Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nad návratem školáků stále visí otazník. Odbory požadují očkování učitelů, Babiš kývl

Autor: mach, ČTK - 
24. února 2021
05:15

Šéf školských odborů František Dobšík v úterý potvrdil, že očkování učitelů je jednou z podmínek otevření škol. Dalšími jsou zajištění ochranných pomůcek a pravidelné testování. Nad termínem návratu dětí do škol stále visí otazník, nicméně s očkováním učitelů podle Dobšíka souhlasili jak ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), tak premiér Andrej Babiš (za ANO). Konečné „slovo“ ovšem bude mít vývoj pandemie, který pro Česko aktuálně nevypadá příznivě.

Na pondělním jednání vlády oznámil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (za ČSSD), že návrat dětí do škol je priorita ČSSD. Dokonce se mu podařilo obhájit tendr na nákup antigenních testů pro žáky, který chtěl kvůli netransparentnosti zrušit premiér Andrej Babiš (za ANO). Konkrétní ternín ovšem nechtěl komentovat. Epidemická situace v Česku není příznivá a vše bude záviset na vývoji v dalších dnech.

Jeho slova dnes potvrdil šéf školských odborů František Dobšík. „Jednali jsme o podmínkách otevření škol na tripartitě. Shodli jsme se na tom, že se nesmí zanedbat příprava, abychom neotevřeli na týden. Mistr Blatný, Plaga i pan premiér souhlasili, že očkování učitelů bude priorita,“ sdělil Blesk Zprávám Dobšík s tím, že od ministerstva obdržel k prostudování manuál, zatím bez konkrétního data otevření.

Bez testování a očkování školy neotevřou

„Jsem trochu pesimista, pokud bychom měli otevřít prvního března. To by možná zvládly malé školy, ale pro ty velké by to mohl být problém,“ řekl Dobšík. Na očkování učitelů jako podmínce návratu žáků do škol se jednohlasně shodli i ministři v sousedním Německu.

Kvůli epidemii covidu-19 jsou nyní otevřené jen mateřské, speciální školy a první a druhé třídy základních škol. Ostatní mají povinnou distanční výuku. Podle plánu vlády z minulého týdne by se jako první do lavic na začátku března měli vrátit žáci závěrečných ročníků středních škol, po týdnu středoškoláci na praktickou výuku a po dalším týdnu i deváťáci. Do poloviny března by se měl návrat týkat přibližně 450 tisíc žáků.

Termín zatím stále s otazníkem

Na pondělní tiskové konferenci potvrdili ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (za ČSSD) to, že před otevřením škol je třeba ještě zajistit distribuci testů a schválení pandemického zákona. Blatný řekl, že kabinet nadále počítá s termínem návratu části žáků od 1. března. Hamáček ještě doplnil, že počátek března lze jen obtížně stihnout a konkrétní termín nechtěl komentovat.

S novým, posunutým termínem nakonec vyrukoval v úterý večer ministr školství Robert Plaga (ANO). Podle něj se návrat neuskuteční dříve jak 3. března. Po jednání se zástupci Asociace krajů ČR to uvedl jeho resort.

„Pokud má rozhodnutí vlády o návratu do škol padnout až v pátek po jednání o pandemickém zákonu a testy objednané ministerstvem vnitra dorazit v neděli 28. února a teprve být distribuovány, je z pohledu ministerstva školství prvním možným termínem, kdy je možné školy otevřít, středa 3. března,“ sdělila mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Na potřebě dát školám čas na přípravu testování, se podle ní dnes Plaga shodl se školskou komisí Asociace krajů ČR. Mluvčí připomněla, že i v uplynulých měsících ministerstvo informovalo školy o změnách vždy zhruba s týdenním předstihem. Vláda bude o školách hovořit na svém dalším jednání ve středu.

mak ( 24. února 2021 10:28 )

A kdyz učitelé odmitnout podílet se na studii vakciny a ockovat ae nenechaji? Neni to vymahatelne, je to nezakonme dat to jako podminku! Ale Prymula ma z toho prachy, ze? Klidne at to ucitelum prednostne neabidnou, ale povinne? 😲 Oni opravdu memaji poneti o právu obcana.

havran2 ( 24. února 2021 09:08 )

Očkování zaměstnanců ve školách mělo začít už dávno. Je zajímavé, že ve vládě máme odborníky, kteří na to přišli po dlouhé době ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa