Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

S covidovým pasem na sport či do divadla? Kancléř Kurz chce pro očkované „zelený pas“

Autor: mach, ČTK - 
25. února 2021
18:34

Rakouský kancléř Sebastian Kurz požaduje, aby Evropa po izraelském vzoru zavedla tzv. „evropský očkovací certifikát“ pro ty, kteří se nechali naočkovat proti onemocnění covid-19 nebo nemoc prodělali. Ten by měl umožnit postupný návrat do běžného života. Kurz bude zelený pas prosazovat na dvoudenním video summitu lídrů EU, který se koná ve čtvrtek a v pátek.

Izrael zavádí „zelený pas“ pro ty, kteří se zotavili z koronavirové infekce nebo byli proti viru očkováni. Od neděle mohou jeho držitelé znovu navštěvovat fitness centra, divadla a sportovní akce nebo přenocovat v hotelu.

„Budu usilovat o to, abychom i my v Evropě měli zelený pas, jako mají v Izraeli. Nejlépe v digitální podobě, v mobilním telefonu, aby se každému postupně vrátila svoboda, které si tak ceníme,“ uvedl Kurz na svém twitterovém účtu.

„Tento projekt musí být každopádně realizován na jaře. Když ne v celé Evropě, tak na národní úrovni s odpovídajícími dohodami s dalšími státy, kde bude platit něco podobného,“ uvedl Kurz.

Zelené pasy by umožnily znovuotevřít nejen turistiku, ale i sportovní či kulturní akce a gastronomii, řekl kancléř. Hlavním cílem podle Kurze je „nezůstat v trvalém lockdownu“.

Podle Kurze by ti, kteří jsou očkováni nebo prodělali koronavirus, měli mít úplnou svobodu. Asi čtvrtina rakouské populace se nyní nechává pravidelně jednou týdně testovat. To umožňuje postupné zpomalení nárůstu počtu infekcí a opatrné otevírání společnosti. Návrat ke svobodnému cestování by měl umožnit očkovací certifikát EU.

„Česká republika tento záměr ráda podpoří, a to hned jak bude u nás dost vakcíny pro všechny,“ uvedla mluvčí vlády ČR Jana Adamcová.

Podle Kurze tuto myšlenku podporují například Řecko, Itálie a Španělsko, kde hraje, stejně jako v Rakousku, velkou roli cestovní ruch. Státy západní Evropy to ale považují za předčasné a zdůrazňují, že případné zavedení zelených pasů nesmí diskriminovat neočkované lidi. Ve společném prohlášení se proto patrně objeví pouze výzva k dalšímu hledání jednotných kritérií.

Námitky kritiků, že neočkovaní budou kráceni na svých právech, odmítl kancléř Kurz s tím, že tito lidé budou mít stále možnost nechat se otestovat na koronavirus.

„Nehovoříme o vakcinačním pasu, ale o digitálním zeleném pasu,“ zdůraznil. Očkování podle něj bude jen jednou z možností, jak vlastnictví zeleného pasu dosáhnout. Nárok na něj budou mít jak vyléčení, kteří jsou nějaký čas proti covidu-19 imunní, tak právě negativně testovaní.

Omasta ( 25. února 2021 22:49 )

Covidové pasy jsou jen další výmysl korupčníků, jak zvýšit prodej testů a vakcín.
Pasy diskriminují vyléčené osoby. Ty mají odolnost proti nákaze vyšší i dlouhodobější než vakcinovaní. Kdyby pasy dostli i vakcinovaní task 60% populace by mělo vstup povolený.

Jirik-ta ( 25. února 2021 19:19 )

Když máte imunitu tak to nemá smysl řešit.

Jirik-ta ( 25. února 2021 19:18 )

To už jste měli mít

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa