Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Lukašenko drží celé Bělorusko jako rukojmí.“ Vystrčil přijal Cichanouskou jako prezidentku

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. června 2021
12:20

Česko by mělo být podle vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské důsledné v postupu proti nezákonnému a teroristickému režimu běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Mělo by podpořit další sankce proti jeho činitelům i podnikům s ním spojeným. „Lukašenkův režim v posledních týdnech stupňuje represe proti svým oponentům a je nutné ho zastavit a podpořit perzekvované,“ řekla Cichanouská na tiskové konferenci po jednání s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), na jehož pozvání do ČR přijela.

Vystrčil označil vůdkyni běloruské opozice za skutečně zvolenou prezidentku Běloruska, o čemž svědčilo i její přijetí v horní komoře. Cichanouská loni v srpnových prezidentských volbách kandidovala proti Lukašenkovi, oficiálně získala jen zhruba desetinu hlasů. Mnozí se však domnívají, že ve skutečnosti dostala více hlasů než oficiálně vyhlášený vítěz Lukašenko. Výsledky voleb neuznává řada států ani Evropská unie.

Sankce vůči Lukašenkovu režimu, který Vystrčil označil za „zločinný“, musí být podle předsedy Senátu přijaty na co nejširší úrovni minimálně v rámci EU, aby byly účinné. „Doufáme, že bude přijat další balík sankcí. Uvidíme, kdo bude na sankčním seznamu, zda zahrne i podniky, organizace. Pak budeme moct nějak vyhodnotit reakci evropského společenství,“ dodal.

Podle Cichanouské by se ČR měla zasadit také o vyloučení Běloruska z organizace Interpol a o mezinárodní pátrání po aktérech represí. Uvedla rovněž, že Lukašenko jako rukojmí drží v podstatě celou zemi.

Cichanouská: Lukašenkův režim musí být zastaven

Věnovala se také případu novináře Ramana Prataseviče, který byl zadržen 23. května se svou partnerkou Sofií Sapegaovou v Minsku po vynuceném přistání letadla Ryanair, které s nimi a dalšími cestujícími mířilo z Atén do litevského Vilniusu. „Podle všeho byli zmláceni a donuceni doznat se k trestným činům, které nespáchali. Zdá se, že nikdo již nemá pochybnosti, že tento (Lukašenkův) režim je teroristický a musí být co nejdříve zastaven,“ uvedla Cichanouská.

„Vždy jsme cítili hrozbu, že každý může být unesen, ale po tomto neskutečném cynickém případu s letadlem chápeme, že běloruský režim se nezastaví před žádnou překážkou,“ poznamenala Cichanouská.

Cichanouská se svěřila s tím, že s manželem, který je vězněný v Bělorusku, nemá skoro žádný kontakt. Komunikace je podle ní možná jen přes právníky, a i hovory s advokáty jsou nahrávané, takže nejde všechno říct. Není to případ jen jejího manžela, nýbrž všech politických vězňů.

Návrat do Běloruska? Ano, ale ne teď

„Zbožňuji Bělorusko a chci se tam vrátit,“ prohlásila Cichanouská. „V tuto chvíli ale nemá smysl se obětovat režimu,“ doplnila, že v současné době by po překročení hranic skončila ve vězení. Zdůraznila, že nyní má pro boj za demokratické Bělorusko větší cenu v zahraničí, kde chce jako zástupkyně státu žádat o podporu. K otázce vztahu k Rusku uvedla, že si „nehledá nepřátele“.

Kreml podle Cichanouské nadále Lukašenkův režim podporuje, ač ne tak aktivně jako dříve. Podle lídryně běloruské opozice je nutné s Ruskem jednat a snažit se udržovat vztahy mezi zeměmi. „Je třeba mluvit se všemi. Nebojujeme proti Kremlu, nebojujeme proti dalšímu subjektu, bojujeme proti režimu,“ řekla.

Do Prahy se vrátí

„Nemám čas si prohlédnout krásy Prahy, na to jeden den nestačí. Určitě se sem vrátím,“ přislíbila. Kromě Karlova mostu například položila květinu k pomníku Jana Palacha. Cichanouská přidala poděkování novinářům. „Mluvte o nás, podporujte nás. Buďte s námi a podporujte běloruské novináře,“ vzkázala lídryně běloruské opozice. Objasnila také, jak Češi mohou podpořit politické vězně, podle ní každého zadrženého potěší dopis. Navíc podpora ze zahraničí zvýší tlak na Lukašenkův režim.

Vystrčil na úplný závěr zmínil, že při jedné smutné záležitosti si vyslechl citát z Bible, který následně parafrázoval: „Statečná žena je cennější než všechny perly světa.“ Cichanouská jeho slova ocenila a reagovala, že pokud takových statečných žen budou tisíce, „určitě zvítězíme“.

Běloruská politička je ve své zemi stíhána na základě článku trestního zákoníku, který pojednává o výzvách k uchvácení moci. Konkrétním důvodem má být to, že z iniciativy Cichanouské běloruská opozice vytvořila koordinační radu, která si klade za cíl zprostředkování pokojného předání moci v zemi. Hrozí jí odnětí svobody od tří do pěti let. Rusko zařadilo Cichanouskou mezi hledané osoby na základě dohody s Běloruskem.

Na prezidentský úřad loni kandidovala místo svého manžela, vězněného blogera Sjarheje Cichanouského. 

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 8. června 2021 21:33 )

Macek obrací oči v sloup: Vystrčil přepsal volby v Bělorusku, Cichanouskou přijal jako prezidentku
08.06.2021 19:30
Bývalý politik Miroslav Macek se ve svých pravidelných glosách vrací ke včerejší demonstraci na Staroměstském náměstí namířené proti režimu Alexandra Lukašenka v Bělorusku. „Lidé budou demonstrovat za Bělorusko. Promluví i Klus nebo Geislerová. A to je vše, co potřebujte vědět, abyste zůstali doma,“ píše sarkasticky Macek.

wenzel trousil ( 8. června 2021 10:34 )

Tak mi ten Vysspulene pripada jak "Diktator"...Aspon se tak chova a vyjas­druje,­....O­rigi­nal " demokrat"...?

wenzel trousil ( 8. června 2021 10:30 )

Ve svete, zbavenem idealu vladnou uz jedinne prisery.

vseznalek ( 8. června 2021 08:30 )

Pan Vystrcil by moh byt dobry sef jednotritky v Trebici ovsem jako sef zbytecneho senatu je hruza!!!!

prochaskanamoste ( 8. června 2021 01:03 )

Jak to, že si může tahle paní svobodně cestovat, když je v Bělorusku, pod řádně zvoleným Lukašenkem, taková hrůza a nesvoboda? U nás bude 4 dny a pak letí do USA. Všude mluví proti prezidentovi a pomlouvá režim. Chování Vystrčila je silně na pováženou. Vítat ji tu jako prezidentku, ve volbách 10% a Lukašenko přes 80% !!!!!

Zobrazit celou diskusi