Místo smrku, který stál u Střední zdravotnické školy padesát let, je nyní pařez, ke kterému někdo přidělal parte, a dokonce sem lidé přinesli svíčky. Takové emoce budí akce místní radnice.

Byl poškozený?

Vše odstartoval nepovedený převoz stromu, který nabídli městu lidé z Hýskova. Než ho dělníci naložili, zlomil se. „Takže jsme okamžitě začali hledat náhradu. Bylo několik variant, ale jako jediná se nakonec ukázala ta, že vezmeme strom od školy,“ řekl Blesku místostarosta Berouna Michal Mišina (ANO). Podle něj k situaci nahrál i fakt, že na místě u školy chce město vybudovat park, a jelikož strom prý není úplně zdravý, stejně by šel k zemi. „Dva až tři metry od vrcholu má dvojitou špičku. Bylo tu riziko, že by mohla prasknout a strom tak byl pro lidi nebezpečný,“ řekl Mišina.

„Je to nepochopitelné!“

Do něj se na Facebooku opřela řada lidí včetně ředitelky školy. „Rozhodnutí pokácet vzrostlý, zdravý a jediný dekorativní smrk v lokalitě je nepochopitelné, neracionální a neakceptovatelné,“ napsala ředitelka Leona Machková. Blesku pak řekla, že o plánu strom pokácet nevěděla, i když uznává, že je na pozemku města. „Pro účely čtyř týdnů zlikvidovat takový skvost… Byla to hurá akce. Všechny nás to namíchlo. Ten strom by tu ještě nějakou dobu stál,“ myslí si ředitelka

Dárci prvního stromu: Dílo diletantů!

Blesk zjišťoval, co se stalo s původním stromem pro Beroun. Nabídli ho majitelé bytovky v Hýskově. „Přivezl jsem ho z jižních Čech před čtyřiceti lety a společně se sousedy ho tady zasadil. Jenže byl už moc vysoký a blízko domu, tak jsme ho nabídli městu,“ řekl Blesku Miloš Poláček (63).

Jeho soused sledoval, jak ho odvážela specializovaná firma. Prý udělala chybu, a proto prasknul. „Uvázali strom dva metry pod vrcholem. Když ho nesli jeřábem, tak jim prasknul. Byla to diletantská práce,“ tvrdí Zdeněk Čuda (66), který má prý jeřábnické zkoušky, a tak této práci rozumí. „Nás hlavně naštvalo, že někdo tvrdil, že byl strom shnilý. Není to pravda. Byl naprosto zdravý,“ zlobí se pan Čuda.

Fotogalerie
23 fotografií