Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

On-line formulář sčítání lidu nebere starší občanky. Statistici to začali řešit až teď

Aktualizováno -
3. dubna 2021
13:36
Autor: ČTK - 
3. dubna 2021
11:03

Český statistický úřad (ČSÚ) týden po začátku sčítání lidu řeší situaci, kdy se lidé se staršími občanskými průkazy nepřihlásí do on-line sčítacího formuláře. Sčítání začalo minulý týden v noci z pátku na sobotu, ale ČSÚ požádal o změnu předpisů ke sčítání umožňující přihlášení se staršími doklady bez strojově čitelných údajů tento pátek. Vyplývá to z dokumentů naportáluÚřadu vlády ČR. ČSÚ v nich uvádí, že doklady bez strojově čitelných údajů mají hlavně senioři, pro něž je on-line sčítání kvůli epidemii covidu-19 vhodnější než osobní kontakt se sčítacím komisařem. Podle ministerstva vnitra má starší občanské průkazy asi 16 000 lidí, uvedl dnes na dotaz ČTK Jiří Korbel z tiskového odboru resortu.

Před začátkem sčítání ČSÚ uváděl pouze, že je možno se do elektronického formuláře ke sčítání přihlásit mimo jiné číslem občanského průkazu. V páteční zprávě na portálu úřadu vlády ale píše, že v registrech využívaných ČSÚ pro ověření on-line přístupu do sčítání chybí čísla starších občanských průkazů bez strojově čitelných údajů. Statistici proto navrhují změnou vyhlášky k zákonu o sčítání doplnit způsoby přihlášení do on-line formuláře o kombinaci data narození a čísla občanského průkazu.

„S ohledem na skutečnost, že sčítání lidu, domů a bytů probíhá on-line formou pouze do dne 11. května 2021, existuje zde naléhavý obecný zájem na tom, aby právní úprava nabyla účinnosti ve lhůtě co možná nejkratší, aby mohly být provedeny potřebné technické změny systému, a tedy držitelé dokladů bez strojově čitelných údajů měli faktickou možnost využít ke sčítání on-line formu,“ píše ČSÚ v odůvodnění změny vyhlášky. Proč ale tento nedostatek nezjistil a neřešil ještě před začátkem sčítání, úřad neuvádí.

ČSÚ podle Korbela rozšíří oprávnění k přístupu do on-line sčítání tak, aby bylo možné použít i číslo občanského průkazu, který není elektronicky čitelný. „Jakmile to ČSÚ provede a vytvoří tím titul pro zpracování čísel starých občanských průkazů, poskytne mu ministerstvo vnitra veškerou technickou podporu pro identifikaci osob tímto způsobem,“ řekl.

Nejde však o první problém se systémem pro on-line sčítání. Hned po svém spuštění 27. března systém zcela zkolaboval. On-line formulář nešlo vyplnit již od brzkého rána po spuštění systému a ČSÚ musel nakonec systém na několik hodin odstavit. I po obnovení měl ale systém dál potíže. Firma OKsystem, která je dodavatelem některých komponent celého systému, následně v prohlášení uvedla, že celý systém byl opakovaně v předstihu důkladně otestován, a to včetně řady zátěžových testů.

Jirik-ta ( 3. dubna 2021 14:30 )

píšou blafy a vpravo nahoře je premium

bobou ( 3. dubna 2021 11:51 )

Co je to zase za nesmysl? Vyplňoval jsem formulář za tchána, ročník 1933 a žádný problém nebyl (OP mu končí nyní koncem dubna). Pokud vím, tak všechny OP mají platnost 10 let.

krapotkin ( 3. dubna 2021 11:39 )

No co, tak si počkáme na papír. Ten snese všechno, takže zase budu lhát, jako minule.

Jirik-ta ( 3. dubna 2021 11:21 )

Pokuta 10 000 Kč je základ . Kapacita webu 150 000 aktuálně zúčastněných. Spousta tajemství. Organizace nulová. Aktuální počet návštěvníků se nezobrazuje. Až když počet přesáhne 150 000 vyskočí hláška.

Zobrazit celou diskusi