Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drahota v Česku: Nový skok! Byty, jídlo, nafta s benzinem, auta i tabák už stojí zase víc

Autor: ČTK - 
11. října 2021
10:00

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku potřetí za sebou výrazně zrychlil. V září se inflace zvýšila na 4,9 procenta, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Vyšší meziroční růst byl naposledy v roce 2008. Vývoj ovlivnily zejména ceny za bydlení a dopravu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici zrychlení inflace očekávali, předpokládali ale nižší tempo. Ve volební kampani šéf ODS Petr Fiala mluvil opakovaně o Babišově drahotě, zvyšování cen ale zřejmě bude pokračovat i za jeho mandátu.

„Meziroční růst cen byl zaznamenán ve většině sledovaných položek. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Vedle nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny za vodné a stočné proti loňskému září shodně o 5,5 procenta. Náklady na dopravu se zvýšily o 9,6 procenta. Za alkohol a tabák se platilo o 12,3 procenta více. Ceny oděvů a obuvi byly meziročně vyšší zhruba o deset procent.

Zdražují také potraviny a nealkoholické nápoje. Například za polotučné mléko se letos v září platilo o 7,3 procenta více než před rokem, oleje a tuky zdražily o 14 procent a zelenina téměř o sedm procent. „Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly také ceny v oddíle stravování a ubytování, kde se zvýšily ceny stravovacích služeb o 5,5 procenta,“ uvedli statistici. Naopak o 4,7 procenta zlevnil zemní plyn.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 procenta. Proti srpnu rostly například ceny elektřiny, oděvů, tabáku či automobilů. Deset měsíců v řadě pak zdražují pohonné hmoty. Vyšší byly také poplatky v mateřských školách či školné na soukromých gymnáziích a středních soukromých školách. Kvůli končící letní sezoně naopak o pětinu zlevnily ceny za rekreaci. Nižší byly ve srovnání se srpnem ceny zeleniny, zejména brambor. Kilogram se v září prodával za 12,12 koruny, což bylo nejméně od loňského listopadu.

Statistici dnes zveřejnili také vývoj cen v dovozu a vývozu za srpen. „V srpnu 2021 výrazně vzrostly meziroční ceny, ve vývozu o 8,6 procenta a v dovozu o 9,4 procenta. Nadále pokračoval trend značného meziročního růstu cen minerálních paliv a ostatních surovin. V meziměsíčním i meziročním srovnání se zvýšily zejména ceny železa, oceli a dřeva,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. Meziměsíčně vývozní ceny klesly o 0,3 procenta a dovozní ceny o 0,3 procenta vzrostly.

Video  Ekonomové o vyhlídkách Česka i úkolech pro novou vládu  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

frantacizek ( 11. října 2021 19:59 )

ten konec superhrubé nás bude stát přes 100mld ročně, což taky není zanedbatelná částka v rozpočtu. Měli bychom být rádi, že nám tady monetární politiku dělá nezávislá instituce s rozsáhlými pravomocemi, což oligarchům a komunistům nikdy nemůže líbit, ale je to ten rozdíl mezi centrálně řízenou ekonomikou takové Čajny a neoklasickou bez těch zásahů státu

Desterz ( 11. října 2021 19:27 )

Myslím, že by to ti úspěšní kapitalisti měli zase svést na 40 let totality. Přece za všechno můžou komunisti, kdo neskáče není Čech. Tak schválně, kde budeme za 8 let, neboli 40 let od toho slavného listopadu. Nebudu to slovo psát, myslím že každý dobře vidí odpověď ve vlastní peněžence. Ale na co se budou vymlouvat pak, těžko říci. Možná Aštar Šeran nebo Reptiliáni.

frantacizek ( 11. října 2021 18:04 )

RŮST CENY ropy tam výše by bylo lépe napsat.. sry, ještě jsem nerozmrzl z venku, už je tu zas zima jak v sovětském filmu u nás fix..

