Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Senioři přestávají zvládat péči o staré rodiče. Problém v Česku narůstá

Autor: bud - 
11. února 2019
05:55

Místo vytouženého odpočinku je v důchodu čeká stres a vyčerpávající starost o vlastní staré rodiče. Pro stále víc Čechů to začíná být realitou. Délka dožití se v zemi prodlužuje a starost o lidi nad 80 let častěji dopadá právě na jejich potomky. Upozornila na to seniorská organizace Elpida, podle které na její infolinku volá víc a víc lidí, kteří si s nečekanými komplikacemi nevědí rady.

V Česku se dosud skloňoval jako rostoucí fenomén takzvané sendvičové generace, kdy se lidé musí starat nejen o své děti, ale zároveň pečovat také o své stárnoucí rodiče. To je náročné finančně i z pohledu organizace času.

Jenže jak populace stárne, objevuje se problém v tuzemsku doposud spíše neznámý – péče o vlastní rodiče v době, kdy už lidé začínají mít potíže sami se sebou. Upozorňuje na to Kateřina Bohatá ze seniorské organizace Elpida. „Objevují se situace, když jsou pečující lidé sami senioři v důchodovém věku a starají se o své rodiče, kteří už jsou v seniu, je jim tedy 80 let a více,“ řekla pro Blesk Zprávy.

Namáhavá péče a spánek „na jedno ucho“

Elpida tento trend zaznamenala v rámci své telefonní linky pro seniory. V posledním roce tam výrazně vzrostl počet dotazů právě seniorů, kteří řeší potíže se svými velmi starými rodiči. „Ta péče je pro ně obrovsky namáhavá, protože už oni sami zaznamenávají nějaký úbytek psychických a fyzických sil a sami potřebují nějakou podporu. A teď se ocitnou v roli někoho, kdo musí být 24 hodin denně k dispozici a být v pohotovosti. Pak spí na jedno ucho,“ popsala Bohatá.

Situace se podle ní začíná komplikovat zpravidla velmi náhle a rodiny na to nejsou připraveny. „Volají ve chvíli, kdy se stala nějaká změna, třeba když se zhoršil zdravotní stav nebo došlo k úrazu, a ten senior přišel o samostatnost. Najít nějaké zařízení nebo vyřešit tuto situaci nárazově je složité,“ vysvětlila Bohatá s tím, že pracovníci linky často radí třeba ohledně financí nebo pečovatelských služeb.

„Lidé třeba neví, jak si zařídit příspěvek na péči. Novinkou v systému je také nárok na dlouhodobé ošetřovné, ale řada lidí neví, že je žádost potřeba podat ještě po dobu hospitalizace,“ doplnila.

Seniorská organizace: Stát musí zakročit

V následujících desítkách let bude česká společnosti rychle stárnout a třetinu populace budou v podstatě tvořit senioři. Podobné situace tak budou mnohem častěji a podle ředitele organizace Jiřího Hraběte bude potřeba, aby na to stát zareagoval. Chybí například dostatek informací i úlev pro pečující.

„Je potřeba zavést opatření v několika rovinách, například daňové odpočty pro lidi, kteří pečují, změnit podmínky v práci tak, aby člověk mohl část pracovního dne strávit péčí o blízkého člověka. Aby se lidé nevystavovali riziku, že kvůli péči přijdou o zaměstnání,“ řekl Hrabě a dodal, že stát nedokáže naplno přebrat roli pečovatele pro všechny staré lidi.

Dnes je ve starobním důchodu přibližně 2,4 milionu Čechů, za 10 let už to možná bude až o milion více. Zatímco nyní je ve věku nad 65 let přibližně každý pátý obyvatel, v polovině století to bude už každý třetí, ukazují odhady Českého statistického úřadu. Zásadní bude i to, že ve 30. letech se do seniorského věku dostanou silné ročníky z éry socialismu, takzvané Husákovy děti.

Elpida připravila speciální Desatero pečujícího, kde lze najít užitečné informace pro ty, kteří se v této roli ocitli poprvé.

agfor ( 11. února 2019 15:21 )

Copak senioři, ti mají aspoň svůj důchod, ale co ti mladší, kteří ještě musí dřít na tuto otrokářskou a rasistickou republiku ? Ti musejí zůstat z práce doma a, na rozdíl od cikánů, nedostanou nic.

Rtep ( 11. února 2019 13:34 )

Situace je špatná, 80 letý důchodce má své dětí ve věku cca 50-55 let. Jejich vnuci ještě možná chodí do školy a tak mají dost drahé náklady. Jejich rodiče jsou finančně vyšťavený, mnohdy platí ještě hypotéku za nějaký bydlení. Aby se člověk staral o ležáka důchodce, to je práce na plný úvazek a vzhledem k finanční situaci, je to dost nemožné. Ve věku nad 50 je každý rád, že má práci. Je to tedy začarovaný kruh, pokud se má jít do důchodu v 65 tak se nepočítá s tím, že člověk pod 85 bude potřebovat nějakou péči od svých dětí. Jsou sice ústavy pro důchodce, ale tam se stěhují přednostně lidé z velkých měst, kteří mohou pronajmout byt a mají i velký důchod. Už teď rostou domy pro seniory jak houby, protože nešťastný systém rozbijí tradiční rodiny a lidi nemají kdy se postarat o své rodiče, za 10-20 let tu bude obrovský problém, protože starých lidí bude víc a víc a chybějící děti se nepostarají ani o příjem do sociálního systému ani o rodiče. Schválně kolik znáte ve svém okolí mladých rodin co nejsou rozvedený a mají 2 a víc dětí. Taky přemýšlíte? a to máte celých 10 prstů na počítání

bibijana ( 11. února 2019 12:43 )

Tak to jde jedině v případě, že rodina bydlí v jednom městě. Pokud jsou roztahaní po celé republice, tak to není možné. Když máte ležáka, tak je to intenzivní péče 24 hodin denně. I v noci musíte polohovat, přebalovat.Já na to byla úplně sama a jsem odrovnaná. Mám podlomené zdraví a co je nejhorší, do důchodu celkem daleko. Sama bych pomoc uvítala. Jako odměnu za dlouholetou péči mám čisté svědomí, ale i tíživé vzpomínky.S maminkou jsem byla až do jejího posledního vydechnutí, není dne, kdy bych si v paměti nepromítala každý detail tohoto okamžiku.

hadaja ( 11. února 2019 11:54 )

Milý pane,vzhledem k tomu, že výše 2000 neexistuje, je opravdu vidět, že nevíte vo co go.

deratizater ( 11. února 2019 09:49 )

Proč tolik skuhrání?Nyní zvýšili příspěvek na péči a je spousta sociálních služeb které se na péči o nemocné specializují.Jsou taky LDN kde se o tyto lidi postarají.Chce to jen sesedět na penězích a umět využívat starobních důchodů a těch příspěvků k zajištění péče o tyto lidi.Nelze dopustit aby to došlo k bodu kdy si rodinní příslušníci udělají z péče o své seniory výnosnou živnost to by stát neutáhnul.

Zobrazit celou diskusi