběd, čoko bábovku (miluju), čoko dort ovocný (miluju moc) a buchty, které jsem přijal nejprve a chlapci mi je asi dovalí hned zítra , pač je to podle nutričních specialistů střešovické nemocnice tabulkově dieta, čiže se nemusím nějako hlídat, pokud to Miloš valí na problémy s játrou.
Teď k tomu Pepkově komentáři pode mnou. Hospodaření Bohemia energy by určitě mělo prověřit ministerstvo průmyslu, možná i s energetickým regulačním úřadem, protože pokud nakupuji od distributora, musím v každé chvíli počítat s dvojnásobnou cenou, než se obchoduje elektřina na burze, do toho ten útlum německých elektráren na fosilní paliva, které taky museli v kalkulacích manažeři Bohemia energy mít strategicky zahrnuty, dále se ví o spekulantech s emisními povolenkami, jejichž cena není zastropována, tzn. dalo se očekávat, že porostou, odložená spotřeba plynu - minulý rok už věděli, že půjde cena plynu nahoru, protože se tady v Evropě nakupoval prostřednictvím krátkodobých smluv už v době covidu, čiže se dal předpokládat jeho nedostatek se začínající topnou sezonou. A tak jediné, s čím počítat nemohli, byl

.tg.bb ( 13. října 2021 19:34 )

Dodavatel poslední instance je vždy ten, kdo je distributorem ve vašem regionu. Nevím, kde bydlíte. Distributor je vždycky nejjistější obchodník, ale většinou ne nejvýhodnější. Teď sazby pro zákazníky BEE vyšrouboval hodně vysoko, zřejmě jako trest, že lidé si nezvolili jako obchodníka jeho. K tomuto dodavateli nyní přecházíte automaticky. Podle toho, co píšete, malý byt, svícení, sporák (žehlička, pračka ) neohříváte vodu, netopíte elektřinou, vám bohatě stačí základní sazba. Jestli spotřebujete ročně 1MW, tak vlastně ani brečet moc nemusíte. Nechte distributora převzít vaše odběrné místo a věnujte pozornost ostatním dodavatelům, případně domluvit s distributorem lepší cenu. Budete mít nejspíš smlouvu na dobu neurčitou s 3 měsíční výpovědní lhůtou.

rubi ( 13. října 2021 17:34 )

bullshit : Moc děkuji přejdu asi k ČEZU Bude to asi všude stejné, ale toto je polostátní podnik, tak snad nezkrachuje jako BE ...

Zobrazit celou diskusi