Brambory na bramborový salát je dobré vařit ve slupce den předem. Lépe se pak s nimi pracuje. Na tři kilogramy salátu je potřeba zhruba jeden a půl kilogramu brambor.
Výběru brambor věnujte pozornost. Nejlepší je varný typ A, který je nejvhodnější pro vaření ve slupce a do salátů. Brambory jsou pevné a tuhé, nemoučnatí.
Důležité je to pro to, že brambory se do salátu krájí na malé čtverečky, takže musí zůstat pohromadě, aby se nerozdrobily na kaši. Křehčí vajíčka se do salhttps://www.zeny.cz/lifestyle/nejlepsi-bramborovy-salat-tipy-na-tradicni-i-odlehcene-verze-384.htmlátu přidávají v podobě nudliček, zelenina může být čerstvě vařená i sterilizovaná. Krájí se na kostičky, ale také se může mixovat.
Salát udržujte v chladu, vydrží tak až do Štěpána (26. 12.), ale servírujte jej při pokojové teplotě, aby z něj netrnuly zuby.
Na bramborový salát budete potřebovat:
- 1,5 kg brambor
- 20 dkg hrášku
- 20 dkg na drobno nakrájených okurek
- 20 dkg celeru
- 20 dkg mrkve
- 20 dkg cibule
- 20 dkg hořčice
- 45 dkg majonézy
- 6 vajec
- špetka cukru, pepře, soli
Fotogalerie: Bramborový salát krok za krokem
Variace bramborového salátu
Bramborový salát se salámem
Velmi rozšířená varianta. Vpodstatě jde o vlašský salát. Používá se jakýkoliv měkký salám – šunkový, gothaj, junior...
Bramborový salát s jogurtem
Odlehčená light verze salátu. Nepoužívejte ale příliš tekutý jogurt, salát by se rozplizl. Nejlepší je hustší, rozhodně bílý a neslazený.
Vídeňský salát
U nás nepříliš rozšířená verze. Přesto velmi dobrý, pikantní. Potřeba jsou jen brambory, cibule, okurka, ocet, hořčice, sůl a pepř.