Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Salmonelóza byla v kuřeti s rýží. Oběd ve zlínské nemocnici skolil 68 lidí

Autor: peb, ČTK - 
23. dubna 2019
14:20

Nákazu salmonelózou ve zlínské krajské nemocnici způsobil oběd, a to kuře s rýží podávané 14. března. Onemocnělo 68 lidí. Vyplývá to z vyjádření hygieniků zveřejněného na stránkách Krajské hygienické stanice, zjistila ČTK. Nemocnici hrozí sankce, její výše ještě není známá, řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

 

Salmonelózou onemocnělo 38 pacientů a 30 zaměstnanců. „V odebraném vzorku kuřete s rýží byla potvrzena Salmonella enteritidis, která je identická s kmenem vykultivovaným z klinických materiálů nemocných osob,“ uvedla Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice.

V souvislosti s epidemií salmonelózy byli čtyři lidé hospitalizováni na infekčním oddělení v Uherském Hradišti. Zlínská nemocnice pacienty léčila zejména podáváním infuzí. U některých pacientek na gynekologicko-porodnickém oddělení bylo onemocnění závažnější a bylo třeba nasadit antibiotika. Někteří nemocní se léčili doma.

Hygienici již poslali nemocnici závěrečný protokol, proti zjištění může nemocnice podat námitky. Až pak se bude řešit případná sankce. Hygienici budou i nadále v nemocnici zajišťovat četnější státní zdravotní dozor. 

Nemocnice zvažuje i nákup kamer

Nemocnice podle Havrlanta hned po objevení nákazy zavedla opatření, aby se situace neopakovala. „Posílili jsme kontroly rozmrazování masa a jeho tepelné úpravy tak, aby tyto postupy byly monitorovány důsledně. Zvažujeme i nákup kamer a jejich umístění do prostor, kde se připravuje nemocniční strava, abychom případnou lidskou chybu mohli včas odhalit a v budoucnu eliminovat,“ uvedl Havrlant.

„Výskyt salmonelózy v dodávaných surovinách neovlivníme, ale chceme se důsledně zaměřit na správný postup při jejich zpracování, dodal Havrlant. Z verdiktu hygieniků bude podle něj vyvozena osobní odpovědnost některých zaměstnanců. „Zatím jim byly uděleny pouze výtky. V každém případě chceme, aby se taková situace už neopakovala,“ řekl.

Věcí se zabývá zlínská policie, která přijala trestní oznámení.

Zobrazit celou diskusi