Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Povinné respirátory už ve čtvrtek. Pražským důchodcům a lidem v nouzi je nabízí některé radnice i firmy

Autor: veef, kon - 
25. února 2021
06:50

Od půlnoci ze středy na čtvrtek začíná platit povinnost nosit na místech, jako jsou obchody či MHD, místo roušky respirátor. Pro některé Pražany v tíživé finanční situaci ale může být problém si dostatek respirátorů zajistit. Některé městské části proto nabízejí těmto svým obyvatelům respirátory zdarma. Do obchodu s respirátory se ale pustil kde kdo, za velmi výhodné ceny, nebo dokonce k nákupu zdarma je lze sehnat v holičstvích nebo už standardně ve vietnamských večerkách.

Pořídit pro celou rodinu dostatečnou zásobu respirátorů může být pro některé lidi natolik zásadní investice, že by museli volit mezi jídlem a respirátorem. Proto některé městské části sehnaly zásobu respirátorů a svým občanům v nouzi je rozdávají zdarma.

Městské části nabízejí respirátory zdarma

„Praha 8 dnes nabízí respirátory seniorům a lidem v hmotné nouzi. Za dopoledne vydala městská část respirátory i dezinfekci už 400 zájemcům. Na osobu připadá jedna sada respirátorů (3 ks). Navíc je možné si odnést ještě lahvičku dezinfekce,“ řekl mluvčí městské části Praha 8 Martin Šalek. Radnice bude respirátory distribuovat i do domů s pečovatelskou službou i klientům sociálního odboru. 

Odbor bezpečnosti a krizového řízení Prahy 8 respirátory nakoupil už vloni za příznivější cenu, proto nyní může radnice tuto akci zorganizovat. Další výdejní akci zatím podle Šalka však radnice neplánuje.

Senioři dostanou respirátory i na jedničce. Městská část pro tyto účely zakoupila 4500 respirátorů. „Spolupracujeme se Střediskem sociálních služeb. Dle jejich informací je počet seniorů využívající jejich péče zhruba 400, každý z nich by tak měl dostat 10 kusů respirátorů splňující požadavky kvality,“ řekla Blesku Petra Pekařová, mluvčí MČ Praha 1.

Respirátory pro své občany v nouzi má připravené i Praha 7. Ta je začala vydávat už minulý týden, kdy jich rozdala podle starosty Jan Čižinského (Praha 7 Sobě) asi 600. Pokračuje v tom i tento týden a podle slov radnice je respirátorů dostatek. Zájemcům z řad obyvatel Prahy 7 stačí zastavit se na radnici, a na recepci si respirátor vyzvednout. Počet je omezen na dva kusy na osobu.

Zapojují se i soukromé firmy a neziskovky

Respirátory se snaží zajistit i různé organizace, mezi nimi i Klub svobodných matek. „Dostali jsme darem od společnosti BTL Medical Technologies 50 tisíc respirátorů pro rodiče samoživitele. Pražští rodiče se mohou zastavit pro balíček 25 kusů respirátorů v našem charitativním obchodě v ulici Dukelských hrdinů. Ti mimopražští nás mohou kontaktovat e-mailem a my jim respirátory pošleme poštou,“ řekla Blesku mluvčí Klubu svobodných matek Petra Krainová.

Od stejné firmy sehnala respirátory i Nora Fridrichová, známá tvář České televize, která se dlouhodobě angažuje v pomoci samoživitelkám. „Firma nám darovala 20 tisíc respirátorů, které rozvezeme do dalších organizací, které pomáhají samoživitelům. Pražané si je mohou vyzvednout na recepci České televize. Balíčky na jméno budou k vyzvednutí od pátku na recepci v budově Rohlík,“ napsala Fridrichová na svůj facebok.

Vietnamští obchodníci mají zásob dostatek

Do pomoci se zapojili i další soukromníci. I když respirátory nerozdávají zcela zdarma, nabízejí je za velmi výhodné ceny, popřípadě k nákupu. S takovou formou se většinou setkáme ve vietnamských večerkách, které jsou na rozdíl od jiných obchodů a dokonce i lékáren zásobované těmito ochrannými pomůckami snad nejlépe. Jak je to možné?

Roušky a respirátory ve Vietnamu vyrábí mnoho podniků. Bere si je od nich Amerika a objednávají si je i naši Vietnamci,“ řekl Blesku Marcel Winter, čestný předseda Česko-vietnamské společnosti. Jak to dělají, když na počátku pandemie měl problémy s dodávkami i stát? „Přímo z Vietnamu je objednávají naše velké obchody, nebo stačí i to, když se například tři Vietnamci domluví, zavolají svým příbuzným a ti jim pošlou velký balík,“ popsal Winter.

Jak velké mají zásoby, nechtěl komentovat, chybí mu prý potřebná data. Mnohé však odrazuje, že se ochranné prostředky v malých obchodech prodávají mezi sušenkami či ovocem. Podle šéfa Česko-vietnamské společnosti Miloše Kusého se údajně nemusíme ničeho obávat. „Mají mnohem vyšší kvalitu, než mají čínské respirátory,“ tvrdí.

Vtipnou nabídku respirátorů, které dává k nákupu zdarma, napsal i vietnamský obchodník do facebookové skupiny Letenská parta Trần Ngọc Dũng, který má svoji prodejnu v ulici Kamenická. „Ano, respirátory zdarma k nákupu od 350 korun, neboli za „čišta-padé“. Prosíme, abyste vedli v patrnosti, že se nabídka nevztahuje na nákup cigaret a tabákových produktů. K dispozici máme 5 barev. Respirátory lze také zakoupit samostatně za 15 korun. Nabídka platí do vyprodání zásob,“  napsal do facebookové skupiny.

Svou provozovnu k prodeji respirátorů za rozumné ceny otevřelo i pánské holičství v Karlíně. „Máme připraveno 1000 kusů, obáváme se však, že zájem bude větší, proto jsme omezili počet kusů na osobu na 10. Cena jednoho respirátoru je 8 korun kus,“ napsalo holičství Old School Barbershop  na své sociální sítě. Respirátory byly během hodiny a půl rozebrané, v pátek by ale měly být k dispozici další.

Video  Povinné respirátory, prodloužený Antivirus i nejistý návrat školáků. O čem rozhodla vláda?  - ČTK
Video se připravuje ...

Tara-Tara ( 25. února 2021 10:32 )

už me fakt ne(píp)erte s temi respirátory, zajistěte nejdříve, aby byly třeba v lékárnách k mání a pak chtějte, aby to lidé nosili, nebo mám jezdit po městě a všude se ptát a všude na mě budou čumět jako na trotla ???

j.p.toman ( 25. února 2021 08:37 )

Každý důchodce dostal před Vánocemi 5000 kč. Na co lepšího než na respirátor by se tyhle peníze měly využít ?

bobou ( 25. února 2021 08:30 )

I mimopražské radnice mají možnost rozdávat roušky svým důchodcům a potřebným.
Je to jenom na jejich rozhodnutí, zda to provedou, či nikoliv.

Covid_19 ( 25. února 2021 07:51 )

z darovaných linek část produkce půjde potřebným, pokud jste sociálně potřební, respirátory vyfasujete

Covid_19 ( 25. února 2021 07:50 )

nyní se ukáže, který starosta se umí postarat o své občany, zatím vede Praha 7, která občanům nejvíce ulehčuje život v dnešní době

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa