Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Tornádo na Moravě: Šest mrtvých, obří škody, ale i miliardová pomoc. Prvních 10 dní přehledně

Aktualizováno -
4. července 2021
23:00
Autor: Darina Jíchová, trm, kal, tsv, ČTK, vei, sova - 
24. června 2021
05:00

Tornádo, které ve čtvrtek 24. června udeřilo na Hodonínsku a Břeclavsku, a silné bouřky připravily o život šest lidí. Napáchalo miliardové škody a k demolici odsoudilo 180 domů. Prvních deset dní od jeho úderu jsme na Blesk Zprávách sledovali v online reportáži. Díky obrovskému vzepětí hasičů, záchranářů, policistů i dobrovolníků byly zasažené obce za necelé dva týdny z nejhoršího venku. Opravit zničené domy nebo je vystavět znovu ale potrvá dlouho a některé rány v lidských osudech už nepůjde spravit vůbec.

  • Na následky bouřky, která ve čtvrtek večer 24. června a v noci zasáhla jižní Moravu, zemřelo už šest lidí, mezi nimi i dvouletá holčička.
  • Nejvíce jsou postižené obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky, ale také Hodonín. 
  • Domů určených k demolici je 180.
  • Lidé zasažení tornádem by do 14 dnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi dostat 150 000 korun. Češi bezprostředně po úderu tornáda začali posílat peněžní dary na odstraňování škod, do týdne z toho byla miliarda. Mimořádnou pomoc vyplácí i rezort práce a sociálních věcí.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj rozjíždí program Živel, ve kterém budou moci lidé se zničeným obydlím čerpat až dvoumilionovou dotaci a zvýhodnění třímilioný úvěr na nové bydlení. Stát podnikatelům na jižní Moravě uhradí 80 až 100 procent výdajů na nový majetek. 
  • Bouře značně poničila obec Stebno u Kryr u Podbořan v lounském okrese v Ústeckém kraji. Škody jsou v řádu desítek milionů korun. Místo tornáda šlo v tomto případě ale o jev zvaný downburst.

Sledujte počasí v Česku na radaru Blesku

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
15:26
3. 7. 2021

K úklidu okolí Břeclavi se přihlásily desítky dobrovolníku, do oblasti je dovezly autobusy.

15:10
3. 7. 2021

Zdravotníci ve čtyřech vesnicích postižených tornádem pečují o pacienty, kteří se zraní při stavebních a úklidových pracích. „Kromě toho řešíme také interní stavy, například kolapsy či bolesti na hrudi. Aktuální jsou stále i psychické potíže, v tomto ohledu jsou k dispozici naši interventi,“ popsala Bothová.

Zdravotníci apelují na všechny, kdo v zóně tornáda pracují, aby používali vhodný oděv a pevnou obuv. Měli by také dodržovat pitný režim a dbát na bezpečnost svou i ostatních, zdůraznila Bothová.

Pražští záchranáři v týdnu po bouřích a tornádu ošetřili v Moravské Nové Vsi 419 pacientů. Nejvíce pomáhali lidem s úrazy z úklidových prací a s problémy způsobenými chybějícími léky. Kamion pro hromadná neštěstí Golem zůstával v městysu do pátku.

15:08
3. 7. 2021

V oblasti zasažené tornádem nově pomáhají záchranáři ze Zlína. Vystřídali pražskou záchrannou službu s vozidlem Golem. Působí v Moravské Nové Vsi. Na místě je stacionární ošetřovna i výjezdová skupina, oznámila ČTK mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová.

V Mikulčicích zůstává velkokapacitní vůz brněnské záchranky, kam se mohou lidé přijít nechat ošetřit. Na místě je také traumaambulance. Stan i s vybavením zapůjčila Fakultní nemocnice Brno. K dispozici je záchranářská výjezdová skupina.

7:52
3. 7. 2021

Pět desítek oken na jízdárně zámku ve Valticích na Břeclavsku je zasklených, střecha má novou krytinu. Zámek před týdnem ve čtvrtek poničilo krupobití, které na Břeclavsku předcházelo vzniku tornáda. Postup prací popsal kastelán Richard Svoboda. Navzdory způsobeným škodám zůstává zámek otevřený pro návštěvníky sedm dní v týdnu, žádné nebezpečí lidem při návštěvě nehrozí.

„Vyměnili jsme krytinu na jízdárně a nechali jsme tam zasklít okna. Je jich asi padesát, a jen zasklení stálo 60 000 korun,“ uvedl Svoboda.

Krupobití poničilo zámek ze západní strany, opravu potřebují střechy o rozloze asi jednoho hektaru, tašky bude třeba přeskládat nebo vyměnit. Střecha je momentálně zabezpečená proti zatečení, ale oprava zatím nezačala.

„Nechali jsme opravit i okna v místnostech, kterými prochází návštěvnický okruh, ostatní jsou zajištěná proti zatečení. Bohužel krupobití zasáhlo zámek ze západu v největší možné ploše,“ poznamenal kastelán. Zasklívání oken bylo nutné přerušit, protože sklenáři došel materiál a čeká na jeho dodávku.

7:00
3. 7. 2021

Vítejte zpět u online zpravodajství o následcích tornáda na jihu Moravy a obnově regionu.

Jihomoravský kraj očekává o nadcházejícím prodlouženém víkendu příval dobrovolníků. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) je požádal, aby si zajistili vlastní ubytování mimo zasaženou oblast. V obcích sice vzniknou stanová městečka, ale jejich kapacita je minimální, řekl dnes Grolich po jednání krizového štábu.

Pomoc dobrovolníků bude o víkendu potřeba zejména mimo obce na plochách, kde tornádo zanechalo velké množství odpadu. Připravená pro ně budou odstavná parkoviště v Břeclavi nebo Hodoníně, do poničených obcí je dopraví autobusy brněnského dopravního podniku. Dopravu bude organizovat policie.

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich v obcích zasažených tornádem.
23:10
2. 7. 2021

Máme pro vás přehled, co v oblasti na jihu Moravy postižené tornádem přinesl pátek:

  • Po bouřkách s krupobitím a tornádem, které se minulý týden ve čtvrtek prohnaly Břeclavskem a Hodonínskem, je k částečnému nebo úplnému zbourání určeno 180 domů. Poškozeno je 1202 budov. V zasažených obcích začaly demolice řízené hasiči, lidé mohou zároveň začít žádat o dotace a úvěry na obnovu bydlení. V charitativních sbírkách se shromáždila již víc než miliarda korun, dosud nejvíc po přírodní katastrofě v ČR. Meteorologové tornádo, které zasáhlo Moravu, zařadili do druhé nejsilnější kategorie, v Evropě bylo nejtragičtější od roku 1984
  • Na hodonínském hřbitově se lidé rozloučili s jednou ze šesti obětí živelní katastrofy, šestašedesátiletou učitelkou z gymnázia. Přišla nejbližší rodina, kolegové z gymnázia i současní či bývalí žáci.
  • Za solidaritu v souvislosti s následky tornáda poděkoval prezident Miloš Zeman v dopisech slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, rakouskému prezidentovi Alexanderu Van der Bellenovi, dalším státníkům či papeži Františkovi, informoval Pražský hrad na webu.
  • Oblast v pátek znovu navštívil premiér Andrej Babiš (ANO). „Udělal se obrovský kus práce, je to vidět, postupuje to skvěle. Je důležité, aby lidé dostali tu pomoc rychle, aby byl dostatek materiálu, řemeslníků,“ řekl novinářům. Z programu Živel mohou lidé od státu získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru.

Pro dnešek je online přenos u konce, s čerstvými novinkami se opět přihlásíme v sobotu ráno.

22:28
2. 7. 2021

 Před Janáčkovým divadlem v Brně se konal benefiční koncert Carmina Burana. Výtěžek z koncertu poputuje obcím, které zasáhlo tornádo.

19:34
2. 7. 2021

Hrdinsky se měl zachovat teprve desetiletý chlapec z Moravy, který při úderu tornáda chránil vlastním tělem svou tříletou sestřičku! „Když bylo po všem, sbalil sobě, sestře a mámě věci a odvedl je všechny pryč. V týmu jsme se shodli, že je to na nějaké ocenění,“ uvedl na twitteru psycholog pražských hasičů, který si na sociální síti říká PsychoHasič.

18:38
2. 7. 2021

Odstraňování škod po úderu tornáda pokračovalo i v obcích Lužice a Mikulčice na Hodonínsku. Mikulčice v pátek navštívil premiér Andrej Babiš a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Na snímku jsou (zleva) premiér Andrej Babiš a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček při jednání s vinaři 2. července 2021 v Mikulčicích. Odstraňování škod po torndáu 2. července 2021 v obci Lužice na Hodonínsku. Odstraňování škod po tornádu 2. července 2021 v obci Lužice na Hodonínsku.
18:30
2. 7. 2021

Pražští záchranáři v týdnu po bouřích a tornádu ošetřili v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku 419 pacientů. Nejvíce pomáhali lidem s úrazy z úklidových prací a s problémy způsobenými chybějícími léky. ČTK to řekla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Desítka pražských záchranářů v Moravské Nové Vsi pomáhala s kamionem pro hromadná neštěstí Golem, v pátek z obce odjeli.

Zdravotničtí záchranáři z Prahy vyrazili do postižené oblasti v noci na pátek, bouře s krupobitím a tornádem zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek večer. Vyžádaly si šest obětí, zranění desítek lidí a poničily 1200 domů. V Moravské Nové Vsi vznikne po odjezdu pražských záchranářů náhradní stanoviště, v němž se zdravotníci postarají o případné další zraněné, uvedla ve čtvrtek mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová.

Ze 419 ošetřených jen nízké desítky skončily v nemocnici, řekla Poštová. "Valnou většinu případů dokázali záchranáři vyřešit na místě," doplnila.

18:28
2. 7. 2021

Mobilní tým úředníků Státního fondu podpory investic (SFPI) v pátek v obci Hrušky přijal 50 žádostí o dotaci na obnovu bydlení z programu Živel. Lidé byli od starosty o možnosti přijít formulář vyplnit s pomocí státních úředníků dobře informováni, čekali na jejich příjezd. ČTK to řekla ředitelka odboru komunikace SFPI Karolína Smetanová. V následujících dnech mobilní tým zamíří do dalších obcí, které zasáhlo tornádo.

Úředníci SFPI měli v Hruškách podle Smetanové vytvořené pracoviště v základní škole, na místě byli od 13:00. Přijelo osm pracovníků a všichni lidem pomáhali s vyplněním žádostí. S sebou měli připravené formuláře, lidé se prokázali občanským průkazem nebo náhradním dokladem. Zároveň věděli, že mají mít v mobilním telefonu uloženou fotodokumentaci.

Nejčastějším dotazem a jakousi obavou bylo podle Smetanové to, aby se výše dotace nesnížila o pojistné. "Všechny jsme ujistili, že rozhoduje výše nákladů na obnovu," řekla. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) už dříve řekla, že program je určen pro pojištěné i lidi bez pojistky. Pokud má žadatel nemovitost pojištěnou například na dva miliony a škodu na domě má čtyři miliony, dostane k pojistce dotaci dva miliony korun. Lidé bez pojištění mají nárok na dvoumilionovou dotaci a na dva miliony korun zvýhodněný úvěr.

18:08
2. 7. 2021

 „K dnešnímu dni v 10 hodin máme nahlášeno celkem 1540 jednotlivých škod (ze smluv UNIQA i AXA, která je již součástí skupiny UNIQA) v úhrnné odhadované výši 225 milionů korun. Je z toho patrné, že škod už přibývá pomaleji,“ uvedla v oficiálním prohlášení pojišťovna UNIQA.

„Máme informaci, že naprostá většina škod našich klientů je už i prohlédnutá a předaná ke kalkulaci pojistného plnění. U některých škod klienti požadovali pozdější prohlídku, takže technici budou pracovat nadále o víkendu i o svátcích v postižené oblasti, aby prohlídky dokončili. Z tohoto počtu je 950 škod vzniklých na pojištěných autech klientů UNIQA, které se vyřizují z havarijního pojištění (od včera přibylo 50 nově nahlášených škod). Jejich celková výše činí asi 48 milionů korun. Průměrná škoda na vozidle zůstává zatím odhadem 50 000 korun,“ stojí nadále v prohlášení pojišťovny s tím, že velký podíl škod na autech je z oblastí, které zasáhlo tornádo. Nicméně pojišťovna vyřizuje škody na autech i v jiných částech České republiky, které byly zasaženy silnými bouřemi.

17:29
2. 7. 2021

O způsobu, jakým posuzují škody způsobené na jižní Moravě tornádem, chtějí znovu jednat se zástupci pojišťoven premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). V pátek navštívili postižená místa a setkali se mimo jiné s místními podnikateli. Pojišťovny by podle nich měly být v některých případech velkorysejší. Řekli to novinářům při návštěvě zasažené oblasti. Premiér Babiš  také v rozhovoru pro Rádio Impuls uvedl, že chce ještě jednat o možnosti zvýšit přímou dotaci dva miliony pro postižené obyvatele.

"Setkali jsme se s podnikatelem, který přišel o hospodu i o dům, byl pojištěný na živel do výše osmi milionů, ale na vichřici pouze do výše milionu. Podle našeho názoru by tornádo mělo být vyhodnocené jako živel, ale u něj situaci posoudili (zástupci pojišťovny) jako vichřici a vyplatí mu pouze milion korun. Se zástupci asociace pojišťoven jsme mluvili hned v pondělí a ubezpečili nás, že budou velkorysí. Na tomto případu to tak ale nevypadá, měli by být velkorysejší," poznamenal Havlíček.

Dodal, že pro všechny podnikatele je určena okamžitá pomoc do výše jednoho milionu. Vláda připravuje také investiční podporu pro poškozené nemovitosti podnikatelů do výše 35 milionů korun a zároveň spustí úvěrový program hlavně pro malé a střední podnikatele do 45 milionů korun s nulovou sazbou.

17:12
2. 7. 2021

Odstraňování škod napáchaných tornádem pokračovalo i v hodonínské části Pánov.

Odstrańování škod napáchaných tornádem v hodonínské části Pánov. (2. 7. 2021) Odstrańování škod napáchaných tornádem v hodonínské části Pánov. (2. 7. 2021) Odstrańování škod napáchaných tornádem v hodonínské části Pánov. (2. 7. 2021)
15:54
2. 7. 2021
!

Z umělého spánku se konečně probudila Silvie (14), kterou vážně zranilo tornádo! Dívenka cestovala autobusem z Hodonína domů do Moravské Nové Vsi, když jižní Moravu zasáhla tato strašná živelní katastrofa. Silvie utrpěla těžká zranění a byla vrtulníkem transportována do nemocnice ve Vídni.

Více v článku: ZDE!

Silvie (14) skončila v kritickém stavu v nemocnici ve Vídni.
14:48
2. 7. 2021

Vojáci pomáhají s odklízením odpadu a likvidací škod napáchaných tornádem ve dne i v noci. Na místo plánuje armáda vyslat další posily.

14:42
2. 7. 2021

Závistivé pohledy, klepy a špehování, kolikrát si kdo ze sousedů už byl pro vodu, jídlo nebo prášek na praní. Takovou situaci na sociálních sítích popsala obyvatelka tornádem zdevastovaných Mikulčič Eva. Stejnou zkušenost mají i další zdejší obyvatelé. A jiní už se proto bojí pro pomoc, které je připravené ohromné množství, přijít. Co na vzniklou situaci říká psycholožka Alexandra Hrouzková? To se dočtete zde.

14:26
2. 7. 2021

Škody nadělalo ničivé tornádo i v průmyslové zóně Kapřiska v Hodoníně.

Škody v průmyslové zóně
14:01
2. 7. 2021

Jihomoravští hasiči se přesouvají k dalšímu domu odepsanému k demolici. Tentokrát v obci Hrušky.

13:52
2. 7. 2021

„Firmy a OSVČ z jihu Moravy a Lounska nebudou při zpoždění odvodů platit penále, úhradu pojistného tak mohou odložit do konce roku,“ řekla ministryně práce Jana Maláčová.

13:18
2. 7. 2021

Jihomoravský hejtman Jan Grolich na Twitteru vyzval dobrovolníky, aby zaparkovali na letišti Břeclav nebo hodonínských parkovištích.

13:09
2. 7. 2021

Žádost o kurzarbeitový program budou zaměstnavatelé moci podat elektronicky i na papíře, protože v zasažených místech nefunguje internet. Podle náměstkyně ministerstva pro zaměstnanost Kateřiny Štěpánkové vysílají úřady práce do terénu mobilní týmy, které budou o kurzarbeitové podpoře informovat a pomáhat případně s vyřizováním. Elektronický systém by měl být připraven nejpozději od 12. července, dodala Štěpánková.

Firma podá žádost a úřad práce s ní podepíše dohodu. Úředníkům zaměstnavatel zašle vyúčtování výdělků a náhrad. Může ho odevzdat ještě před výplatou, peníze tak dostane předem.

12:58
2. 7. 2021

Hasiči dále demolují zničené domy v obcích na jihu Moravy, které byly nejvíce zasaženy tornádem.

Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy
12:43
2. 7. 2021

Ministryně práce Jana Maláčová ke kurzarbeitu pro lidi zasažené tornádem dodala, že ne pro všechny bude pomoc automaticky znamenat pět týdnů podpory. „Neznamená to, že automaticky budou mít všichni nárok na podporu pět týdnů. Bude se to odvíjet od náhrad mezd. Někdo bude čerpat dva týdny, někdo dva dny,“ upřesnila ministryně. Stát uhradí mzdové náklady za dobu, kdy lidé kvůli překážkám nemohou dělat svou práci.

12:22
2. 7. 2021

Tornádo, které před týdnem postihlo Hodonínsko a Břeclavsko, způsobenými škodami odpovídá síle označované F4. V předběžné zprávě o hodnocení tohoto výjimečného jevu to dnes uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V této kategorii dosahuje vítr rychlosti zhruba 267 až 324 kilometrů v hodině. Meteorologové původně odhadovali, že síla větrného víru odpovídala F3. Tornádo přesahující sílu F3 v Česku dosud zaznamenáno nebylo.

Rychlost tornáda nelze změřit, jeho síla se proto měří podle škod, které způsobí. „Na základě leteckého i pozemního průzkumu a následné konzultace mezi odborníky nad získanými materiály o způsobeném poškození byla tornádu přiřazena kategorie F4,“ konstatoval ČHMÚ.

zirioges ( 8. srpna 2021 00:47 )

-od 17.6. do 24.6. byla na JV Moravě přízemní teplota až +45
-21.6 na Kyjovce a Prušánce povodně
-24.6. F4-tornádo
Mezi Břeclaví a Hodonínem je velmi horká půda, kterou je potřeba ochladit výsadbou stromů!

padrino ( 4. července 2021 14:09 )

Fláterníci zas na tom jen vydělaj a přitom na obnovu kostela nedali ani kačku.A jinak nechápu,jak může bejt 450 lidí v exekuci.To sou nepřizpůsobivý?

Jedná se skoro o 450 lidí. To znamená bezmála 300 rodin.

Michal Snobl ( 4. července 2021 11:24 )

Tak tohle už by snad byl vrchol toho exekučního hyenyzmu ne!!!!!!
Ať se raději tihle exekutorský doby tci seberou, i s hyena co vymýšlí a schvalují ty zlodějský zákony a táhnou jim tam pomáhat. Pak poznají co to je práce a čím si lidi vydělávají na živobytí. Bejčáky na tenhle zlodějský podnikatelsko-vládní-justicni propletenec.

frantacizek ( 30. června 2021 12:07 )

Wienerberger

alenotakno ( 30. června 2021 07:55 )

Ty naivko, kdyby tam byli ti, co se tam teď obrovsky cpou do vládnutí, to teprve poznáš, jak se doopravdy krade, jestli se tam dostanou. Zase budete všecí naříkat, to si piš. Jste teď zatím jen nemocní. Pak už budete natahovat jen kopyta.

Zobrazit celou diskusi