Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češi po uvolnění restrikcí otevřeli peněženky, ekonomika meziročně stoupla o 8,2 procenta

Autor: ČTK - 
31. srpna 2021
10:05

Česká ekonomika ve druhém letošním čtvrtletí stoupla podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o 8,2 procenta a mezičtvrtletně o rovné procento. Proti prvnímu odhadu z konce července ukazují dnešní údaje ekonomiku v lepším světle. Předběžný odhad uváděl meziroční růst o 7,8 procenta a mezičtvrtletní o 0,6 procenta. Meziroční růst ekonomiky je sice nejvyšší v české historii, je to ale dáno nízkou srovnávací základnou po loňském nástupu pandemie covidu. Analytici počítali s růstem o zhruba devět procent.

Pozitivní mezičtvrtletní vývoj hrubého domácího produktu podpořila zejména rostoucí spotřeba domácností. „Rozvolnění protiepidemických opatření umožnilo domácnostem více utrácet za služby a zboží zejména dlouhodobé trvanlivosti, a jejich spotřební výdaje tak přispěly k růstu HDP o 2,4 procentního bodu. Nižší dynamika růstu vývozu a rostoucí dovoz ovšem vedly k negativnímu příspěvku zahraniční poptávky o 2,2 procentního bodu,“ uvedl k mezičtvrtletnímu vývoji Vladimír Kermiet z ČSÚ.

Hrubý domácí produkt se vrátil k růstu po roce a čtvrt

K meziročnímu růstu se hrubý domácí produkt vrátil po roce a čtvrt. Předtím pět čtvrtletí klesal, z toho nejvýrazněji v loňském druhém čtvrtletí, kdy propadl o 10,9 procenta. V mezičtvrtletním srovnání se HDP ve druhém čtvrtletí vrátil k růstu, pokles za poslední rok zaznamenal jen v prvním letošním kvartálu.

Na meziročním růstu HDP o 8,2 procenta se podle statistiků podílely výdaje na konečnou spotřebu 1,8 bodu, tvorba hrubého kapitálu 1,6 bodu a zahraniční poptávka 4,8 bodu. Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 4,2 procenta a meziročně o šest procent. Z toho výdaje na spotřebu domácností vzrostly o 6,5 procenta proti předchozímu čtvrtletí a proti stejnému čtvrtletí minulého roku stouply o 7,4 procenta. Zvýšila se zejména spotřeba předmětů s dlouhodobou a střednědobou trvanlivostí a výdaje za služby.

Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí mezičtvrtletně klesly o 0,2 procenta a meziročně vzrostly o tři procenta. „V meziročním srovnání dochází nadále k vysokému růstu výdajů na kolektivní spotřebu, zatímco u výdajů na individuální spotřebu již došlo k poklesu,“ uvedli statistici.

Hrubá přidaná hodnota mezičtvrtletně vzrostla o 0,7 procenta, a to zejména v obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství a ve zpracovatelském průmyslu. Dařilo se i stavebnictví a většině odvětví služeb. Kromě růstu přidané hodnoty měl vliv na mezičtvrtletní vývoj HDP rovněž vyšší výběr daní z produktů, a to především daně z přidané hodnoty. Meziročně hrubá přidaná hodnota vzrostla o 8,4 procenta.

Tvorba hrubého fixního kapitálu v mezičtvrtletním srovnání vzrostla o 4,2 procenta, meziročně byla vyšší o 1,5 procenta. Více se investovalo hlavně do obydlí, nákupu dopravních prostředků a ostatních strojů a zařízení.

Podle Analytiků HDP zaostal za původním odhadem

Úprava hrubého domácího produktu (HDP) směrem nahoru ze strany Českého statistického úřadu (ČSÚ) je pozitivní zpráva, ale i po zlepšení růst domácí ekonomiky ve druhém čtvrtletí zaostal za tržním odhadem i za červencovou prognózou České národní banky. Shodli se na tom dnes analytici oslovení ČTK. Za nenaplněnými odhady HDP stojí podle nich slabší růst vývozu. Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla podle zpřesněného odhadu ČSÚ meziročně o 8,2 procenta a mezičtvrtletně o procento.

Původní očekávání vývoje ekonomiky pro druhé čtvrtletí bylo citelně výš, tržní konsensus se pohyboval kolem dvouprocentního mezičtvrtletního růstu, připomněl analytik Komerční banky Michal Brožka. Takže jednoprocentní růst je podle něj spíše zklamáním ve světle ekonomiky, která se probouzela po covidovém uzavření. Nicméně s ohledem na velkou nejistotu je takové překvapení v podstatě pochopitelné, podotkl.

Zpřesněný údaj o HDP za druhé čtvrtletí ukázal, že problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích jsou aktuálně brzdou průmyslově laděné české ekonomiky, uvedl analytik Akcenty Miroslav Novák. Výsledky jsou podle něj patrné na slabší dynamice exportu a zároveň na silném nárůstu nedokončené produkce. Naopak původní předpoklad o slabším oživení spotřebitelského apetitu se nepotvrdil. V souhrnu za celý letošní rok je nadále reálný růst domácí ekonomiky lehce přes tři procenta, dodal.

Pozitivní revize údajů o výkonu české ekonomiky za druhé čtvrtletí je nicméně dobrou zprávou pro výhled HDP za celý letošní rok, upozornil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Loni klesl HDP vlivem pandemie o 5,8 procenta. Letos by celoroční růst mohl činit zhruba 3,3 procenta a v roce 2022 by se mohl vyšplhat až k pěti procentům, uvedl Jáč.

Video  Témata voleb 2021: Daně  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi