Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zdražování v Česku nekončí: Nahoru letí ceny piva, benzinu a služeb. Experti řekli, co bude dál

Autor: ČTK - 
10. června 2021
10:09

Spotřebitelské ceny v květnu meziročně stouply o 2,9 procenta. Tempo jejich růstu proti dubnu zpomalilo o 0,2 procentního bodu. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,2 procenta. Na růstu cen se podepsalo hlavně zdražování pohonných hmot, naopak řada potravin meziročně dále zlevňovala. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Benzin byl podle statistiků nejdražší od října 2019, nafta od loňského února. Analytici počítali naopak se zrychlením meziroční inflace na 3,2 procenta.

„Na meziměsíční vývoj měl největší vliv růst cen pohonných hmot a olejů. Průměrná cena benzinu Natural 95 byla 31,99 Kč/l, což je nejvíce od října 2019. Průměrná cena motorové nafty 29,96 Kč/l pak byla nejvyšší od února 2020,“ uvedla Pavla Šedivá z ČSÚ.

Potraviny a nealkoholické nápoje byly v květnu o 1,3 procenta levnější než před rokem, v dubnu zlevnily meziročně o desetinu procenta. Například cena vepřového masa v květnu klesla meziročně o desetinu, v dubnu o 7,2 procenta. V květnu byla levnější i vejce o 8,9 procenta, ovoce o čtyři procenta a zelenina o 7,4 procenta. Cukr přestal být meziročně dražší a zlevnil o 1,9 procenta.

U alkoholických nápojů se zmírnil meziroční růst cen piva na 4,1 procenta z dubnových 8,5 procenta a lihovin na 2,2 procenta z 5,1 procenta. Také ceny tabákových výrobků zpomalily meziroční růst, a to na 15,4 procenta z dubnových 19,5 procenta.

Zdražování naopak zrychlilo u vodného a stočného na 5,5 procenta. Nájemné z bytu proti loňsku stouplo o 1,8 procenta. Elektřina a plyn byly ale levnější o 3,4 procenta, respektive 4,7 procenta.

Meziměsíčně se ceny pohonných hmot a olejů zvedly o 1,3 procenta. Z potravin proti dubnu zdražilo ovoce o 4,5 procenta, brambory o 6,4 procenta a drůbež o dvě procenta. Naopak zelenina zlevnila o 5,4 procenta, nižší cenu v obchodech statistici zaznamenali také u nealko nápojů, vepřového masa, uzenin, vajec, cukru a másla. Ceny zboží zůstaly na dubnové úrovni, ale ceny služeb vzrostly o půl procenta.

Analytici počítali s tím, že inflace kvůli nízké srovnávací základně z loňska dosáhla v květnu vrcholu. Nicméně i nadále by se pak měla držet kolem tří procent.

Obchod a služby byly v květnu ještě částečně omezovány restriktivními vládními opatřeními, která měla zamezit šíření koronaviru v Česku. Od 10. května mohou být otevřeny všechny maloobchodní prodejny a řada provozoven služeb. Od 17. května pak mohly po více než sedmi měsících otevřít zahrádky restaurací, ovšem za splnění několika podmínek.

 

Zobrazit celou diskusi