Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Zemanova stopa ve výbuchu ve Vrběticích? Vyšetřování neunikla hradní cesta do Tádžikistánu

Autor: tsv - 
30. dubna 2021
10:35

Jako podezřelá se jeví cesta Miloše Zemana, který v rámci delegace na oficiální návštěvu Tádžikistánu v roce 2014 přizval i majitele společnosti Imex Petra Bernatíka staršího. Ten je spolu se svým synem podezřelý z pomoci agentům jednotky 29155 spadající pod ruské tajné služby. Prezidentská výprava odcestovala do země krátce po výbuchu vrbětických muničních skladů. O novém zájmu vyšetřování informoval web Seznam Zprávy.

Na propašování ruských agentů do Vrbětic se podle dosavadních zjištění vyšetřovatelů mohl podílel Bernatík s generálem tádžických pohraničních vojsk Radschabalim Rachmonalim, ten si s majitelem Imexu v době jeho návštěvy sjednal schůzku.

Týden před událostmi ve Vrběticích Bernatík starší dostal od generála e-mail s žádostí o vpuštění dvou zbrojních inspektorů do areálu. Jejich pasy měly dorazit až později.

Následný e-mail s dokumenty zmíněných „inspektorů“ dorazil řediteli firmy Imex, a to synovi Bernatíka staršího, uvádějí Seznam Zprávy. Ovšem místo inspektorů informoval e-mail o agentech ruské tajné služby GRU. Jedním z nich byl Anatolij Čepiga vystupující pod krycím jménem Ruslan Tabarov, jenž je označován jako jeden z hlavních viníků výbuchu ve Vrběticích. Agenti byli za účelem cesty do Česka vybaveni falešnými tádžickými cestovními pasy.

Radschabali Rachmonali byl dle vyšetřovatelů do akce zapojen také. K p

Muniční areál ve Vrběticích po explozi Muniční areál ve Vrběticích po explozi | Blesk:Honza Sucacek
odezření příspívá i to, že pohraniční vojska země mají historicky velice blízko k jednotkám GRU. Ruské tajné služby zároveň pomáhaly tádžickým vojskům v době konfliktu s uzbeckým islamistickým hnutím, který vypukl v roce 2011. Následně po zklidnění situace Tádžikistán pravidelně navštěvovali členové jednotky 29155.

Bohaté kontakty generála

„Účast Rachmonaliho je pro nás nová informace, ale dobře zapadá do celkového obrázku. Mohu totiž potvrdit, že velmi často, zejména v roce 2013, členové této jednotky cestovali do Tádžikistánu,“ řekl Seznam Zprávám Christo Grozev, člen vyšetřovací skupiny novinářů Bellingcat.

Třetí e-mail, který upřesňoval, kdy měli ruští agenti do Vrbětic dorazit, poslal podle zdroje blízkého vyšetřování Rus s českým občanstvím, který v současné době pobývá v Řecku a který byl taktéž kontaktem generála Rachmonaliho.

Podle vyšetřovatelů dosavadní odhalení napovídají tomu, že Rusko prezidentské cesty do Tádžikistánu využilo právě k uskutečnění schůzky Bernatíka s generálem. Zda se však schůzky účastnil i sám prezident, či o ní věděl, známo není. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček při vyšetřování událostí ve Vrběticích v roce 2014 sdělil, že členy delegace nevybíral prezident, ale kancléř Vratislav Mynář. Ten však později uvedl, že si Bernatíkovu přítomnost při návštěvě země vyžádal Svaz obchodu a průmyslu.

Prezidentovu a svou vlastní přítomnost na schůzce s generálem popírá. „Nic takového nebylo součástí programu pana prezidenta ani jeho doprovodu z prezidentské kanceláře. Podnikatelská delegace má ostatně vždy svůj vlastní program, jedinou výjimkou je hromadné podnikatelské fórum, kde pan prezident přednáší projev,“ sdělil Vratislav Mynář.

K dalšímu výbuchu muničních skladů došlo šest dní po návratu prezidentské výpravy zpět do Česka.

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS. 
Video se připravuje ...

Video  Likvidace trosek po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích  - Policie ČR
Video se připravuje ...

bagrista ( 1. května 2021 10:15 )

Moje řeč

bagrista ( 1. května 2021 10:13 )

souhlasím........

ja01 ( 30. dubna 2021 19:13 )

Zavři se na ruské ambasádě a nevylézej. Podržtaško putina.

e.lesanova ( 30. dubna 2021 19:12 )

Že by Koudelka něco zapomněl ???

ja01 ( 30. dubna 2021 19:12 )

Zavři se na ruské ambasádě a nevylézej. Podržtaško putina.

Zobrazit celou diskusi