Vánoční bramborový salát
Suroviny:
- 2 cibule
- 1/2 celeru bulva
- 4 mrkve
- 4 vejce uvařené natvrdo
- 2 petržele
- sterilovaný hrášek
- 200 ml bílého jogurtu
- 400 ml majonézy
- 1 polévková lžíce hořčice
- 4 sterilované okurky
- 4 kg brambor uvařených ve slupce
- 3 kyselá jablka nakrájená na kostičky
- sůl, pepř
Postup:
Studené brambory na vánoční bramborový salát oloupeme, kořenovou zeleninu uvaříme v okyselené vodě do poloměkka. Vše nakrájíme na kostičky. Na drobno nakrájenou cibuli můžeme spařit horkou vodou, aby nebyla tak ostrá. Hrášek scedíme. Vše důkladně promícháme, je-li bramborový salát málo pikantní, zakapeme citronovou šťávou (můžeme přidat i lák z okurek).
Bramborový salát s jablky
Suroviny:
- 500 g brambor
- 125 ml majonézy
- 2 jablka
- 6 stonků řapíkatého celeru
- 1 červená cibule
- polévková lžíce octa
- polévková lžíce nasekané pažitky
- sůl, pepř
Postup:
Brambory omyjte a uvařte je ve slupce v osolené vodě doměkka. Vodu slejte a brambory nechte chladnout. Až budou vlažné, oloupejte je, nakrájejte na kostičky a vložte do mísy.
Přidejte nakrájený řapíkatý celer, cibuli a jablka. Promíchejte, opepřete a přidejte ocet. Opět promíchejte a salát nechte asi hodinu odležet v lednici.Pak do mísy vmíchejte majonézu a bramborový salát rozdělte na porce, které můžete ozdobit pažitkou.
Bramborový salát se šunkou
Suroviny:
- 2 kg salátových brambor
- 200 ml majonézy
- 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
- 2 ks mrkve
- 200 g vepřové šunky
- 100g sterilovaného hrášku
- sůl, pepř
Postup:
Brambory uvařte ve slupce doměkka, nechte je zchladnout a oloupejte. Nakrájejte je na drobné kostičky a ve velké míse smíchejte s majonézou a hořčicí. Podle chuti osolte a opepřete. Mrkve očistěte a nastrouhejte najemno. Šunku nakrájejte na nudličky. Spolu s hráškem vše vmíchejte do brambor. Pro lepší rozložení chutí nechte salát rozležet alespoň hodinu v chladu.
Bramborový salát bez majonézy
Suroviny:
- 2 kg salátových brambor
- 1 kuchyňská cibule
- 100 ml zeleninového vývaru
- 4 ks sterilovaných okurek
- 4 snítky kadeřavé petrželky
- 2 polévkové lžíce vinného octa
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
Brambory uvařte ve slupce do poloměkka, oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte, vložte do vývaru a chvíli povařte. Pak ji i s vývarem přidejte k bramborám a nechte rozležet. Okurky nakrájejte, petrželku nasekejte. Přidejte k bramborám a pokapejte jemným olivovým nebo řepkovým olejem. Salát dochuťte octem, solí a pepřem.
Bramborový salát s jogurtem a majonézou
Majonézy se nechcete vzdát, ale přeci jenom byste chtěli trochu dietnější variantu bramborového salátu? Pusťte si video v úvodu článku, ve kterém vám foodblogerka poradí, jak bramborový salát odlehčit jogurtem.