Tuna polského kuřecího se salmonelou v Česku. Část masa skončila v restauracích
Ve 1200 kilogramech mražených kuřecích stehen z Polska našli veterináři salmonelu. Zásilku objevili ve velkoobchodním skladu Petr Novotný - Gastroplus v Lounech. Veterináři nyní zjišťují, kam maso dále šlo, část zásilky byla distribuovaná do stravovacích služeb. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Kontaminovaného masa může být více, stejná šarže šla i do Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje. Zboží vyrobila polská firma Inter-Natural 2000. Část polské dodávky již odešla z lounské firmy k několika zákazníkům. Některé z nich už firma kontaktovala, další osloví co nejdříve. Na dotaz ČTK to dnes řekl majitel firmy Petr Novotný - Gastroplus Louny.
„Uvedených 1200 kilogramů kuřecího masa bylo součástí zásilky stejné komodity téhož původu o celkové hmotnosti 4800 kilogramů. Veškeré nedistribuované mražené drůbeží maso, celkem 3940 kg, bylo zajištěno a uskladněno odděleně a čeká se na laboratorní výsledky,“ dodal mluvčí. V drůbežím mase bývá salmonela častěji než v hovězím.
Jednatel firmy z Loun potvrdil, že část masa už se dostala k zákazníkům. „Opravdu, podle rozboru laboratoří v České republice, byl nález salmonely u jedné šarže kuřecích stehen pozitivní,“ řekl ČTK. Firma proto ve spolupráci s veterinární správou zastavila prodej celé dodávky. „Bohužel část této šarže již odešla k několika zákazníkům. Některé jsme již kontaktovali a zbytek se bude řešit v nejbližších hodinách či dnech,“ doplnil.
Větší část dodávky veterináři zablokovali a další šarže přezkoumají. Podle Novotného bude ale celá dodávka, i kdyby byla nezávadná, buď zlikvidována, nebo vrácena dodavateli.
„Zboží bylo dodáno přes firmu, s kterou spolupracuji dlouhou dobu, a nikdy jsme neměli problémy. Není tedy důvod ukončit spolupráci, kvůli jednomu, i když připouštím, že velice závažnému problému. Věřím, že i on obchodoval v dobré víře a že nechce distribuovat závadné maso,“ dodal.
Do skladu v Olomouci byly z Polska dodány zhruba dvě tuny kuřecích prsních řízků stejné šarže, jako měla mražená kuřecí stehna, v nichž našli veterináři salmonelu, řekl ČTK ředitel krajské pobočky SVS v Olomouci Aleš Zatloukal. Kuřecí prsní řízky měly datum spotřeby do 23. února a celá zásilka už byla ze skladu v Olomouci distribuována odběratelům, například restauracím.
České úřady se v poslední době zabývaly problémy s polským hovězím masem, kde se našla salmonelóza. Od čtvrtka kvůli němu platí mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích. Nyní se objevilo i drůbeží s choroboplodnými zárodky.
Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.
A co se tam děje? Máte nějaké indicie?