frantacizek ( 11. října 2021 18:02 )

za což mohl třeba konkrétně Andrej i v rámci toho zrušení superhrubé, ale ony rostly i ve státní sféře právě. Zvyšoval důchody, přitom nebylo kde utrácet a jakmile se zrušil lockdown, tak ta vnější poptávka začala ceny táhnout nahoru, lidé začali utrácet ve velkém. Tohle nebyly zkrátka dobré tahy do téhle doby, nehledě na to, že Andrej přidával na dluh, neměl ty finance v pokladně, čímž jsme tiskli nové a devalvovali korunu. Přičemž v takovém důsledku je jedno, že přidá důchodcům o tu inflaci, je to vytloukání klínu klínem a ekonomicky nesystémové řešení, které navíc prohlubuje deficit.. thats it.
Fiala tu inflaci nemůže zastavit ze dne na den, to je v moci intervence ČNB, proto ji dělá, ale neprojeví se hned. Fiala může tohle podpořit tím, že začneme šetřit, lidé spořit, krátkodobě se zastaví růst mezd, začne se stavět, protože inflaci táhne krom růstu mezd, jak jsem psal i cenová poptávka po bytech..Pište to prosím férově pro lidi, aby nečekali zázraky. Andrej by zvyšoval daně, neměl by vyhnutí v jeho pojetí fiskální politiky, což před volbami nechtěl sdělovat samozřejmě, což Fiala nebude muset, je dost prostoru na úspory.

frantacizek ( 11. října 2021 17:56 )

Blesku, vy jste to nepochopili jako redaktoři. Andrej to spolunastartoval, teď už to bude min. tři čtvrtě roku nezastavitelné ta inflace, než se projeví zásahy ČNB v rámci zvyšování úrokových sazeb, které podle mě půjdou ještě výše, už jsem psal dříve, že mohli rovnou na 2% té základní sazby pro banky, protože to tam stejně skončí. Navíc úrokové sazby hypoték začínají na 3%, což v monetární politice znamená, že je pro ČNB ještě prostor. Inflace navíc půjde možná až na 6%, což jsem předpokládal, ale bankovní rada ČNB chce jít po krocích, nicméně aspoň reaguje. Nyní by nás z velkých ekonomik měla následovat Británie, FED v USA třeba ještě čeká. Všichni očekávali, zdali nepůjde jen o tzv. nákladový šok, tzn. to, o čem hovoří Andrej - nedostatek komponentů, staveb materiálu třeba, jenže se k tomu přidal i cena růstu ropy, která je už dnes 2x dražší než za covidu, nedostatečné zásoby plynu a začátek topné sezony, tohle vyhnalo cenu plynu a u elektřiny všichni víme, že jde i o útlum elektráren na fosilní paliva v Německu třeba.
Do toho Andrej zrušil, férově píšu spolu s ODS, která pro to taky hlasovala, nepochopitelně v této době superhrubou mzdu, přitom lidé neměli za co utrácet při těch lockdownech, dalo se tedy očekávat, že jakmile lockdowny skončí, tak se ekonomika zasytí tím, jakmile domácnosti vypustí úspory. A tady je právě váš omyl v článku, protože tu inflaci neovlivňuje, a to víme odpočátku, jen ten nákladový šok, jak píšu výše, ale i vnější domácí poptávka (na to třeba nyní trpí Ćajna v poklesu svého HDP domácí spotřeby, proto zrušili politiku jednoho dítěte, protože je netáhne export a už ani domácí spotřeba ne).
Dám třeba příklad, který budou znát všechny holky. Kamarádka chodí na manikuru a najednou z hrůzou zjistila, že o třetinu zvedli ceny. Tohle nejde prostě ze světa tahle inflace. Už jsem tady dříve dával příklad pekaře, který zvedne ceny za všechno zboží - i to automatizované, nejen za to, na kterém se podílí lidská práce. Rostly mzdy

Zobrazit celou diskusi