Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tornádo na Moravě: Šest mrtvých, obří škody, ale i miliardová pomoc. Prvních 10 dní přehledně

Aktualizováno -
4. července 2021
23:00
Autor: Darina Jíchová, trm, kal, tsv, ČTK, vei, sova - 
24. června 2021
05:00

Tornádo, které ve čtvrtek 24. června udeřilo na Hodonínsku a Břeclavsku, a silné bouřky připravily o život šest lidí. Napáchalo miliardové škody a k demolici odsoudilo 180 domů. Prvních deset dní od jeho úderu jsme na Blesk Zprávách sledovali v online reportáži. Díky obrovskému vzepětí hasičů, záchranářů, policistů i dobrovolníků byly zasažené obce za necelé dva týdny z nejhoršího venku. Opravit zničené domy nebo je vystavět znovu ale potrvá dlouho a některé rány v lidských osudech už nepůjde spravit vůbec.

  • Na následky bouřky, která ve čtvrtek večer 24. června a v noci zasáhla jižní Moravu, zemřelo už šest lidí, mezi nimi i dvouletá holčička.
  • Nejvíce jsou postižené obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky, ale také Hodonín. 
  • Domů určených k demolici je 180.
  • Lidé zasažení tornádem by do 14 dnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi dostat 150 000 korun. Češi bezprostředně po úderu tornáda začali posílat peněžní dary na odstraňování škod, do týdne z toho byla miliarda. Mimořádnou pomoc vyplácí i rezort práce a sociálních věcí.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj rozjíždí program Živel, ve kterém budou moci lidé se zničeným obydlím čerpat až dvoumilionovou dotaci a zvýhodnění třímilioný úvěr na nové bydlení. Stát podnikatelům na jižní Moravě uhradí 80 až 100 procent výdajů na nový majetek. 
  • Bouře značně poničila obec Stebno u Kryr u Podbořan v lounském okrese v Ústeckém kraji. Škody jsou v řádu desítek milionů korun. Místo tornáda šlo v tomto případě ale o jev zvaný downburst.

Sledujte počasí v Česku na radaru Blesku

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
18:21
28. 6. 2021

Na Hodonínsku a Břeclavsku po čtvrtečním tornádu zůstává asi 1500 odběratelů bez elektřiny. ČTK to dnes odpoledne oznámil mluvčí distribuční společnosti eg.d Roman Šperňák. Podle náměstka jihomoravského hejtmana Jana Zámečníka (KDU-ČSL) je otázkou týdnů, než budou plně obnoveny dodávky elektřiny.

"V pátek ráno bylo bez proudu 75.000 odběratelů v oblasti, do večera se nám podařilo jejich počet snížit na 3500. Pak se postup prací zpomalil, protože bylo zapotřebí detailně projít postižené obce a hledat pozůstatky funkčního vedení, na které bylo možné bezpečně připojit další odběratele," popsal situaci Šperňák.

18:09
28. 6. 2021

V Mikulčicích by v úterý měly začít první demolice domů poškozených čtvrtečním tornádem. ČTK to v pondělí řekla starostka Marta Otáhalová. Ve všech postižených obcích dnes pokračoval úklid sutin i zajišťování střech provizorními plachtami, někdo už mohl začít i s pokrýváním, řekli ČTK starostové.

V Mikulčicích dnes pracovali na přípravě domů k demolici. "Jsou hotové demoliční výměry, odpojovaly se vodoměry a plynoměry. Domů k demolici přibylo, včera jich bylo 30, dnes statik odhalil dalších 10 domů a u tří požádali lidé ještě o prověření. Domy, které jsou od statika potvrzené jako neobyvatelné, si bereme na starost, tam demolici zajistíme. S demolicemi se začne zítra (v úterý)," řekla ČTK starostka.

17:32
28. 6. 2021

Do sbírek na pomoc jihomoravským obcím, jež ve čtvrtek poničilo tornádo, poslali lidé k dnešnímu ránu přes 700 milionů korun. Nejvíce peněz zřejmě vybrala Diecézní charita Brno. K 17:00 měla na účtu 197,7 milionu korun, o 25 milionů více než ráno. Částka roste také Nadaci Via, dosud vybrala přes 171 milionů. Zástupci několika neziskových organizací a nadací se dnes odpoledne sešli a dohodli se na tom, že postup při rozdělování peněz budou koordinovat, řekla ČTK za Nadaci Via Hana Sedláková.

17:09
28. 6. 2021

Divadlo Bolka Polívky podpoří obce zasažené minulý týden tornádem. Výtěžek z úterního a středečního představení v Mikulově věnuje právě obyvatelům postižených obcí.

"Velmi nás v divadle zasáhlo, co se děje tak blízko od nás. Proto jsme se rozhodli, že výtěžek z obou mikulovských představení věnujeme obyvatelům obcí zasažených tornádem. Vybrané finance rozdělíme po konzultaci se zástupci zasažených obcí," uvedla ředitelka divadla Kateřina Komárková. 

16:24
28. 6. 2021

Ministerstvo práce dokončuje zvláštní kurzarbeitový program pro firmy z jihu Moravy, které minulý týden poničilo tornádo. Nová podpora má fungovat podobně jako dočasný vládní program Antivirus, z něhož mohly podniky v době nařízených omezení za epidemie získat příspěvky na mzdy. 

"Připravujeme velmi malý, jasně zaměřený program, který bude podobný Antiviru. Je to vlastně kurzarbeitový program, který bychom pracovně chtěli pojmenovat Tornádo," řekla Maláčová.

16:18
28. 6. 2021

Stát podnikatelům v oblastech zasažených tornádem podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) uhradí 80 až 100 procent výdajů na pořízení nového majetku. Maximální výše podpory činí jeden milion korun. Podniky budou moci navíc získat bezúročnou půjčku až 45 milionů korun. Schválila to dnes vláda, napsal Havlíček na twitteru.

16:09
28. 6. 2021

V hodonínské nemocnici se situace lepší, je zde po čtvrtečních bouřkách a tornádu 23 pacientů, tři s těžkými zraněními na jednotce intenzivní péče. Podle ředitele Antonína Tesaříka se situace stabilizuje, o víkendu však nemocnice musela ošetřovat například zraněné a kolabující dobrovolníky.

Na chirurgické jednotce intenzivní péče v Hodoníně byli původně čtyři pacienti, jednoho už mohli zdravotníci přeložit na běžné chirurgické oddělení. "Všichni jsou stabilizovaní a nehrozí jim žádné nebezpečí v podobě zhoršení stavu," řekl novinářům Tesařík. 

15:58
28. 6. 2021

Tornádo, které zpustošilo ve čtvrtek řadu domů a budov na jižní Moravě, by se podle expertů pro pojišťovny mohlo stát třetí až čtvrtou nejnákladnější živelní pojistnou událostí od vzniku ČR v roce 1993.

"Odhady zatím máme jen hrubé. Ale pokud by byly pojištěné škody na majetku zhruba tři miliardy Kč, dostalo by se tornádo hned za troje rozsáhlé povodně a přeskočilo všechny orkány," řekla ČTK mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová.

15:55
28. 6. 2021

Seniorovi z Mikulčic vzal přírodní živel střechu z jeho domu. Tu měl Ivan Tokoš těsně před dokončením. Ještě ve čtvrtek dopoledne si říkal se stavebníky, že ji zapijou, večer už nebyla. Zůstala jen hromada poničených střešních tašek. Stála asi čtvrt milionu korun, řekl Tokoš ČTK.

"Tornádo vyrvalo v podstatě všechny tašky, skončily na dvoře, na ulici, střešní latě byly zpřelámané, vyrvané, prostě hrůza," uvedl Tokoš. Firmě, která střechu zhotovovala, tornádo zničilo žebřík s výtahem na tašky.

15:45
28. 6. 2021

Pila společnosti Javořice ze Ptení na Prostějovsku daruje jihomoravským obcím postiženým ničivým tornádem 120 metrů krychlových řeziva na střešní konstrukce v hodnotě zhruba milion korun, aby pomohla lidem s obnovou poničených domů. 

"Rozhodli jsme se tak proto, že je v tuzemsku obecně nedostatek řeziva, a není jisté, že by se lidé na jihu Moravy dostali k materiálu na opravu svých domovů včas," sdělil ČTK předseda představenstva Javořice Jan Vařeka.

14:41
28. 6. 2021

Skoro 1200 domů a objektů už je na 95 % zaplachtováno. Uvedl to ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jiří Pelikán na České televizi. Podle Pelikána se stihne vše zakrýt za pár hodin.  

Provizorní střechy obcí jsou vidět z velké výšky, jedná se totiž o zářivě modré plachty. 

Tornádo na Hodonínsku: Letecké záběry na postižené obce
13:21
28. 6. 2021

Dobrovolníků pomáhajících v tornádem postižených obcích po víkendu významně ubylo. Někteří místní jsou z toho zklamaní. Koordinátorka dobrovolníků z Centra ekologické výchovy Dúbrava Eva Dvořáková ČTK řekla, že uvítají každého a že kdo chce, ať se hlásí přes ně. Jihomoravský kraj v neděli odpoledne požádal dobrovolníky, aby už do zasažených obcí nejezdili, že je jich tam dost.

V Mikulčicích tornádo poškodilo stovky domů, desítky z nich přišly o střechu. V mnoha případech je či bylo ale obtížné vůbec se dostat dovnitř kvůli popadaným věcem. „Stále tu potřebuje lidi, je jich nedostatek. Po víkendu šli lidi do práce, dobrovolníků je tady málo, obyvatelé jsou zoufalí,“ řekla Dvořáková s tím, že rukou je prostě málo. 

Parta kamarádů z Frýdecko-Místecka neváhala a vyjela pomáhat lidem z tornádem postižené obce Lužice. Parta kamarádů z Frýdecko-Místecka neváhala a vyjela pomáhat lidem z tornádem postižené obce Lužice.
13:04
28. 6. 2021

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (ČSSD) pravidelně informuje o stavu na Hodonínsku a o věcech, které je nutné zajistit, nebo které se zajistily. Vedle výsledků jednání s vládou tak například informuje i o vzniklých skládkách a o dovážení pohonných hmot. 

11:54
28. 6. 2021

V postižených obcích statici o víkendu už poněkolikáté procházeli domy původně určené k demolici a posuzovali jejich stav. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) v neděli uvedl, že domů k demolici bude v postižené oblasti přes 70. Vedle objektů, které označí za nebezpečné statik, však podle něj budou i případy, kdy lidé budou bourat domy bez nařízení statikem, protože si budou chtít postavit nový. Což podle něj ale může být nebezpečné.

Podle ředitele krajských hasičů Jiřího Pelikána budou statici pokračovat i dnes. Práci by pak měli dokončit zítra. 

11:30
28. 6. 2021

Kompletní škoda v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zasažených bouřemi se zatím dostala na 15 miliard korun. Novinářům to dnes po jednání krizového štábu kraje v Podivíně řekl hejtmanův náměstek Jan Zámečník (KDU-ČSL). Částka obsahuje škodu na majetku kraje a obcí, ale i na majetku lidí. Podle Zámečníka však není konečná a bude stoupat.

11:05
28. 6. 2021

Odborní pracovníci v místě psychické pomoci v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku pomohli od pátku zhruba 70 lidem. Často jde o seniory, kterým tornádo poničilo dům. Nápor lidí ještě očekávají až opadne šok a lidé se začnou vyrovnávat s realitou. ČTK to řekl koordinátor psychosociální pomoci v obci Dan Krejčí.

„Obrací se na nás i lidé, kteří potřebují tesaře a jsou zoufalí z toho, že ho nemůžou sehnat. I jim se snažíme pomoci, protože i to, že nemohou sehnat tesaře, je frustruje,“ uvedl Krejčí.

Kdo má ruce a nohy, pomáhá Pozvánka k noclehu ozvánka k noclehu v azylovém vlaku. azylovém vlak
10:52
28. 6. 2021

Náměstek Jan Zámečník informoval o vývoji jednání krizového štábu Jihomoravského kraje. „Daří se nám řídit dopravu, a to i díky tomu, že je pracovní den a poklesl počet dobrovolníků. Fungují i skládky a sklady stavebního materiálu,“ uvedl na tiskové konferenci. Štáb opětovně apeloval na dobrovolníky, aby se nejdříve poradili, než do oblasti vycestují. A to kvůli dopravě, ale i kvůli lepší koordinaci likvidačních a úklidových prací. 

Nyní je zapojeno na 1200 hasičů a přes 350 kusů těžké techniky, jak dodal na tiskové konferenci ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jiří Pelikán. „Myslím si, že v průběhu dnešního dne skončíme zaplachtování,“ dodal s tím, že do zítřka dotáhnou statici kontrolu budov a vyhodnotí jejich stav. 

10:18
28. 6. 2021

Hasičský záchranný sbor čile pokračuje v úklidu suti a trosek. Pomáhají i dvě demoliční čety, které musí řezat střešní konstrukce a vyklízet trosky. Podívejte se na snímky přímo z místa katastrofy. 

9:58
28. 6. 2021

Bouřky zasáhly kraj ve čtvrtek, poničily asi 1200 domů a vyžádaly si šest lidských životů. Zatímco v pátek se lidé teprve vzpamatovávali z noční bouřky a snažili se dát do pořádku nejpotřebnější věci, v sobotu zahalily mnoho poničených střech v obcích plachty a stavební suť se začala odvážet ve velkém.

Starostka Mikulčic Marta Otáhalová o víkendu uvedla, že vyklidit ulice od suti, kterou lidé z domů dál vynášejí, je všude priorita číslo jedna. V Mikulčicích dbají na to, aby byl materiál řádně roztříděný, aby se dřevo odváželo odděleně od kovu a další suti. Podle starostky se vše vozí na tři oddělená místa a obec dbá na to, aby žádné z míst nezahltila.

9:24
28. 6. 2021

Atleti podpoří zničené obce. Pomoc lidem zasaženým tornádem chtějí pořadatelé štafetového maratonu a atletického čtyřboje ve Vnorovech na Hodonínsku.

„V úterý 29. června bude ve sportovním areálu instalována pokladnička, kde bude možnost věnovat finanční hotovost určenou na pomoc zničeným obcím. Peníze budou poslány na některý z transparentních účtů zřízených pro tuto pomoc,“ avizuje za pořadatele Jiří Tomeček.

Atletický čtyřboj začíná v 15 hodin, štafetový maraton v 17.30 ve sportovním areálu ve Vnorovech.

7:10
28. 6. 2021

Jednou z nejzasaženějších obcí na jižní Moravě je Moravská Nová Ves. Podívejte se na aktuální snímky z dnešního rána. Více jich najdete v galerii článku.

Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021) Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021) Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021) Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021) Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021) Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021) Moravská Nová Ves a obnova obce po ničivém tornádu (28. 6. 2021)
6:36
28. 6. 2021

Tornádo napáchalo nevídané škody, o to větší solidarita se ale zvedla mezi Čechy, tragédie doslova semkla národ k jedinému cíli – pomoci postiženým přírodní katastrofou. Takový je i případ pana Jiřího z Trutnova, který oblétl sociální sítě. „Ve čtvrtek v noci všeho nechal, sedl do traktoru a 13 hodin jel tím traktorem do Mikulčic, aby tady mohl pomáhat.“

Pan Jiří jel do Mikulčic na traktoru 13 hodin, aby mohl pomáhat
6:30
28. 6. 2021

Jižní Morava sčítá obrovské škody po ničivém tornádu. Kromě lidských obětí přírodní úkaz zpustošil stovky domů, aut, zemědělské techniky, ale i orné půdy. Jak a kde mohou zasažení katastrofou žádat o pomoc, se dočtete v našem servisním článku.

zirioges ( 8. srpna 2021 00:47 )

-od 17.6. do 24.6. byla na JV Moravě přízemní teplota až +45
-21.6 na Kyjovce a Prušánce povodně
-24.6. F4-tornádo
Mezi Břeclaví a Hodonínem je velmi horká půda, kterou je potřeba ochladit výsadbou stromů!

padrino ( 4. července 2021 14:09 )

Fláterníci zas na tom jen vydělaj a přitom na obnovu kostela nedali ani kačku.A jinak nechápu,jak může bejt 450 lidí v exekuci.To sou nepřizpůsobivý?

Jedná se skoro o 450 lidí. To znamená bezmála 300 rodin.

Michal Snobl ( 4. července 2021 11:24 )

Tak tohle už by snad byl vrchol toho exekučního hyenyzmu ne!!!!!!
Ať se raději tihle exekutorský doby tci seberou, i s hyena co vymýšlí a schvalují ty zlodějský zákony a táhnou jim tam pomáhat. Pak poznají co to je práce a čím si lidi vydělávají na živobytí. Bejčáky na tenhle zlodějský podnikatelsko-vládní-justicni propletenec.

frantacizek ( 30. června 2021 12:07 )

Wienerberger

alenotakno ( 30. června 2021 07:55 )

Ty naivko, kdyby tam byli ti, co se tam teď obrovsky cpou do vládnutí, to teprve poznáš, jak se doopravdy krade, jestli se tam dostanou. Zase budete všecí naříkat, to si piš. Jste teď zatím jen nemocní. Pak už budete natahovat jen kopyta.

Zobrazit celou diskusi