Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další protest zemědělců napříč Evropou: Přes 1500 traktorů v ulicích Česka, v Polsku zemřel člověk

Aktualizováno -
20. března 2024
19:57
Autor: ČTK - 
20. března 2024
07:20

Na české silnice dnes při protestech zemědělců vyjelo asi 1600 kusů techniky. Nejvíce, přes 400 strojů, bylo nahlášeno v Jihočeském kraji. Přibližně stovka traktorů a jiných zemědělských strojů zhruba na hodinu zablokovala hraniční přechod do Německa ve Strážném na Prachaticku. Tvořily se tam až kilometrové kolony. Protestem, který se konal i na řadě jiných míst republiky, chtěli účastnící poukázat na svou nespokojenost se situaci v zemědělství, řekla ČTK za organizátory Lenka Hryzbilová. Protesty se dnes konaly u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na čtvrtek. Zapojili se do nich i zemědělci z Polska, Německa, Nizozemska či Belgie. Během protestu zemědělců na jihozápadě Polska zemřel člověk, uvedl Onet. Řidič stojící před blokádou vystoupil a srazilo ho jiné auto.

Čeští zemědělci se připojili k evropským protestům, kterými chtějí upozornit na podle nich neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru na evropské i národní úrovni. Protesty se dnes konaly u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na čtvrtek. Zapoli se do nich i zemědělci z Polska, Německa, Nizozemska či Belgie.

Hraniční přechod Strážný byl z české strany zablokovaný přibližně na hodinu od 10:15. „Některá vozidla si už předem vybrala objízdnou trasu nebo se otáčela, když viděla kolonu,“ řekla ČTK policejní mluvčí Martina Joklová. „Naším cílem je poukázat na dlouhodobě neřešené problémy v zemědělství,“ uvedla Hryzbilová. Protestu u Strážného se účastnili zemědělci z Prachaticka, Strakonicka a Písecka. Do akce se na řadě jiných míst v Jihočeském kraji zapojilo více než 300 kusů zemědělské techniky.

„Cílem je upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru nejen na evropské, ale i na národní úrovni. Akce se koná symbolicky den před summitem premiérů EU,“ uvedla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Sedláci vyjeli na hranice také na severní Moravě.

„Dnešní protesty vnímám jako celoevropské,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný, který je tento týden s delegací na návštěvě Filipín a Vietnamu. „Za mě platí, že pokud budou protesty pokračovat na národní úrovni, tak já a vláda nemáme připravené žádné další záchranné balíčky. To, co jsme měli připravené, jsme dali na stůl,“ doplnil s tím, že vláda letos přidá 550 milionů korun na životní pohodu zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění.

V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál Výborný před 08:00 uvedl, že je dojednaná podpora určená zemědělským podnikům, které jsou postižené nejvíce, tedy těm malým a středním. Se zástupci farmářů Výborný podle svého vyjádření aktuálně jedná o tom, jak přesně zacílit navýšení investiční podpory na tři miliardy korun. V čem se ale neshodnou, je podle něj vrácení daně z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem. „Kdybychom začali rozebírat konsolidační balíček, tak by to prostě nedopadlo dobře,“ řekl ministr.

Čeští zemědělci jsou podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy připraveni protestovat do konce funkčního období současné vlády. Požadavky, které společně s dalšími oborovými organizacemi svaz nedávno předložil Výbornému, podle něj ale nemusí být splněné všechny. Je vůle domluvit se na kompromisu, řekl ČTK už dříve předseda Zemědělského svazu.

Poslední demonstrace českých zemědělců byla 7. března v Praze a podle Pánkové se jí zúčastnilo 3000 až 4000 zemědělců a 1000 zemědělských strojů.

Video  Ministr Výborný v jámě lvové: Vyrazil na demonstraci zemědělců před Úřad vlády.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

Petr Dyk ( 20. března 2024 23:13 )

Stávkují a stávkují. Pracovat na polích začnou zřejmě v zimě. V příští zimě. Zatím se projíždějí po městech a silnicích a plácají palivo. Asi hodně vydělávají, když si to leho můžou dovolit.

Uživatel_5660152 ( 20. března 2024 16:52 )

Dáááááávno ne! Dnešní "dotační žrouti a zelená daňová žumpa" neuživí svými osobními nároky ani sebe, a podle toho vypadá jejich nekvalitní, nekonkurence schopná produkce !!! Hrůza, plýtvání ( z cizího snadné .. ) a špína.

UFO1 ( 20. března 2024 16:26 )

Nekontrolovane potraviny z Ukrajiny,hadry z trhu......

UFO1 ( 20. března 2024 16:24 )

Lepší potraviny od českých zemědělců, než plesnivo odkudsi

Uživatel_5634767 ( 20. března 2024 15:37 )

Přeškoda je, že se češi bojí a nemají odvahu vyjít také do ulic za lepší život.úroveň!! A ne jen někde na náměstí ale v celém Česku a dlouhodobě!Jako je to v jiných státech a je tam přitom mnohem lépe než u nás!!! Kdepak, česká nátura je po.se.rou.tská a hlavně ohebná.Draho pořád stejně jen o pár halířů méně, ale když to lidem nevadí a kupují to dál, tak proč ne,že. 👎

Zobrazit celou diskusi