Vánoční bramborový salát

Suroviny:

  • 2 cibule
  • 1/2 celeru bulva
  • 4 mrkve
  • 4 vejce uvařené natvrdo
  • 2 petržele
  • sterilovaný hrášek
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 400 ml majonézy
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • 4 sterilované okurky
  • 4 kg brambor uvařených ve slupce
  • 3 kyselá jablka nakrájená na kostičky
  • sůl, pepř

Postup:

Studené brambory na vánoční bramborový salát oloupeme, kořenovou zeleninu uvaříme v okyselené vodě do poloměkka. Vše nakrájíme na kostičky. Na drobno nakrájenou cibuli můžeme spařit horkou vodou, aby nebyla tak ostrá. Hrášek scedíme. Vše důkladně promícháme, je-li bramborový salát málo pikantní, zakapeme citronovou šťávou (můžeme přidat i lák z okurek).

Bramborový salát s jablky

Autor: Shutterstock

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 125 ml majonézy
  • 2 jablka
  • 6 stonků řapíkatého celeru
  • 1 červená cibule
  • polévková lžíce octa
  • polévková lžíce nasekané pažitky
  • sůl, pepř

Postup:

Brambory omyjte a uvařte je ve slupce v osolené vodě doměkka. Vodu slejte a brambory nechte chladnout. Až budou vlažné, oloupejte je, nakrájejte na kostičky a vložte do mísy.

Přidejte nakrájený řapíkatý celer, cibuli a jablka. Promíchejte, opepřete a přidejte ocet. Opět promíchejte a salát nechte asi hodinu odležet v lednici.Pak do mísy vmíchejte majonézu a bramborový salát rozdělte na porce, které můžete ozdobit pažitkou.

Bramborový salát se šunkou

Autor: FOOD

Suroviny:

  • 2 kg salátových brambor
  • 200 ml majonézy
  • 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 2 ks mrkve
  • 200 g vepřové šunky
  • 100g sterilovaného hrášku
  • sůl, pepř

Postup:

Brambory uvařte ve slupce doměkka, nechte je zchladnout a oloupejte. Nakrájejte je na drobné kostičky a ve velké míse smíchejte s majonézou a hořčicí. Podle chuti osolte a opepřete. Mrkve očistěte a nastrouhejte najemno. Šunku nakrájejte na nudličky. Spolu s hráškem vše vmíchejte do brambor. Pro lepší rozložení chutí nechte salát rozležet alespoň hodinu v chladu.

Bramborový salát bez majonézy

Autor: FOOD

Suroviny:

  • 2 kg salátových brambor
  • 1 kuchyňská cibule
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 4 ks sterilovaných okurek
  • 4 snítky kadeřavé petrželky
  • 2 polévkové lžíce vinného octa
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

Brambory uvařte ve slupce do poloměkka, oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte, vložte do vývaru a chvíli povařte. Pak ji i s vývarem přidejte k bramborám a nechte rozležet. Okurky nakrájejte, petrželku nasekejte. Přidejte k bramborám a pokapejte jemným olivovým nebo řepkovým olejem. Salát dochuťte octem, solí a pepřem.

Bramborový salát s jogurtem a majonézou

Majonézy se nechcete vzdát, ale přeci jenom byste chtěli trochu dietnější variantu bramborového salátu? Pusťte si video v úvodu článku, ve kterém vám foodblogerka poradí, jak bramborový salát odlehčit jogurtem.