Čtěte v pátek ve spotřebitelském testu Blesku, který si posvítil hned na deset výrobků. Při nakupování kuřecího bychom se neměli řídit pouze cenou, ale i výrobcem. Ačkoli na pultech tuzemských obchodů najdete v převážné míře české výrobce, dostávají se na ně i masa z dovozu. To není na překážku, ale u masa je kromě chovu důležitý i způsob zpracování. Jaký vliv to má na výslednou kvalitu, čtěte v pátek v testu Potravinového Sherlocka.

Kuřecí jíme stále víc

Oblíbenost drůbežího masa rok od roku roste. Zatímco v roce 2016 jeho spotřeba byla necelých 27 kg na hlavu za rok, v roce 2017 si každý z nás dopřál ještě o pár desetin kilogramu masa více. Kuřecí je oblíbené zejména pro svou dietnost a také rychlou kuchyňskou úpravu, což zejména v povánočním období kdekdo ocení.

Kuřecí maso je lehce stravitelné, obsahuje bílkoviny s podílem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty. Je mimo jiné bohaté na minerální látky, jako jsou fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík nebo selen. Obsahuje také vitaminy, zejména ze skupiny B jako B3 (niacin) či B6.

Stehýnko je tučnější...

Nejdietnější z kuřecího masa jsou prsní řízky bez kůže, které mají v porovnání s jinými druhy masa velmi nízkou energetickou hodnotu a obsahují málo tuku – okolo 2 %. Ačkoli se o kuřecím mluví jako o dietním mase, ne všechny části kuřete jsou na tom stejně. Kuřecí stehenní řízky bez kůže mohou být i třikrát až čtyřikrát tučnější než kuřecí prsa. Ačkoli se při tepelné úpravě stehenní řízky nevysuší tak snadno jako kuřecí prsa, pokud se snažíte po svátcích držet dietní režim, vězte, že jsou kaloričtější a tučnější než leckteré libové vepřové maso,  třeba vepřová panenka.