Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Cichanouská si užívá Česka s ochrankou: Zemanovo přání a Havlův dopis i chlebíčky u Havlové

Aktualizováno -
8. června 2021
17:15
Autor: ČTK - 
8. června 2021
08:15

Prezident Miloš Zeman vyjádřil představitelce běloruské opozice Svjatlaně Cichanouské osobní podporu a ocenil její odvahu. Opozici popřál vítězství v boji s posledním evropským diktátorem. Po přijetí na zámku v Lánech to na twitteru uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Setkala se i s Dagmar Havlovou a mluvily spolu o jejím muži, bývalém prezidentovi ČR. Jeho poslední dopis prý patřil běloruským disidetům. Na stole nechyběly chlebíčky. Sešla se i s premiérem Andrejem Babišem (ANO), probírali i osud adrženého novináře Ramana Prataseviče. Návštěvu Cichanouské doprovázejí zpřísněná bezpečnostní opatření. I když na ni neměla automatický nárok, policie jí přidělila ochranku. 

Ovčáček napsal, že Zeman Cichanouské vyjádřil osobní podporu, podporu České republiky a vysoce ocenil její odvahu. „Popřál opozici vítězství v boji s posledním evropským diktátorem,“ dodal mluvčí.

Cichanouskou v úterý čekají také schůzky s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a předsedy Pirátů Ivanem Bartošem a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vítem Rakušanem. Večer se pak v pražské Mlýnské kavárně uskuteční za její účasti koncert pro běloruské občany pronásledované režimem Alexandra Lukašenka.

Se Zemanem o Pratasevičovi a vynuceném přistání

Podobně se na twitteru vyjádřila i Cichanouská. Uvedla, že ji Zeman ujistil o absolutní podpoře demokratickému hnutí v Bělorusku. Mluvili spolu také o situaci opozičního novináře Ramana Prataseviče, kterého nedávno zadrželi běloruské bezpečnostní složky po vynuceném přistání letadla Ryanair. Hovořili také o mučení v Bělorusku nebo o tom, jak podpořit běloruskou diasporu v České republice.

V pondělí se Cichanouská setkala i s bývalou první dámou Dagmar Havlovou. Na twitteru uvedla, že mluvily o bývalém českém prezidentovi Václavu Havlovi. „Jeho poslední dopis byl poslán běloruským politickým vězňům,“ uvedla. Dodala, že se rozhodly všechny vyzvat, aby zasílali dopisy lidem vězněným běloruským režimem.

Lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská v Knihovně Václava Havla (8. 6. 2021) Lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská v Knihovně Václava Havla (8. 6. 2021) | Facebook Knihovna Václava Havla/Ondřej Němec

Koncert v Mlýnské kavárně

Výstupy pro média po setkání s prezidentem a předsedou vlády v plánu nebyly. Úřad vlády po setkání v Herzánském paláci na twitter napsal, že Babiš s Cichanouskou hovořili o politické situaci v Bělorusku, možné pomoci demokratické opozici či o osudu zadrženého novináře Ramana Prataseviče.

V Mlýnské kavárně na pražské Kampě proběhne akce Hrajeme za svobodné Bělorusko - Koncert pro Svjatlanu, na které vystoupí známí hudebníci jako David Koller nebo Michal Pelant, písničkář James Harries, skupina Ahmed má hlad nebo zpěvačka Bára Zmeková.

Občanské sdružení Opona chce akcí podpořit Bělorusy, které Lukašenkův režim buď násilím umlčel, nebo vyhnal za hranice, a zvou na Kampu všechny lidi, kterým to není lhostejné, uvedli organizátoři. Koncert začne v 18:30.

Návštěvu Cichanouské doprovázejí zpřísněná bezpečnostní opatření. I když na ni neměla automatický nárok, policie jí přidělila ochranku. „K systému individuálních ochran se zpravidla nevyjadřujeme, nicméně můžeme potvrdit, že paní Cichanouské byla přidělena ochrana, a to na základě vyhodnocení bezpečnostních rizik,“ sdělil ČTK policejní mluvčí Ondřej Moravčík. Cichanouskou do Lán přivezla kolona za doprovodu policejních vozů.

