Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Z „Fialovy drahoty“ se lidé zapotácí: Ekonomové promluvili nejen o zdražení energií

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
13. října 2021
05:00

Zdražování v Česku jen tak neskončí a na další „dardu“ se musí čeští občané připravit už v listopadu a prosinci, kdy se na nás podle ekonomů Vladimíra Pikory a Lukáše Kovandy řítí razatní zdražení potravin a z růstu cen elektřiny a plynu se mnoho lidí na přelomu roku prý „zapotácí“. Zaměníme Babišovu drahotu za Fialovu? Kdo nese zodpovědnost za tento extrémní růst cen? V čem sdílí ANO a ODS vinu? Nejen o těchto otázkách jsme diskutovali v pořadu Epicentrum Blesk Zpráv.

Nová vláda to bude mít podle obou ekonomů velice těžké a to s ohledem na míru zadlužení státu a celkový stav ekonomiky po covidu. Podle Lukáše Kovandy zůstane řada předvolebních slibů nenaplněna. „Zejména slib snížení zadlužení na jeden a půl procenta hrubého domácího produktu. To totiž s sebou musí nést razantní navyšování daní, přiškrcování důchodů a sociálních dávek a omezování veřejných výdajů, jako takových, což může přinést zhoršení zdravotní péče, propouštění státních zaměstnanců, a to nejen úředníků od stolu, ale také policistů, zdravotníků a tak dále…,“ vysvětil Kovanda, proč se do těchto nepopulárních kroků nikdo nežene. 

Makroekonom Vladimír Pikora zdůraznil, že problémy, se kterými se naše ekonomika potýká, mají především globální příčiny a naše země v nich jednoznačně není sama. „To není jenom český problém a dost těžko bude český ministr financí hledat nějaký recept, jak to elegantně vyřešit,“ popsal nezávidění hodnou situaci nové vlády. Na zvyšování a zrychlení inflace mají vliv i některé vnitřní faktory jako byly ohromné vládní výdaje, zvyšování minimální mzdy či důchodů.

„Fialova drahota" a pořádná „darda"

„Inflace je v České republice momentálně zhruba ze sedmdesáti procent dovezená a jestliže můžeme hovořit o chybách té končící Babišovy vlády, tak ta za inflaci zodpovídá tak zhruba z patnácti procent a to si ještě musíme říct, že je částečně spoluvina i ODS, protože tím klíčovým, co popohání růst cen, je zrušení superhrubé mzdy,“ podpořil Lukáš Kovanda kolegův pohled na to, že čeští politici mohou za výši inflace jen velmi omezeně. „Věřím tomu, že se tak jako nyní říká inflaci Babišova drahota, tak za pár měsíců se z opozičních lavic dozvíme, že je to vlastně Fialova drahota,“ upozornil Kovanda na to, že koalice Spolu podle jeho názoru velmi rychle ochutná svou vlastní medicínu.

Video  Ekonomové o vyhlídkách Česka i úkolech pro novou vládu  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Oba ekonomové se ve studiu shodli, že zdražovat se bude i nadále a podle Kovandy by inflace mohla dosáhnout až sedmi procent a pořádnou „dardou“ bude ještě zvyšování cen energií. „Až lidé uvidí na přelomu roku, jak jim zdražuje elektřina a plyn, tak se zapotácí. To bude velmi nepříjemné čtení,“ varoval v Epicentru s tím, že právě toto další zvyšování cen bude voda na mlýn opozice, kterou zřejmě bude hnutí ANO a SPD, a vládnutí v  příštích měsících bude podle jeho slov „za trest“.

Array

Zdražování potravin a „smrskflace"

A právě díky rostoucím cenám energií a potažmo vstupů se musíme podle obou expertů v listopadu a prosinci připravit na razantní zdražování potravin. V souvislosti s tím, upozornil Kovanda na tzv. smrskflaci.

„Nyní se na nás řítí velké zdražování potravin, které už pozorujeme ve světě, a to se může projevit tím, že ti výrobci ponechávají cenu neměnnou, ale zmenšují balení, gramáž. Takže vy za stejnou cenu dostáváte menší kus té potraviny,“ vysvětli tento pojem, který vychází z anglického slova „shrinkflation“, neboli laicky řečeno smrskávací efekt inflace a na který by si spotřebitelé podle Kovandy měli dát při nákupu pozor.  

Energetická chudoba a utahování opasků

„To je zbytečné číst, skoro všechno zdražilo a skoro všechno bude zdražovat,“ zastavil Vladimír Pikora moderátorku při výčtu jednotlivých komodit, které v září tohoto roku zaregistrovaly extrémní meziroční navýšení cen. „Já si neumím představit, které potraviny by nezdražovaly, skoro všude se projeví ta dražší energie, skoro všude se projeví ta dražší cena práce,“ doplnil. Změnu cen energií má podle Pikory v ruce Evropská unie a je otázkou, jakým způsobem se zachová, protože by musela jít proti své zelené politice.

Lukáš Kovanda ještě jeho slova upřesnil: „Chtějí to zdražit natolik, aby občané byli nuceni přejít na ty zelené zdroje….Ono se to očekávalo a Evropská komise říká otevřeně, že energetickou chudobou je v Evropské unii ohrožena třetina lidí, v České Republice, protože je to chudší země EU, je to zhruba 40 procent, to znamená nějaké 4 miliony lidí jsou tady ohroženy tím, že nebudou mít na placení účtu za plyn a elektřinu.“

Oba ekonomové se ve studiu Blesku shodli, že nás v příštích letech čeká další růst cen, snaha o snížení státního dluhu, které bude provázet omezení sociálních a veřejných výdajů  a obyvatelé se tedy musí připravit na utahování opasků.

sarina ( 15. října 2021 07:48 )

Možná dluhy byly Babičovy, ale ty přešly na 5 TRPASLÍKŮ jen aby se dostali ke korytům tak dluhy převzali a jsou to SPRÁVNĚ dluhy Fialovy!!!

Heil_Babisch ( 14. října 2021 20:55 )

Dluhy jsou Babišovy, ale platit je budete vy!
Čest práci!

hulmihosoudruhu ( 14. října 2021 20:54 )

Stále je Babišova vláda a ještě dlouho bude.
Bohužel.

sarina ( 14. října 2021 16:44 )

Však trpaslíci dluhy brzy vyrovnají, až nám s toho bude špatně Trpaslíci o dluzích věděli. PŘESTO JIM DLUHY NEVADILY, CHTĚLI PROSTĚ KORYTA A BYLO JIM JEDNO ZA JAKOU CENU, teď to jsou dluhy trpaslíků!!!

sarina ( 14. října 2021 08:20 )

Dnes je nakažených covidem 1497 lidí CO NA TO NOVÁ TRPASLIČÍ VLÁDA, jak se zachová? Už není v opozici aby jen kritizovala, měli by jednat a ty rady Babišovi by měli využít. Že by místo aby se postarali aby covid přestal zakážou aby se o něm psalo???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa