Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zaorálek o tom, co ho mrzí na Zemanovi, proč nedokázal „třísknout dveřma“ i zapáchající kryse

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
30. dubna 2021
05:30

V době vrbětických výbuchů byl ministrem zahraničních věcí, nyní se jím mohl stát jen pár dní před zveřejněním identity jejich viníků. Když nabídku odmítal, o blížící se diplomatické válce s Ruskem neměl podle svých slov ani tušení. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Epicentru Blesku přiznal také, že ho vyjádření prezidenta Zemana mrzí a promluvil také o tom, kde udělali s Janem Hamáčkem (ČSSD) chybu.

Zaorálek přiznal, že zjištění o tom, že za vrbětickými výbuchy stojí s největší pravděpodobností agenti ruské zpravodajské služby GRU, pro něj nebylo stoprocentním překvapením: „Člověk si vzpomněl, že už tehdy byli někteří, kteří říkali, tady něco nehraje...to byl výbuch, který neměl obdoby. Kráter 300 metrů, byli u toho mrtví a až teď se dozvídáme, co za tím bylo,“ uvedl Zaorálek, který v té době zastával funkci ministra zahraničních věcí.

Na vyjádření prezidenta Miloše Zemana, ve kterém zpochybnil existenci některých důkazů řekl, že se projevila Zemanova dlouhodobá tendence nebrat jednu ze zpravodajských služeb jako partnera. „Důvěra ve zpravodajské služby je docela zásadní věc a podkopávat ji, zemi nemůže velice prospět,“ prohlásil Zaorálek a také zdůraznil, že navíc nešlo jen o práci zpravodajské služby, ale také o kooperaci s policií a státním zastupitelstvím.

„Člověk nepochybuje, že to nebyla náhoda. Myšlenka nedbalosti neobstojí, už jen proto, že to byly dva výbuchy vzdálené od sebe v čase. V tom vyšetřovacím spise je evidentní, že žádná taková vyšetřovací verze neexistuje,“ sdělil svůj postoj poté, co jim na vládě byly představeny příslušné spisy.

Prezident mě mrzí ve svém stanovisku, jak to tak postmoderně rozmělnil. Nemůžete ale nic změnit na tom, že Česká republika formuluje jednotné stanovisko a získává podporu od ostatních států,“ uvedl ministr kultury. Myslí si, že Zemanovo prohlášení České republice škodí a nahrává ruským informačním serverům, ale ne fatálně a to i vzhledem k tomu, že vláda i Sněmovna stojí v této kauze jednotně.

Video  USA si předvolalo Rusko kvůli české vesnici. Velvyslanec Kmoníček o překvapivé reakci Američanů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Co si nestihli říct?

Lubomír Zaorálek byl jel krůček od toho být jako šéf diplomacie v hlavním centru současného dění. Tuto pozici k překvapení vicepremiéra Jana Hamáčka však odmítl „Určitě tam byla nějaká chyba. Já jsem pochopil, že Jan Hamáček byl přesvědčen, že pro mě je ta nabídka exkluzivní, protože věděl o mém eminentním zájmu o zahraniční politiku. Ale pro mě to bylo komplikované z řady důvodů, které jsme si zřejmě nestihli zcela sdělit,“ přiznal,  že v rámci komunikace s jeho předsedou Hamáčkem byly určité komplikace.

„Mám trochu pocit, že to ministerstvo je rozděleno mezi premiéra a prezidenta a na toho ministra tam toho, když to zjednoduším, příliš nezbývá, protože oni okupují významné agendy, jeden ruskou, druhý evropskou a nebyla tam dohoda, aby ta práce měla smysl,“ popsal jeden z důvodů, který ho vedl k odmítnutí Hamáčkovi nabídky. Dalším rozhodujícím faktorem byl také současný stav pandemií těžce zkoušeného resortu kultury: „Kultura je opravdu v mimořádné situaci. O tom jsme se nestihli pobavit, že já tam nedokážu třísknout dveřma a říct balím to.“  

Jak na ministerstvu vyřešili problém se zapáchající krysou? Jak to bude s otevřením kulturních institucí a co ho v poslední době rozčílilo se dozvíte při sledování celého záznamu čtvrtečního Epicentra.

Video  Zaorálek se navezl do diváků na fotbale. A vnitřky divadel do konce června neotevřou, hlesl 1/47  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

fotrpjotr ( 30. dubna 2021 11:21 )

Co tak zaplatit dluhy dědicům po Altnerovi,na co stále čekáte?

nespokojeny ( 30. dubna 2021 10:41 )

Je třeba přečíst více názorů. např. Parlamentní listy píší objektivně na vše strany:

Prezident Zeman je státník, podobně jako Václav Klaus. Jeho hysteričtí kritici jsou jen šášové, kteří se snaží zavděčit Bruselu a vyvolat v národě patologickou nenávist ke všemu, co pochází z Ruska. Jsou to škůdci a jejich koordinovaná, záškodnická akce nás bude stát peníze ... hodně peněz.

Úplně se s tím neztotožňuji, ale byl jsem v Brně - Semilaso na akci kandidáta Drahoše před prezidentskou volbou. Vzpomněl jsem si!!!! Tam jsem se rozhodl volit za prezidenta Zemana. Ze dvou špatných toho lepšího. Na té akci převažoval od všech diskutujících jen výsměch na jeho nemocné nohy a to mě dostalo. Drahoš se opakovaně točil, ukazoval ,že má nohy v pořádku. Ubohý člověk.
Původním mým kandidátem byl pan Fišer.

zada ( 30. dubna 2021 07:29 )

Tak tohodle nýmanda jsme živili 30 let z našich daní­....ne­uvěři­telný!­!!! Prásknout dveřma před očima musíme my tobě politku!!!

blamal ( 30. dubna 2021 07:18 )

Ten tak lze, ze je z toho cloveku nanic. Na mzv nesel prave proto, ze vedel, ze by musel resit tenhle pruser s vypovidanim rusaku, a na to pan Luba nema rozhodne odvahu. A jeste svoji podelanost vydava za lasku ke kulture, kterou nemuze chudinku opustit. Houby pro ni udelal, jen mlati prazdnou slamu. Je mi z takovych lharu a hochstapleru nejen smutno, ale i blivno. Hnusnej clovek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa