Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hřib dal vůdkyni běloruské opozice klíč od Prahy. Kulhánek: Bělorusko má podporu Česka

Autor: ČTK - 
9. června 2021
21:10

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, která pokračovala v návštěvě ČR, vyzvala v Senátu k vytvoření mezinárodního tribunálu pro trestní stíhání představitelů režimu běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Senátoři v usnesení vyzvali běloruskou vládu k propuštění politických vězňů a požádali o uvalení dalších sankcí EU a NATO na Lukašenkův režim. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) po schůzce s Cichanouskou uvedl, že Česko evropské sankce podpoří. Sešla se také s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti).

Cichanouská byla v Senátu přijata jako skutečná vítězka loňských prezidentských voleb v Bělorusku a hlava běloruského státu. Znovuzvolení Lukašenka neuznává ani ČR, ani Evropská unie. Volby jsou označovány za zmanipulované a následné represe Lukašenkova režimu proti jeho odpůrcům vedly k zavedení sankcí. Cichanouská mimo jiné usiluje o vypsání nových prezidentských voleb.

„Vyzývám, aby se inicioval mezinárodní tribunál, který provede vyšetření zločinů diktatury Lukašenka v minulosti a v době voleb v roce 2020,“ prohlásila dnes Cichanouská v projevu v Senátu. Česko by podle ní mělo začít trestně stíhat představitele Lukašenkova režimu. Běloruské instituce, které se podílejí na potlačování opozice, by měly být považovány za zločinecké, řekla. „Nesmíme umožnit diktátorům, aby psali dějiny,“ dodala.

Horní parlamentní komora pak schválila usnesení, kterým vedle výzvy k propuštění všech politických vězňů také vybídla mezinárodní instituce, aby ukončily financování a pomoc pro veřejné projekty v Bělorusku, z nichž má Lukašenkův režim prospěch. Senát v usnesení také odsoudil vynucené přistání letounu společnosti Ryanair v Minsku v neděli 23. května, po kterém běloruské úřady v letadle zatkly novináře a opozičního aktivistu Ramana Prataseviče a jeho partnerku Sofiji Sapegaovou.

Kulhánek: Bělorusové mají právo na svobodné volby

„Bělorusové mají právo na svobodné volby! Běloruská opozice má dlouhodobě naši silnou podporu,“ uvedl na twitteru Kulhánek po setkání s Cichanouskou. ČR podle ministra jednoznačně odsuzuje metody Lukašenkova režimu, které nepatří do Evropy 21. století. „Proto také podpoříme evropské sankce proti Lukašenkovu režimu,“ dodal.

Podobně se po schůzce vyjádřil Vondráček, totalitní režim v Bělorusku a jeho praktiky podle něj nepatří do současné Evropy. Téma chce otevřít i na pátečním setkání předsedů parlamentů zemí visegrádské čtyřky (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) v Polsku. S Cichanouskou podle informací na webu Sněmovny hovořil také o možnostech další spolupráce a podpory.

Hřib předal Cichanouské symbolický klíč od hlavního města. V proslovu uvedl, že Praha bude běloruskou opozici nadále podporovat. Cichanouská řekla, že si klíče a podpory české metropole váží.

Cichanouská zahájila čtyřdenní návštěvu Česka v pondělí, kdy se sešla mimo jiné s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), na jehož pozvání v neděli do Česka přijela. V úterý se setkala s prezidentem Milošem Zemanem, předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) a zástupci některých parlamentních stran. Zeman vyjádřil Cichanouské osobní podporu, ocenil její odvahu a opozici popřál vítězství v boji s posledním evropským diktátorem.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa