Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Karanténa v Česku se prodlužuje na 14 dní, u rodin až na tři týdny. Blatný: Mohou za to mutace

Aktualizováno -
26. února 2021
07:35
Autor: ČTK - 
26. února 2021
00:48

V Česku se prodlouží povinná karanténa z deseti na 14 dnů. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Důvodem je šíření mutací koronaviru, které jsou nakažlivější. V Česku se rozšířila britská varianta, dnes byl potvrzen také první případ jihoafrické mutace. Ještě o týden déle může v karanténě ale strávit rodina, která nemůže nakaženého člena plně izolovat, vyplývá z usnesení kabinetu.

„Tak jako jiné země i Česká republika se vrací zpět ke 14 dnům izolace a karantény s ohledem na nově se šířící mutace,“ řekl na tiskovce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Dvoutýdenní karanténa v Česku platila na začátku epidemie, v září se zkrátila na současných deset dnů.

Blatný na noční tiskové konferenci ale neřekl klíčovou změnu pro rodiny, kde se objeví nákaza. Těm se karanténa může prodloužit ještě víc, zjistily Blesk Zprávy. „V případě pozitivity rodinných příslušníků, kdy není možné nakaženou osobu efektivně izolovat od zbytku rodiny, stráví rodinní příslušníci v karanténě nejméně 21 dnů,“ píše vláda na webu.

Odborníci ale upozorňují, že mutace koronaviru jsou nakažlivější a lidé se mohou nakazit i během výrazně kratší doby, než se dříve myslelo. Podle některých může člověk v případě nákazy některou mutací šířit virus i po deseti dnech.

Podle posledního metodického pokynu hlavní hygieničky z 11. února mají hygienici při nařízení karantény pro kontakty pozitivně testovaného postupovat individuálně, pokud budou mít podezření na mutaci viru. Mohou nařídit karanténu bez ohledu na použití ochrany dýchacích cest v době kontaktu s pozitivním.

Za náležitou ochranu dýchacích cest se už nepovažuje improvizovaná ochrana nosu a úst například šálou, šátkem či látkovou rouškou. Lidé by měli používat jednorázovou roušku či respirátor.

Neplatí už ani podmínka minimální doby kontaktu s pozitivně testovaným 15 minut.

Do karantény nemusí nyní ti, u nichž se v posledních třech měsících covid-19 už potvrdil. Od března do karantény nebudou muset ani lidé, kteří už byli očkováni oběma dávkami vakcíny a od podání druhé dávky uplynulo alespoň 14 dnů. Musí mít certifikát o očkování nebo údaje musí být zapsány v centrálním systému a nesmí mít po kontaktu s nakaženým příznaky nemoci.

Video  Babiš o lockdownu Česka na 3 týdny: Jen do práce a domů! Uzavřené okresy, školy i školky  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Omasta ( 26. února 2021 10:31 )

Však většina lidí karantény odmítá. A tak je to jen chabý výkřik z beznaděje. Nemocnice jsou podezřele stejnoměrně naplněné, jakoby prováděli záměrnou sabotáž nemocnic.
A přišla další rána, protože v současnosti frčí módní ambulantní léčba covidu místo používání vetnilátorů a dýchacích přístrojů.

http­s://y­outu­.be/9b­7F_Iq­BoNw
TAKTO dnes liečia PRAKTICKÍ lekári a INTERNISTI – a všeličo iné v rozhovore troch doktorov

Strašení přeplněnými nemnocnicemi začne být neúčinné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa