Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lukašenka za „únos“ letadla trestá EU. Cichanouská míří do Česka a žádá větší tlak

Autor: ČTK, mav - 
4. června 2021
22:33

Velvyslanci členských zemí EU v pátek schválili zákaz vstupu běloruských aerolinií do unijního vzdušného prostoru a jejich přistávání na letištích v EU. Pro unijní přepravce má zároveň platit doporučení nevyužívat vzdušný prostor Běloruska. K většímu tlaku na Alexandra Lukašenka vyzývá Evropu opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská, mířící do Prahy.

O trestu pro Bělorusko informovala s odvoláním na tři diplomatické zdroje agentura Reuters. Schválená opatření mají platit od půlnoci. Unijní diplomaté svým rozhodnutím v rámci Rady EU potvrdili závěry květnového summitu EU (vyšší instance, tzv. Evropské rady), na němž se prezidenti a premiéři shodli na přijetí cílených sankcí vůči Bělorusku v reakci na květnové vynucené přistání civilního letu, kdy nejspíš Minsk zneužil mezinárodních pravidel civilního letectví. 

Na palubě letadla byl novinář a aktivista Raman Pratasevič, který byl zadržen spolu s přítelkyní po nuceném přistání letounu společnosti Ryanair mířícího z Řecka do Litvy, tedy na lince mezi dvěma členskými státy evropského bloku. Nyní je novinář kritizující režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka ve vazbě.

Přerušení letů nad Běloruskem už dříve oznámily některé aerolinky včetně ČSA a řada zemí včetně Česka zakázala provoz nad svým územím běloruským aerolinkám Belavia.

Pratasevič se ve čtvrtek večer objevil v běloruské státní televizi, kde se v rozhovoru v slzách doznal k organizování protivládních protestů a řekl, že Lukašenka respektuje. Pratesevičova rodina a opozice ovšem míní, že rozhovor vznikl pod nátlakem.

Ještě větší tlak na diktaturu Alexandra Lukašenka požaduje jeho volební soupeřka, význačná představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Evropská unie, Spojené státy, Británie a Ukrajina by se podle ní měly spojit a vytvořit větší tlak na běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka a jeho vládu. „Tlak je mocnější, pokud tyto země jednají společně,“ řekla politička agentuře Reuters během své návštěvy Polska. V Bělorusku pobývat nemůže, šla by do vězení. Azyl proto našla v Litvě, nyní cestuje po Evropě, aby našla podporu.

Rovněž doufá, že země skupiny G7 se budou příští týden na svém summitu zabývat i tématy navrženými běloruskou opozicí. Francie uvedla, že by na jednání ráda přizvala zástupce Lukašenkových politických oponentů; hostitelská Británie se podle Reuters nechala slyšet, že nemá v plánu zvát další delegace, ale očekává, že státníci zemí G7 situaci v Bělorusku projednají.

Cichanouská, která se na 7. až 10. června chystá do ČR na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), se sejde také s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD).

Babiš, Orbán a Matovič Cichanouskou nechtěli

Český premiér loni v září odmítl oficiální schůzku s Cichanouskou na summitu předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Svůj nesouhlasný postoj zdůvodnil tím, že nechce udělat unáhlený krok, který by nebyl v souladu s celoevropským postojem a nahrál by běloruské propagandě. Babiš později doplnil, že schůzku nepovažovali za dobrý nápad ani tehdejší slovenský premiér Igor Matovič a předseda maďarské vlády Viktor Orbán.

Cichanouská loni v srpnových prezidentských volbách kandidovala proti dlouholetému běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi. Podle oficiálních výsledků získala 10,1 procenta hlasů. Mnozí se však domnívají, že ve skutečnosti dostala více hlasů než Lukašenko, který oficiálně vyhrál. Výsledky voleb neuznává řada států ani Evropská unie.

Bělorusko po volbách zažilo obrovskou vlnu protestů, proti kterým policie tvrdě zasáhla. Zatkla desetitisíce lidí. Ochránci lidských práv hovoří o hromadném zatýkání, zastrašování a mučení protestujících. EU v reakci uvalila na Lukašenka (vládne od roku 1994) a jeho spolupracovníky další sankce.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

vseznalek ( 5. června 2021 09:02 )

No a tak dalsi sankce na rezim. Sve nam o tom muzou vykladat kubanci jak to funguje a kdyz je maler vlady tak za to muze prece USA. No a ze Svjatlana se jede poradit jak rozvratit svoji zem do zeme ktera nezvlada ani svoji zahranicni politiku no to uz je primo komicke!!!

ruda43 ( 5. června 2021 05:35 )

Doufám že Lukašenko zakázal přelety unijním letadlům,Rusko by se ze solidarity taky mohlo přidat.Na hrubej pytel hrubá záplata,no ni?

Tara-Tara ( 5. června 2021 04:05 )

já bych ji nakopala a ne ji přijímat na nejvyšší úrovni...já nevím, že se pořád musíme sejřit do něčeho, do čeho je nám celkem houno

frantacizek ( 4. června 2021 22:51 )

no ba, ty letadla soudruhům z východu dost často padají a žádný občan západu nechce mít takhle na jaře, na zahradě, v záhonu křídlo tupolevu. jde nám soudruzi o bezpečnostní riziko, nic osobního

Zobrazit celou diskusi