Věděli jste, že původní bramborový salát se připravoval ze zbytků? Podle kuchařky Magdaleny Rettigové z 20. let 19. století se bramborový salát skládal z toho, co zbylo v kuchyni. „... studená telecí pečeně a třeba i koroptve smícháme s majonézou a přidáme za tepla pokrájené brambory a cibuli,“ stálo v receptu zmíněné kuchařky.
Rozmanité menu
Tehdy bramborový salát ještě nebyl součástí vánoční tabule, což ale neznamená, že by česká kuchyně na Vánoce strádala. Na štědrovečerním stole se objevovalo rozmanité a vícechodové menu v podobě zabijačkových pochoutek či pečeného selete. Oblíbené byly tradiční kaše, slavnostní polévka byla hrachová a jako hlavní chod byly oblíbené uzené maso a bramborové knedlíky s povidlovou omáčkou nebo kapr načerno se šiškami (později houskovým knedlíkem), což je nejstarší dochovaný recept na štědrovečerní rybu.
Luxusní salát
Bramborový salát se k nám dostal nejspíš z Vídně a postupně se obohacoval o různé ingredience. Neodmyslitelnou přílohou ke smaženému kapru se stal až v 50. letech minulého století. V té době byl ještě bez kořenové zeleniny, ale obsahoval už tehdy známou pochutinu, která udělala během války z bramborového salátu luxusní jídlo – majonézu.
A co dnes?
Tradiční bramborový salát se zkrátka neobejde bez majonézy. Obsahují ji vůbec kupované saláty? A vyrovná se domácí? Čtěte už v pátek na Blesk.cz
VIDEO: Bramborový salát: recept a postup, jak na to...
Bramborový salát: recept a postup, jak na to