Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi uzavření v okresech: Zákaz návštěv rodičů, omezení u nákupů. Jaké jsou výjimky?

Autor: ČTK, simao - 
26. února 2021
23:27

Vláda od pondělí 1. března na tři týdny výrazně omezí pohyb osob v Česku. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy budou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu osob.

Vláda chce udržet co nejvíce lidí v okresech, ve kterých bydlí. Pokud pracují mimo tento okres, bude pro cesty do zaměstnání potřeba například potvrzení zaměstnavatele.

Vláda zveřejnila i vzor čestného prohlášení, které lidé mohou použít v momentě, kdy potřebují opustit místo trvalého pobytu či bydliště.

Vnitro zveřejnilo seznam otázek a odpovědí

K pohybu mezi okresy další informace zveřejnilo i Ministerstvo vnitra na svém webu. „Pro cesty do zaměstnání v rámci okresu není potřeba žádný doklad,“ uvádí. Pokud je třeba jet do zaměstnání mimo okres, je třeba se prokázat. Možností je pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz a podobně, „pokud je z nich jasné, že potřebujete cestovat do jiného okresu“, uvádí vnitro.

Opatření pamatují i na to, pokud lidé bydlí jinde, než mají napsáno občance. „To je české specifikum, že celá řada lidí bydlí jinde, než má napsáno v občance, tak pokud někde bydlíte a je to vaše bydliště, tak určitě k tomu bytu máte nějaký vztah typu: buď tam platíte elektriku, nebo tam máte nějakou nájemní smlouvu, nebo vám tam chodí výpisy z banky. To jsou všechno věci, které se dají použít pro prokázání toho účelu,“ podotkl na tiskovce vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Vnitro v otázkách a odpovědích, které zveřejnilo, připomíná mj. i to, že omezení se vztahuje na všechny osoby - tedy i ty, které již byly očkované proti covid-19.

Vycházky jen v obcích, pejskaři do 500 metrů

Vycházky a běh přes den budou od pondělí možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště.

„Na vycházku můžete přes den (od 5 do 21 hod) po celém území obce, nikoliv okresu. Venčení psů v noci je do 500 metrů od bydliště,“ potvrzuje vnitro.

Zákaz návštěv rodičů i v rámci okresů

Návštěvy příbuzných v okresu s bydlištěm podle nařízení vlády nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče.

Ministerstvo na dotaz „Mohu navštívit svoje příbuzné (rodiče, prarodiče), když bydlí ve stejném okresu?“ odpovídá následovně: „NE, pokud nejde o zajištění jejich nezbytných potřeb, o zabezpečení jejich nutné péče nebo jejich doprovod např. k lékaři nebo na úřad. Smyslem je co nejvíce omezit mobilitu a tedy šíření viru.“

Partnerský problém

Vnitro přitom v případě otázek a odpovědí na různé životní problémy v souvislosti s nastávajícími opatřeními vlády řeší i partnerské vztahy. „Žiji s přítelkyní již několik let, ale každý máme pobyt v jiném okrese. Mohu za ní jet nebo ona za mnou, co případně musím doložit?“ zní další z modelových příkladů. 

„To nelze, pokud nepůjde o zajištění nezbytné péče o přítelkyni (např. úraz). Nebo se musíte na dobu 3 týdnů sestěhovat na jedno místo,“ vzkazuje Hamáčkovo ministerstvo.

Do obchodu jen v rámci okresu

Není možné jet nakoupit mimo okres, kde má člověk bydliště. „NE, nemůžu. Nakupovat mohu pouze v rámci svého okresu. Na nákupy se může cestovat pouze v nezbytném počtu osob,“ uvádí ministerstvo vnitra.

„Dokážu si představit, že pokud bude stát prodejna potravin 10 metrů od hranice okresu a ten chudák občan by jinak musel dalších 20 kilometrů autobusem, tak se asi nějak dohodnou. Všichni prostě budou muset používat selský rozum, ale cílem tohoto komplexu opatření je přesvědčit lidi, že mají být doma,“ reagoval však Hamáček na dotaz na hraniční situace.

