Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Natalie si na dovolené v Řecku dala v hotelu kuřecí. Za několik hodin zemřela na otravu

Autor: jer - 
29. července 2018
20:45

Natalie (37) byla v Řecku na prázdninách se svým manželem a dvěma syny. Klid a odpočinek ale vystřídalo utrpení a smutek, když Natalie zemřela - patrně na otravu jídlem. K té údajně došlo po pozření neuvařeného kuřecího masa. Informoval o tom Daily Mail.

Rodinka z britského města Harpenden v hrabství Hertfordshire vyrazila na řecký ostrov Korfu 13. srpna 2017. Spolu s Natalií byli také její manžel a jejich dva malí synové. Natalie byla podle své rodiny „fit a zdravá.“ Po dvou týdnech se ale krásná dovolená pro Rawnsleyovy změnila v noční můru.

Krvavé kuřecí

Neuvařené maso Natalie snědla v hotelové restauraci. „Hotel měl 2 nebo 3 restaurace. Byl tam bufet a restaurace, celá rodina jedla pohromadě. S Natalií jsme se dohodli, že se budeme střídat. Jeden z nás hlídal děti a jedl své jídlo, druhý se postavil do fronty na lepší jídlo,“ popsal hotelové stravování Stewart Rawnsley, manžel Natalie.

Natalie podle manžela jedla jiné jídlo než zbytek rodiny. „S oběma chlapci jsme měli těstoviny, chleba a párky. Natalie měla úplně jinou večeři. Skládala se z kuřete, salátu, zeleniny a krevet,“ řekl Stewart a dodal: „Seděli jsme u stolu a jedli jsme, když se Natalie vrátila s jídlem. Když řízla do kuřecího masa, vytekla z něj krev. 'Vypadá to krvavě,' poznamenal jsem.“

Pozřela jen několik soust

Natalie podle manžela pozřela jen několik soust původního masa, poté se zvedla, odnesla jídlo a vrátila se s jiným masem, které následně snědla. Ten večer si prý Stewartova manželka stěžovala, že se necítí dobře. Stewart se vzbudil, až když jeho žena ve 3 hodiny ráno zvracela. Během následujících 36 hodin se její stav začal rapidně zhoršovat, v celém těle se jí začaly tvořit krevní sraženiny.

„V 7 ráno k nám dorazil doktor. Natalii diagnostikoval gastroenteritidu. Řekl nám, abychom se rozdělili, abychom to s dětmi nechytili také. Vzal jsem děti na snídani, šli jsme si zaplavat,“ řekl Stewart vyšetřovatelům. Manžel Natalii po několika hodinách šel zkontrolovat, její stav se ale nelepšil. Druhý přivolaný doktor v 11 hodin ráno rozhodl o převozu Natalie do místního zdravotnického centra.

Otrava jídlem

Ambulance Natalii vyzvedla přibližně ve 13:00. Později se Stewart dozvěděl z textové zprávy, že doktoři Natalii posílají do centrální nemocnice ostrova Korfu. „V 11 večer mi na dveře zaklepal první doktor. Ten, který ji viděl v 7 ráno. Řekl mi, abych se oblékl a že musím rychle do nemocnice. Myslel jsem, že moji ženu ráno pustí domů,“ řekl Stewart.

Nemocnice byla od hotelu vzdálená asi 70 kilometrů. Stewart uvedl, že jeho žena v té době na nemocničním lůžku na Korfu krvácela ze všech otvorů. „Moje žena ležela na konci místnosti, kolem ní stálo 8 lidí. Byla vzhůru a byla ráda, že mě vidí. Samozřejmě byla rozrušená. Bolely ji nohy, taky měla na sobě několik červených skvrn,“ popsal situaci v nemocnici Stewart.

V nemocnici upadla do bezvědomí

Podle vyšetřování vedoucí sestra chtěla přesunout Natalii do nemocnice na pevnině, která je lépe vybavená. Na Korfu za Natalií dorazili také její bratr a neteř. Její příbuzní zůstali u ní i poté, co na jednotce intenzivní péče upadla do bezvědomí.

„Asi v 1 hodinu odpoledne jsme si s jejím bratrem všimli, že se něco děje na jejím srdečním monitoru. Začali jsme volat o pomoc. Přiběhli zdravotníci a museli jsme opustit místnost. Stáli jsme za dveřmi asi 5-10 minut. Potom z místnosti vyšla vedoucí sestra a omluvila se, že nemohla udělat více. Natalie zemřela,“ popsal poslední minuty života své ženy Stewart.

Nešlo nic dělat

Pravděpodobnost nakažení jídlem a následky takové nákazy mohou záviset čistě na vašich genech. „Závisí to na tom, jaké máte geny. Abych to zjednodušil, vypadá to, že paní Rawsleyová měla špatné geny,“ řekl k případu profesor Sebastien Lucas, expert přes infekce.

„Předpokládám, že je to E-Coli infekce. Je reálné, že pocházela z nedovařeného kuřete. Existuje šance, že začne produkovat DIC (Diseminovaná intravaskulární koagulace - porucha srážlivosti). A jakmile to začne dělat, už vám není pomoci. Pokud nemocný začne říkat, že se necítí dobře, do jednoho dne je po něm,“ popsal možný průběh nemoci Lucas.

Podle profesora pro oběť v takové situaci už nelze moc udělat. Podle Lucase je Natalie už třetí osobou, která minulý rok zemřela za podobných okolností. Doktorka Athanasia Vargiamidouová provedla posmrtné vyšetření těla Natalie poté, co řecké úřady vrátily její tělo. „Někde se její krev nemohla srážet, jinde se srážela moc a to vše současně,“ řekla Vargiamidouová. Dodala, že případ vypadá jako klasická vážná otrava jídlem.

Asistentka koronera dr. Shirley Radcliffová řekla: „Není na to žádný magický lék. Je dobře známo, že nevařené kuřecí maso je zdrojem E-Coli.“ I rychlý průběh otravy podle Radcliffové dává smysl. „Bereme v úvahu, že záleží na konkrétním pacientovi. Někteří pacienti jsou k tomuto velmi náchylní a někteří ne,“ dodala doktorka.

gjim ( 30. července 2018 18:32 )

Po dlouholetých zkušenostech se nestravuji v žádných restauracích a rychlostáncích. Veškerou stravu si připravuji sám a to důsledně. Čistota a hlavně pořádně provařit připravované jídlo, což u některých rychlokuchařů není pravidlem. Měl jsem těžký zánět žaludeční sliznice ze špinavého půllitru, získal jsem alergii na kuřecí maso a na ryby. Když pojedu na dovolenou, tak si tam vařím sám, vím jak si to připravím, čeho se vyvarovat a je to v pohodě. A na závěr -Sám si vaří , sám si peru a už se z toho ne. po. se. ru.

avonka1 ( 30. července 2018 10:50 )

Tuto otravu jsem měla z polského kuřete byla jsem uplně dehydrovaná na JIPU jsem ležela a lili do mne litry antibiotik,zřejmně moje tělo mělo dost sil se ubránit,ale dnes jím kuřecí pouze z bio chovu.

mandat ( 30. července 2018 09:36 )

Proc jedla syrove maso ? Proc to nevratila, muselo to preci i zapachat, i kdyz se snazi zkazene maso macet v jejich korenich atd. V jiznich zemich i v orientu se musi dat pozor na napoje a nedovarena jidla.

honza46 ( 30. července 2018 08:37 )

To se teda šeredně mýlíš, kuchaři. Mně se to stává u moře často, ež to epropečou a teče z toho červené, proto když vidím, že to není propečené, tak to odložím.

beztedoprdele ( 30. července 2018 07:34 )

 Taky souhlasím, že z kuřecího masa nevytéká žádná krev,je to blábol,jsem kuchař a za své prakse jsem se s tím nesetkal.

Zobrazit celou diskusi