Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chudé ruské babičky si musí přivydělávat na internetu: Jejich produkty mají velký úspěch

Autor: ČTK - 
18. ledna 2019
06:47

Zdaleka ne všechny ruské babičky zvládají práci s internetem, na sociálních sítích ale nabízejí k prodeji pletené čepice, šály a bačkory, aby si přivydělaly k hubené penzi. Pro čtyřicítku pletařek, jež se účastní projektu Granny’s na sociální síti Instagram, nepřipadá v úvahu, aby jako mnoho starých lidí v Rusku trávily hodiny na chodníku v mrazivé zimě, která často v Petrohradu vládne, aby prodaly jednu šálu za pár rublů.

Plody jejich práce jsou prezentovány na stránkách Instagramu téměř profesionálně, v jejich výrobcích pózují modelky jako z módních časopisů. Jednotlivé kousky se tam prodávají často v přepočtu za stovky korun.

Tato iniciativa, která byla zahájena před několika měsíci v Petrohradu, druhém největším ruském městě, má hmotně pomáhat ženám od pětapadesáti do sedmaosmdesáti let, které se jí účastní, ale také vyzdvihnout úctyhodnou roli, jakou v Rusku hrají bábušky, vysvětluje sedmadvacetiletá zakladatelka projektu Julija Alijevová.

„Bábuška hraje v rodinách klíčovou roli, hlídá vnoučata, vaří složitá jídla a plete bačkory. Má ale jen velmi nízkou penzi. A stejně jako ostatní staří lidé obtížně v důchodu hledá práci,“ řekla agentuře AFP Alijevová, jejíž pětaosmdesátiletá babička se projektu také účastní.

Postavení starých lidí je v Rusku často obtížné a diskutuje se o něm hlavně od té doby, co prezident Vladimir Putin rozhodl o postupném zvyšování důchodového věku z pětapadesáti na šedesát let pro ženy a ze šedesáti na pětašedesát pro muže.

Přestože mnozí ruští důchodci kvůli velmi nízkým penzím dál pracují, aby přežili, vyvolala tato reforma rozsáhlou nespokojenost. Ve velkých městech, zejména v Moskvě a Petrohradu, lze vidět důchodkyně, jak načerno prodávají pletené zboží u stanic metra.

Jelena Treťjakovová, první babička, která se připojila k projektu Granny’s, ujišťuje, že se její život změnil. „Dnes je téměř nemožné, aby důchodkyně našla práci, a moje situace byla ještě složitější, protože jsem mohla pracovat jen doma,“ říká.

Šestapadesátiletá dáma pečuje o handicapovaného čtrnáctiletého vnuka společně se svou dcerou. Díky prodeji pletených výrobků si vydělá měsíčně až 70.000 rublů (asi 23.000 Kč). To je pro ni velká částka, protože důchod má v přepočtu sotva 4000 Kč.

Toho dne se Jelena setkala s Julijí Alijevovou v kavárně v centru Petrohradu, kde jí byla předána objednávka na luxusní svetr v přepočtu asi za 4000 Kč. „Bude to replika slavné značky, z peruánské vlny,“ říká Julija.

Pletené výrobky stojí v přepočtu od několik stovek až zhruba do 4000 Kč. Důchodkyně pracující pravidelně pro Granny’s vydělávají v přepočtu od 9500 po více než 22.000 Kč. Měsíční důchod v Rusku se v přepočtu pohybuje kolem 4500 Kč.

Julija zpočátku hledala spolupracovnice ve svém okolí. Dnes to jsou příbuzní bábušek, kdo ji kontaktuje, nebo samy důchodkyně, které četly články v tisku. Pletařky nepocházejí jen z Petrohradu, ale například i z Dálného severu nebo z Uralu.

„Dlouho jsem přemýšlela, jak si přivydělat. Ale prodávat u metra bylo podle mého názoru pokořující. Tady se cítím jako opravdová tvůrkyně, ne jako žebračka,“ říká osmapadesátiletá Nina Ložkovová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 18. ledna 2019 12:22 )

Zato naše bohaté babičky a dědečkové nic takovýho nepotřebujou. Fakt je, že jen ty, co prošly naším a nebo EU Parlamentem nebo politikou!!

hnusnejsvet33 ( 18. ledna 2019 10:46 )

Tak ještě napište článek o chudých českých babičkách. Ale pardon, to vy vlastně máte zakázáno psát, že?! Tady se všichni mají bezvadně. Lotři prodejný!!

abil ( 18. ledna 2019 10:09 )

A co u nas, kolik je chudych mladych maminek, ktere se na materske zivi sitim nebo pletenim, aby vyzily. Ostatne na internetu najdete stovky, ne-li tisice lidi, kteri si takhle privydelavaji.

Actimel ( 18. ledna 2019 09:24 )

Co se staráte o ruské babičky! Víte kolik je chudých babiček u nás doma v Česku??!! Ale rýpnout si do Ruska, to je trendy! Ubožáci, rádoby redaktoři!

pavel11 ( 18. ledna 2019 09:05 )

ten kdo napsal tento článek musel být vyučený hovado,sajrajt,špína,křivák a co naše babičky ty vypatlaný trotle!! Kdo ti za ten článek zaplatil musí být ještěvětší sajrajt,špína.

Zobrazit celou diskusi