Video  Hamáček o lockdownu Česka: Čas se krátí! Zakážeme lidem opouštět území okresu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Hamáček: Zůstaňte doma

„Ze všech analýz vychází, že pokud chceme snížit mezilidské kontakty, musíme snížit mobilitu, pohyb obyvatel. Po dlouhé debatě jsme se rozhodli, že omezení nastavíme tak, že zakážeme lidem opouštět území okresu. Budeme přesvědčovat občany, aby zůstali na území svého okresu tři týdny a pokud možno jej neopouštěli,“ řekl na tiskovce Hamáček.

Odebrat se na chatu? Ano, ale na tři týdny

Lidé si podle nařízení musejí vybrat jedno místo, na kterém budou od pondělí na následující tři týdny pobývat. To znamená, že pokud by se například vydali nejpozději v den účinnosti opatření na chatu, bude nutné následně celou dobu na tomto místě zůstat.

„Pokud máte svou chatu/chalupu/jiný rekreační objekt mimo okres trvalého pobytu nebo bydliště, musíte tam být nejpozději v den účinnosti nového omezení, pak se bude považovat za vaše bydliště. Je tedy nutné na chatě setrvat nepřetržitě po celou dobu platnosti tohoto opatření. Smyslem je co nejvíce omezit mobilitu a tedy šíření viru. Pro usnadnění doporučujeme takový pobyt dokládat listem vlastnictví nebo jiným vhodným způsobem,“ radí ministerstvo vnitra.

Myslí přitom i na další případy. Co má dělat člověk, který přes týden bydlí v Brně u známých a na víkend jezdí domů do Pitína v okrese Uherské Hradiště, kde má trvalé bydliště? Může jet z domova do Brna? „Je to stejné jako v případě Vašeho rekreačního objektu nebo chaty. Vyberete si jedno z míst, kde chcete po dobu 3 týdnu pobývat. Účelem krizového opatření je snížení mobility osob,“ vzkazuje ministerstvo.

„Všichni budou muset používat zdravý rozum, nejde napsat manuál na všechno a my jsme vycházeli ze zkušeností na západě, všude to fungovalo, všude se nějak dohodli, tak já věřím, že se prostě dohodneme i v ČR,“ poznamenal Hamáček.

Výjimka na střídavou péči, omezení u svateb

Na střídavou péči o dítě se bude vztahovat výjimka ze zákazu, vláda doporučuje při dané cestě mít s sebou rozhodnutí příslušného orgánu o střídavé péči.

Účast na svatbě či prohlášení o registrovaném partnerství bude možné jen v rámci okresu, kde daní lidé bydlí.

Dodržování omezení pohybu bude namátkově kontrolovat policie, a to včetně cest vlaky či autobusy. Posílena může být až o 5000 vojáků, řekl Hamáček. „Vnitrostátní přepravci fungovat mohou, ale jednotliví cestující musí splňovat některou z výjimek pro pohyb mimo okres,“ podotýká ministerstvo vnitra.

Video  Babiš o lockdownu v Česku: Pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5388849 ( 28. února 2021 18:02 )

Ano ceka vas velky reset v podani Klause Schwaba, rezie Bill Gates

panda82 ( 28. února 2021 10:36 )

No jo ale němci za porušení Stanného práva a nezatemněných okem zavírali u nás jdou na fotbal a do barů a nic se nestane , nebo byl Mynář potrestán?

Pohybovenadany ( 27. února 2021 22:43 )

Vládo...a vlaky do Chorvatska, v kolik budou jezdit?

villon ( 27. února 2021 22:23 )

Tak Bureš už to opozicí vytmavil už v červnu, že? (Vizte citace o příspěvek níže,) Nezapomínejte!

villon ( 27. února 2021 21:06 )

Hádejte, kdo se v červnu 2020 kasal:

"Neměli bychom se strašit s druhou vlnou, jsme na ni připraveni. Vůbec nechápu, jaký plán po nás opozice chce. Když budeme mít pocit, že je nějaký zvýšený výskyt, tak samozřejmě budeme reagovat rychle, ale už to NIKDY nebude plošné opatření."

Nápověda: je to bývalý estébák a neumí čésky (citát je do češtiny přeložen).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa