Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tuna polského kuřecího se salmonelou v Česku. Část masa skončila v restauracích

Autor: ČTK - 
28. února 2019
19:02

Ve 1200 kilogramech mražených kuřecích stehen z Polska našli veterináři salmonelu. Zásilku objevili ve velkoobchodním skladu Petr Novotný - Gastroplus v Lounech. Veterináři nyní zjišťují, kam maso dále šlo, část zásilky byla distribuovaná do stravovacích služeb. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Kontaminovaného masa může být více, stejná šarže šla i do Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje. Zboží vyrobila polská firma Inter-Natural 2000. Část polské dodávky již odešla z lounské firmy k několika zákazníkům. Některé z nich už firma kontaktovala, další osloví co nejdříve. Na dotaz ČTK to dnes řekl majitel firmy Petr Novotný - Gastroplus Louny. 

„Uvedených 1200 kilogramů kuřecího masa bylo součástí zásilky stejné komodity téhož původu o celkové hmotnosti 4800 kilogramů. Veškeré nedistribuované mražené drůbeží maso, celkem 3940 kg, bylo zajištěno a uskladněno odděleně a čeká se na laboratorní výsledky,“ dodal mluvčí. V drůbežím mase bývá salmonela častěji než v hovězím.

Jednatel firmy z Loun potvrdil, že část masa už se dostala k zákazníkům. „Opravdu, podle rozboru laboratoří v České republice, byl nález salmonely u jedné šarže kuřecích stehen pozitivní,“ řekl ČTK. Firma proto ve spolupráci s veterinární správou zastavila prodej celé dodávky. „Bohužel část této šarže již odešla k několika zákazníkům. Některé jsme již kontaktovali a zbytek se bude řešit v nejbližších hodinách či dnech,“ doplnil.

Větší část dodávky veterináři zablokovali a další šarže přezkoumají. Podle Novotného bude ale celá dodávka, i kdyby byla nezávadná, buď zlikvidována, nebo vrácena dodavateli.

 „Zboží bylo dodáno přes firmu, s kterou spolupracuji dlouhou dobu, a nikdy jsme neměli problémy. Není tedy důvod ukončit spolupráci, kvůli jednomu, i když připouštím, že velice závažnému problému. Věřím, že i on obchodoval v dobré víře a že nechce distribuovat závadné maso,“ dodal.

Do skladu v Olomouci byly z Polska dodány zhruba dvě tuny kuřecích prsních řízků stejné šarže, jako měla mražená kuřecí stehna, v nichž našli veterináři salmonelu, řekl ČTK ředitel krajské pobočky SVS v Olomouci Aleš Zatloukal. Kuřecí prsní řízky měly datum spotřeby do 23. února a celá zásilka už byla ze skladu v Olomouci distribuována odběratelům, například restauracím.

České úřady se v poslední době zabývaly problémy s polským hovězím masem, kde se našla salmonelóza. Od čtvrtka kvůli němu platí mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích. Nyní se objevilo i drůbeží s choroboplodnými zárodky.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Kuřecí maso Kuřecí maso | Profimedia

PPP150W ( 1. března 2019 06:54 )

A co se tam děje? Máte nějaké indicie?

kapturek ( 1. března 2019 06:37 )

vsechny tyhle afery ukazuji na jednu vec, doku nebyly problemy s polskym hovezim tak se u nas nic nekontrolovalo, ta salmoneloza tam byva vetsinou ale ti c oto maji na starosti na to kaslali a nic nekontrolovali, ted kdyz se v polsku prislo na podvody, tak zacli strasne vsecko kontrolovat a prichazi na to co za odpad se k nam vozi, a sranda bude teprv az odhali co se deje na ceskych jatkach, to teprv bude srandy

PPP150W ( 1. března 2019 06:30 )

Rozhodnutí evropské komise zakázat Česku provádění veterinárních kontrol je skandální. Obzvlášť v době, kdy jsou s masem z Polska neustálé prokazatelné problémy. Zvláštní je, že např. Německo, Francie, Holandsko od Poláků maso nedováží. Mohli by s tím začít a jít nám příkladem. Samozřejmě bez veterinárních kontrol.

slovan1954 ( 28. února 2019 21:43 )

Tak kupuj jenom čecholské!!

cojetidotoho ( 28. února 2019 21:33 )

Co furt máte s tím Polskem? Proč nenapíšete třeba to, že kuřecí řízky od Bureše z Vodňan mají salmonelu ve třech balení z pěti? Polské maso je ok, např. hovězí mají mnohem chutnější než my, protože zvířata dokrmují kukuřicí a maso je pak mnohem šťavnatější. Jenom všichni jedou protipolskou propagandu, ale realita je jiná. To už si Bureš s Tomanem podplatili veškerý tisk v ČR, nebo na čí objednávku píšete tyhle hovadiny? https://www.denik.cz/ekonomika/vodnanska-kurata-maji-salmonelu-vyrobky-agrofertu-v-test u-propadly-20180712.html

Zobrazit celou diskusi