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská na návštěvě v Praze. Na Staroměstském náměstí se při té příležitosti konal protest Společně za Bělorusko. (7. červen 2021) Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská na návštěvě v Praze. Na Staroměstském náměstí se při té příležitosti konal protest Společně za Bělorusko. (7. červen 2021) | Václav Burian

Cichanouská zahájila čtyřdenní návštěvu Česka v pondělí, sešla se mimo jiné s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a dalšími zástupci horní komory nebo s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou.

Na tiskové konferenci po jednání s Vystrčilem vyzvala k tomu, aby Česko bylo důsledné v postupu proti nezákonnému a teroristickému Lukašenkovu režimu. Mělo by podle ní podpořit další sankce proti jeho činitelům i podnikům s ním spojeným. Vystrčil označil vůdkyni běloruské opozice za skutečně zvolenou prezidentku Běloruska.

Středeční projev v Senátu

Ve středu Cichanouská přednese projev v Senátu, setká se s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) i s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD).

Cichanouská loni v srpnových prezidentských volbách kandidovala proti Lukašenkovi. Podle oficiálních výsledků získala 10,1 procenta hlasů. Mnozí se však domnívají, že ve skutečnosti dostala více hlasů než Lukašenko, který oficiálně vyhrál. Výsledky voleb neuznává řada států ani Evropská unie.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zdeňka Vašková ( 9. června 2021 15:12 )

Hnus aktivistů v různých zemích ukazuje jaká je politika prozápadního kapitálu. Blesk a jiné noviny podávají jednostranné informace naším občanům, prodávají nesprávnou budoucnost svých a našich dětí. V Československu byli taky tací aktivisti za svobodu a jeden se stal i prezidentem. A přísloví po nás potopa byla příznačná. Jednou znich je i paní Cichanovská a vězněný novinář v Bělorusku, který mohl mít podíl na převratu v Bělorusku a vyvraždění Lukašenkovi rodiny. Proto ten strach o život, za to je trest smrti, ne za to proč byl hledaný. Jsou stejní jako p. Havel,(pro mě nebyl prezidentem, jen zaprodanec západu) proto se v něm vidí všichni zrádci zemí, kteří mají plnou hubu demokracie a svobody a pak prodají svojí vlast cizákům. Nemusíme chodit daleko viz náš stát a celý východní blok. Západu nejde o svobodu Běloruska. Jim jde o vlastní mocenský vliv na svrženou zemi. Ukrajina je tomu největší příkladem. Mejdan a po Majdanovské honbě za mocí a penězi. Do dnes tam není svoboda a demokracie je tam fašismus a mnohorozměrná korupce podporovaná USA(NATO) pro zlikvidování Ruska. Potřebují odstranit Lukašenko jako jediného spojence Ruska v Evropě, aby mohli dostat Rusko na kolena a vydrancovat nerostné bohatství. Už dost roztahovačnosti chamtivého kapitálu. Táhněte do bažin živly a zaprodanci. Lidé, probuďte se, kapitál je jako hejno kobilek. Přiletí sežerou všechno na co přijdou a táhnou dál za další potravou. Deratizujme kapitál a chamtivost moci.

jerryce ( 8. června 2021 21:23 )

Hrad leto asi o 50 ml přetáhl za útraty. Nikam nejezdí. Asi za svíčky.

jerryce ( 8. června 2021 21:22 )

Hradu?, že jí dal ochrankou? Tu má každá návševa, musel dát.

jerryce ( 8. června 2021 21:19 )

Jen to ne.

jerryce ( 8. června 2021 21:18 )

7vox7: cukni si ANOzlodějko. Jestli čekáš že ostatní zmateš, tak tě doma silně mlátili do hlavičky.

Zobrazit celou diskusi